Χανιά: Δέκα χρόνια μετά την βίαιη εκκένωση το σήμα των καταλήψεων επιστρέφει στο Παπαδοπέτρου

Υπό κατάληψη, με τριήμερο ορίζοντα, είναι από σήμερα το μεσημέρι μετά από πανεκπαιδευτική πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς το κτήριο Παπαδοπέτρου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο των Χανίων που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και πριν από μια δεκαετία ήταν και πάλι υπό κατάληψη από τους φοιτητές του. Τότε όχι μόνο εκκενώθηκε αλλά ουσιαστικά απογυμνώθηκε από τα πατώματα και τα εξωτερικά κουφώματά του για να καταστεί αδύνατη η ανακατάληψή του.

Η σημερινή κατάληψη έγινε με απόφαση των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ) για να λειτουργήσει το κτήριο ως χώρος εκδηλώσεων και κέντρο αγώνα κατά το τριήμερο της 17ης Νοέμβρη.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά το Συντονιστικό που έγινε σήμερα το απόγευμα στο κτήριο:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή 15/11 πραγματοποιήθηκε κατάληψη του κτηρίου Παπαδοπετρου στην Τζανακάκη. Ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ) και του Πολυτεχνείου Κρήτης που στηρίχτηκαν από μαθητές και σωματεία εκπαιδευτικών κατεβήκαμε σε μια μαζική πανεκπαιδευτική πορεία. Φέτος κλείνουμε δέκα χρόνια από τότε που ο πρώην πρύτανης Γρυσπολάκης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να εκκενώσουν το κτήριο Παπαδοπετρου που έως τότε ανήκε στον φοιτητικό σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με τα μάτια στραμμένα προς την επέτειο της 17 Νοέμβρη και με το αίτημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να μην φαίνεται να είναι και τόσο μακρινό, επαναοικειοποιηθήκαμε το εν λόγω κτήριο με σκοπό να ξαναζωντανέψει και να επιστρέψει στα χέρια των φοιτητών και της χανιώτικης κοινωνίας με τριήμερες εκδηλώσεις. Πάγιο αίτημα του εννιαίου συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν το κτήριο Παπαδοπετρου να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των αναγκών μας και να μπορεί να είναι ένας χώρος που θα δέχεται όλη τη φοιτητική κοινότητα, είτε ως λέσχη εστίασης, είτε ως μηχανογραφικό κέντρο, είτε ως βιβλιοθήκη, είτε ως χώρος που θα στεγάζει πολιτιστικές ομάδες. Η συμβολική αυτή κίνηση η οποία αποφασίστηκε ύστερα από πολύ μαζικές συνελεύσεις γίνεται στα πλαίσια εναντίωσης της κατάργησης του ασύλου και της γενικότερης καταστολής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας, πατώντας σε ένα εύφορο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας τα γεγονότα από την ημέρα εκλογής της κυβέρνησης, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουμε αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Από το φακέλωμα των συνδικαλιστών μέχρι και τις συλλήψεις και την ακραία μορφή καταστολής των ΜΑΤ προς τους φοιτητικούς συλλόγους στην ΑΣΟΕΕ. Από τις εκκενώσεις καταλήψεων για να απομακρύνουν τα “επίκινδυνα” προσφυγόπουλα μέχρι την εισβολή δυνάμεων καταστολής σε χώρους διασκέδασης. Ταυτόχρονα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία αλλάζει ριζικά τον χάρτη όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, διαλύοντας την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα αντιστέκονται κόντρα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, βγάζοντας μαζικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί θέλουμε το κτήριο Παπαδοπετρου να αποτελέσει έναν ζωντανό χώρο και ένα κέντρο αγώνα με κορύφωση την πορεία της 17 Νοέμβρη. Καλούμε όλη την χανιώτικη κοινωνία να μας στηρίξει στον αγώνα μας για τα προφανή, δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους και πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/11 ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
PiKei
PiKei
Έχω τρία είδη βιογραφικού. Το (βαρετό) εκτεταμμένο, το (άχρηστο) σύντομο και το (εντελώς) καθόλου.
Μετάβαση στο περιεχόμενο