Περιστατικό ασέλγειας στο ΑΠΘ: φοιτητές/τριες συνέλαβαν τον δράστη και όχι φύλακες του ΑΠΘ 

Σύμφωνα με την καταγγελία των φοιτητών/τριων οι φύλακες δεν κινητοποιήθηκαν ποτέ, ενώ ο δράστης τους προέτρεπε να τον αφήσουν ελεύθερο με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή.

Το απόγευμα της Τετάρτης στην Θεσσαλονίκη, 20χρονος φοιτητής του Φυσικού εκσπερμάτωσε στην πλάτη φοιτήτριας σε βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Μετά το περιστατικό, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε πλήθος από ρεπορτάζ, τόσο από καθεστωτικά όσο και από εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, που αναπαρήγαγε το ίδιο αφήγημα. Σύμφωνα με καταγγελία του σχήματος ΣΑΡΠ ΕΑΑΚ η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. 

Αρχικά σε όλα τα ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ενώ το περιστατικό έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη της Νομικής και συγκεκριμένα στους λεγόμενους τομείς. Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ο δράστης συνελήφθη από τους φύλακες του ΑΠΘ, κάτι που όχι απλά είναι αναληθές, αλλά αντ’ αυτού η αμηχανία και απουσία των φυλάκων ήταν χαρακτηριστική. 

Στην πραγματικότητα,  ο δράστης τράπηκε σε φυγή, ωστόσο η ταραχή και οι φωνές της κοπέλας κινητοποίησαν τα αντανακλαστικά μιας ομάδας φοιτητών/ριων που έσπευσαν να κυνηγήσουν τον δράστη και να τον ακινητοποιήσουν κοντά στην παλιά Φιλοσοφική. Αφού συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για το δράστη, καθώς τους τον είχε περιγράψει το θύμα, ειδοποίησαν τους φύλακες.

Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση του δράστη στη σύλληψη του από την ομάδα αυτή. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγγελία του σχήματος: 

«ο δράστης προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του επικαλέστηκε μία σειρά από αντιφατικά επιχειρήματα : ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ/ΤΟ ’ΚΑΝΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΩ/ ΕΑΝ ΜΕ ΑΦΗΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΛΕΦΤΑ. Ενώ την ίδια στιγμή όταν ρωτήθηκε εάν καταλαβαίνει την ανωμαλία της πράξης του, η απάντησή του αποδόθηκε μεστά και κυνικά με ένα «ΟΧΙ». Τα εν λόγω επιχειρήματά του 100% καθαρόαιμου έλληνα μας θυμίζουν για ακόμη μία φορά τις συνήθεις δικαιολογίες που επικαλούνται οι σεξιστές και οι βιαστές για να «ελαφρύνουν» τις πράξεις τους»

Όσο η ομάδα των φοιτητών/τριων προσπαθούσε αδίκως να εξηγήσει στους φύλακες ότι έχει ακινητοποιήσει το δράστη, αυτοί ζητούσαν περιγραφή του δράστη. Έπειτα από την αδιαφορία των φυλάκων, η ομάδα παρέδωσε τον δράστη στους φύλακες που βρίσκονταν στην είσοδο της Φιλοσοφικής. Η αστυνομία ήρθε μετά από ειδοποίηση των φοιτητών/τριων και ο δράστης οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου και σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον του. 

Η στάση που κράτησαν οι φύλακες του ΑΠΘ αποδεικνύει για πολλοστή φορά την αδιαφορία και ίσως όχι τόσο την ανικανότητα τους σε αντίστοιχα περιστατικά. Είναι γεγονός και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από φοιτητικούς συλλόγους, ότι εντός του σώματος αυτού ανήκουν φύλακες που έχουν φροντίσει να καταστήσουν γνωστά τα ακροδεξιά τους φρονήματα. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έγινε την περασμένη άνοιξη από φοιτητές/τριες ότι φύλακας φορούσε εν ώρα εργασίας μπλούζα με ακροδεξιά σύμβολα, αλλά και πλήθος περιστατικών που έχουν συμβεί κατά καιρούς, συνήθως τις νυχτερινές ώρες και αναδεικνύουν τον συντηρητικό, αυταρχικό και αντιδραστικό χαρακτήρα κάποιων απ’ αυτούς. 

Τα περιστατικά ασέλγειας και απόπειρας σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών και η μικροεγκληματικότητα στο χώρο του πανεπιστημίου, είναι μια εξοργιστική καθημερινότητα στο χώρο του ΑΠΘ. Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν η κατάργηση του ασύλου, με στόχο σύμφωνα με αυτήν «την πάταξη της ανομίας». Τέσσερις μήνες μετά φαίνεται ότι το μόνο που προσπαθούσε ήταν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η λύση της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσε τέλος στα περιστατικά που συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο ΑΠΘ. Το αφήγημα του ασύλου ανομίας καταρρέει μιας και το πανεπιστήμιο, αποτελεί προέκταση της κοινωνίας και η εγκληματικότητα ούτε αρχίζει, ούτε τελειώνει στο πανεπιστήμιο. Άλλωστε, οι φοιτήτριες του ΑΠΘ συνεχίζουν να μη νιώθουν ασφαλείς μέσα, αλλά και έξω από το πανεπιστήμιο, καθώς οι σεξιστικές επιθέσεις εξαπλώνονται, όσο στη δημόσια σφαίρα καλλιεργείται ο σεξισμός και η πατριαρχία. Είναι σαφές πλέον ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε ένα νόμο, αλλά στους θεσμούς του κράτους και του πανεπιστημίου, στα όργανα διοίκησης, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και φυσικά στην ίδια την κοινωνία που αναπαράγει τα στερεότυπα της πατριαρχίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού. 

Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης
Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης
«Ούτε σκύλος, ούτε γάτος. Γατόσκυλος, και δεν είμαι στην υπηρεσία σας»

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο