Χανιά: Παρέμβαση συλλογικοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ των καταλήψεων και “αντιπροσωπευτικά πραξικοπηματάκια”

Η σύνδεση με τα προηγούμενα, που δεν την λες και προαπαιτούμενη, βρίσκεται εδώ.

Την Τετάρτη 18/12 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση συλλογικοτήτων της πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παρέμβαση αποφασίστηκε στη δεύτερη συντονιστική συνάντηση συλλογικοτήτων και ατόμων με θέμα την αλληλεγγύη στη Rosa Nera που έγινε στο Στέκι Μεταναστών στις 7/12. Καλέσματα για την παρέμβαση έβγαλαν η Κατάληψη και το Στέκι Μεταναστών.

Η παρέμβαση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο στις 3:00 μ.μ. και ολόκληρώθηκε στην 01:00 το πρωί της επόμενης μέρας (19/12) με την αποχώρηση των “επισκεπτών” (όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πολλές φορές κατά την διάρκεια της διαδικασίας και θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποτιμητικός αφού το ακροατήριο αποτελούσαν κάτοικοι της πόλης και όχι τουρίστες κρουαζιέρας). Το θέμα των κτιρίων του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, προ ημερησίας διατάξεως από το αίτημα των παρευρισκομένων, με την έναρξη της διαδικασίας. Τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και όλες οι δημοτικές παρατάξεις (προς τιμήν τους) συμφώνησαν να προταχθεί το θέμα και στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στις συλλογικότητες. Τοποθετήθηκαν (κατά σειρά εμφάνισης) η Κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανιών, το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων, οι Δέσπολλες (θεατρική ομάδα), ο Ασπάλαθος (αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο), το Yar Aman (αυτοοργανωμένο μουσικό σχήμα με δωρεάν παροχή μαθημάτων εκμάθησης μουσικών οργάνων σε παιδιά), η Μουσική Αμηχανία (συλλογικότητα διεξαγωγής συναυλιών) και οι τοποθετήσεις έκλεισαν με αναφορά στο δημοσιευμένο ψήφισμα της ΕΛΜΕ. Στην πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να μην φανούν στην ζωντανή διαδικτυακή τηλεοπτική μετάδοση τα πρόσωπα των ανθρώπων που επρόκειτο να τοποθετηθούν, οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων απάντησαν ότι δεν έχουν λόγους να αποφύγουν την μετάδοση των προσώπων τους, αφού ποτέ δεν έκρυψαν την συμμετοχή τους στα εγχειρήματα και στον δημόσιο διάλόγο της πόλης γενικά. Από την τοποθέτηση της κατάληψης τέθηκαν προς όλους/όλες τους/τις δημοτικούς συμβούλους τα παρακάτω δύο ερωτήματα:
1. Συναινούν στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την ενδεχόμενη καταπάτησή του απο την αστυνομία;
2. Συναινούν στο ξεπουλημα των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι στους μεγαλοξενοδόχους;

Από την πλευρά του το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών διάβασε ένα κείμενο του, στο οποίο κατέληγε ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει πολιτικά την Κατάληψη. Οι υπόλοιπες συλλογικότητες κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο της κοινωνικής νομιμοποίησης που έχει η κατάληψη ως αντιεμπορευματική δομή και φυσικός χώρος ανάπτυξης του ανταγωνιστικού κινήματος. Αναφέρθηκε επίσης η ποιότητα και η ποσότητα των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων που είτε παράγονται, είτε παρουσιάζονται, είτε φιλοξενούνται σε αυτήν.
Για οποιονδήποτε έχει ακόμα και το ελάχιστο πολιτικό κριτήριο ήταν φανερό από όλες τις τοποθετήσεις των συλλογικοτήτων ότι δεν επεδίωκαν τίποτα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε είχαν να “κερδίσουν” κάτι από την παρουσία τους σε αυτό. Και φυσικά η παρέμβαση θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί εκεί ή με έναν γρήγορο κύκλο τοποθετήσεων από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων επί των ερωτημάτων και την έκφραση γνώμης σε προσωπικό επίπεδο (που φυσικά δεν θα ήταν καν δεσμευτική για τις παρατάξεις τους).
Αντ’ αυτού προτιμήθηκε να συζητηθεί το ζήτημα σε επίπεδο αρχηγών παρατάξεων και να αναζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο ένα “ψήφισμα” ή μια “έκφραση γνώμης” κατά προτίμηση ομόφωνη. Και ενώ οι αρχικές τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών περιείχαν διακριτές αποκλίσεις, η δημοτική αρχή προσπάθησε να “μινιμάρει” για να επιτευχθεί η ομοφωνία, επικεντρώνοντας την διαβούλευση στο ζήτημα του ξενοδοχείου. Αφού η ακριβής διατύπωση δεν ήταν καταφανής, για να περάσει ομόφωνα το “ψήφισμα” ή ή “έκφραση γνώμης”, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφήνοντας χρόνο για διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων επί του τελικού κειμένου. Αλλά και ελπίζοντας επίσης ότι το ακροατήριο θα βαρεθεί και θα σπάσει, κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Πράγμα που δεν συνέβη. Οι “επισκέπτες” παρέμειναν στην αίθουσα με σταθερή κυκλικότητα φυσικής παρουσίας μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.
Έτσι, αρκετά αργότερα, εμφανίστηκε το “ψήφισμα” ή η “έκφραση γνώμης” (ποτέ δεν μάθαμε τι ήταν τελικά). Επί λέξει, όπως αναγνώστηκε:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία, εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική της μετατροπής του κτιρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο, λόγω του ότι το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί ως νεότερο μνημείο και βρίσκεται στον λόφο Καστέλλι, που αποτελεί την ψυχή και την καρδιά της ιστορίας της πόλης των Χανίων εδώ και 5.000 χρόνια”.
Όπως προέκυψε αμέσως, από τις τοποθετήσεις συνδυασμών που ανήκουν πολιτικά στο χώρο που ορίζεται από την δεξιά μέχρι το νεοφιλελεύθερο κέντρο, η ομοφωνία είχε πάει περίπατο…
Ο δήμαρχος Χανίων ήταν ολοφάνερο εκείνη την στιγμή ότι μπορούσε να περάσει το “ψήφισμα” ή την “έκφραση γνώμης” κατά πλειοψηφία. Επέλεξε να μην το κάνει και να το αποσύρει. Γεγονός που οδήγησε σε νέα επεξεργασία του κειμένου, αυτή την φορά από παρατάξεις της αριστεράς.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εμφανίστηκε το νέο ψήφισμα. Ήταν αυτό:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική της μετατροπής του κτιρίου της πρώην 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο, λόγω του ότι το κτίριο αυτό έχει κηρυχθεί ως νεότερο μνημείο και βρίσκεται στον λόφο Καστέλλι, που αποτελεί την ψυχή και την καρδιά της ιστορίας της πόλης των Χανίων εδώ και 5.000 χρόνια. Επιθυμούμε μόνο χρήση εκπαιδευτική – πολιτιστική για τα συγκεκριμένα κτίρια, όπως προοριζόταν εξ αρχής”.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε καταμετρήθηκαν 8 ψήφοι υπέρ. Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου θεώρησε ότι το ψήφισμα δεν περνάει γιατί οι υπόλοιποι σύμβουλοι είναι (αυτονόητα;) κατά. Στην διαδικαστική επισήμανση ότι θα πρέπει να μετρήσει επίσης τα κατά, τα λευκά και τις αποχές, στην αρχή προσπάθησε να παρακωλύσει την διαδικασία και στην συνέχεια αναγκάστηκε να ξανακάνει την ψηφοφορία. Σε αυτήν την δεύτερη καταμέτρηση τα υπέρ παρέμειναν οκτώ και τα κατά έφτασαν με το ζόρι τα επτά, ενώ οι υπόλοιποι παρόντες/παρούσες σύμβουλοι βρέθηκαν σε εμφανή αμηχανία και “έκαναν την πάπια”. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να περάσει τελικά το κείμενο, ο προεδρεύων έκανε τρίτη (!) ψηφοφορία ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν κι άλλοι σύμβουλοι στο μπαλκόνι (προφανώς για τσιγάρο) και καλώντας τον Πρόεδρο να αναλάβει τα καθήκοντά του γιατί ο ίδιος θέλει να πάρει μέρος στην ψηφοφορία. Τελικά, και παρά το γεγονός ότι δεν αντικαταστάθηκε και την τρίτη ψηφοφορία έκανε και καταμετρήθηκε σε αυτήν. Και φυσικά το “ψήφισμα” ή η “εκφραση γνώμης” δεν πέρασε.
Οι αντεγκλήσεις που ακολούθησαν ήταν πολύ μικρής έκτασης και διάρκειας και περισσότερο τον πολιτικό πολιτισμό των εκλεγμένων χαρακτηρίζουν, παρά τον πολιτικό πολιτισμό του ακροατηρίου που είχε μείνει να παρακολουθεί μια στείρα διαδικασία επί ένα ολόκληρο δεκάωρο. Είμαι αυτήκοος μάρτυρας της φράσης Αντιδημάρχου προς την πλευρά των αριστερών παρατάξεων: “Πάρτους και φύγετε. Ακούς; Πάρτους και φύγετε!”. Σαν ούτε λίγο, ούτε πολύ το ακροατήριο να ήταν μια “τηλεκατευθυνόμενη” ομάδα διαμαρτυρίας, ελεγχόμενη από κάποια παράταξη.
Τα βίντεο που είναι αναρτημένα εδώ και εδώ είναι η συνεδρίαση, όπως μεταδόθηκε από την διαδικτυακή τηλεόραση του Δήμου. Απέχει από την πραγματικότητα ως προς το γεγονός ότι μεταφέρει μόνο τον ήχο που πιάνουν τα μικρόφωνα των ομιλητών όταν ανοίγουν. Εντός της αίθουσας ακούγονται και λέγονται φυσικά πολύ περισσότερα από τον μεταφερόμενο από τα μικρόφωνα λόγο και κατά την διάρκεια αυτού που τα τοπικά ΜΜΕ κατέγραψαν ως “ένταση”, αλλά και σε αρκετά άλλα σημεία “μυστηριωδώς” ο ήχος πνίγεται από έναν ρυθμικό βόμβο. Πάνω σε αυτή την γνώση των μελών του δημοτικού συμβουλίου ως προς το τι μεταδίδεται έξω από την αίθουσα και τι όχι, ίσως μπορούν να εξηγηθούν τελικά μερικά από τα “άκυρα”, αλλά και ολόκληρο το “θέατρο” που είδαμε και ακούσαμε από την πλευρά αρκετών δημοτικών συμβούλων.΄

Τεκμηρίωση και εξαγωγή των δικών σας συμπερασμάτων: Στο πρώτο βίντεο το θέμα αρχίζει στο 37:55 και διαρκεί μέχρι το 02:22:30. Επανέρχεται στο 06:32:57 και η δεύτερη φάση του διαρκεί μέχρι το 06:44:15. Στο δεύτερο βίντεο το θέμα επανέρχεται στο 18:20 και καταλήγει οριστικά νεκρό στο 39:00 περίπου με το δημοτικό συμβούλιο να προχωρά στην δεύτερη συνεδρίαση του με θέμα τον προϋπολογισμό. Λίγο αργότερα, διακρίνεται και η αποχώρηση των “επισκεπτών”…

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο