Όχι, κυρία πρόεδρε. Θα επαναληφθεί.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, όλων των ομάδων, όσο κι αν εκπροσωπούν πρώτα και κύρια τους συγκεκριμένους πολιτικώς ενάγοντες κάθε υπόθεσης, απηχούν ταυτόχρονα και τις φωνές ενός εύρους κοινωνικών ομάδων.

Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οπότε και η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται μετά τις διακοπές των γιορτών, παρακολουθούμε τις αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής. Όχι γιατί είναι κάποια ευκαιρία για ωραίους λόγους αλλά επειδή από την ίδια τη διαδικασία προβλέπεται ότι οι διάδικοι θα παρουσιάσουν στο τέλος με επιχειρήματα τα συμπεράσματά τους και τις θέσεις τους πάνω στο επίδικο.

Αυτές οι αγορεύσεις έρχονται, μάλιστα, μετά από μια ατεκμηρίωτη πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία, εκμεταλλευόμενη την ασυλία της θεσμικής θέσης της, έκρινε σκόπιμο να αγνοήσει τα πάντα: έγγραφα, μαρτυρικές καταθέσεις, στοιχεία κλήσεων, ηχογραφήσεις συνομιλιών, βίντεο και φωτογραφίες. Αντίθετα, θεώρησε ότι έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη της τα επιχειρήματα του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, ώστε να παρουσιάσει, χωρίς λογικό ειρμό, την άποψη ότι δήθεν δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση.

Στις μέχρι τώρα αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής δεν ακούσαμε ούτε ανοίκειες συγκρίσεις, ούτε δραματικές υπερβολές, ούτε θεατρινισμούς όπως συνηθίζεται αυτά τα τελευταία χρόνια από την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών. Ακούσαμε με συγκλονιστική λεπτομέρεια πώς τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις αίθουσες του Κορυδαλλού και του Εφετείου συμπληρώνουν απόλυτα το ένα το άλλο, σχηματίζοντας μια εικόνα υπερυψηλής ανάλυσης για το πώς ακριβώς έγιναν τα τρία επιμέρους εγκλήματα που δικάζονται σ’ αυτή τη δίκη, καθώς και πώς ακριβώς αυτά, μαζί με τις άλλες, τις συσχετισμένες υποθέσεις, τεκμηριώνουν χωρίς περιθώριο αμφιβολίας την διαρκή δράση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», με κίνητρό της την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, αρχηγό της τον Ν. Μιχαλολιάκο και επιτετραμμένους του τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης.

Μέχρι σήμερα έχουν αγορεύσει η Χρύσα Παπαδοπούλου, εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα, ο Κώστας Σκαρμέας και ο Θανάσης Καμπαγιάννης εκ μέρους των Αιγυπτίων αλιεργατών – τις δύο τελευταίες αγορεύσεις θα αναλύσουμε κι απόψε στην εκπομπή του βιντεοχρονολογίου της Δίκης της Χρυσής Αυγής στο omniatv. Στις επόμενες δικασίμους θα αγορεύσουν και οι άλλοι συνήγοροι (αναμένεται ο Κ. Παπαδάκης, επίσης εκ μέρους των Αιγυπτίων και, κατόπιν, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής εκ μέρους των μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ).

Όταν ολοκλήρωσε την αγόρευσή της η Χρ. Παπαδοπούλου, χειροκροτήθηκε. Όταν ολοκλήρωσε ο Κ. Σκαρμέας, χειροκροτήθηκε. Εκεί εξέφρασε την ενόχλησή του ο υπερασπιστής του Γιάννη Λαγού, Ρουσσόπουλος, λέγοντας «Δελφινάριο το κάναμε». Όταν ολοκλήρωσε ο Θ. Καμπαγιάννης, επίσης χειροκροτήθηκε. Κι εκεί, η πρόεδρος παρατήρησε: «Τώρα που σταματήσατε θα με ακούσετε. Είστε σε αίθουσα δικαστηρίου, να μην επαναληφθεί αυτό».

Όμως αυτό θα επαναληφθεί, κυρία πρόεδρε.

Έχετε διευθύνει αυτήν την τεράστια, σε όγκο και σημασία εξίσου, δίκη με τρόπο που κανείς ως τώρα δεν μπορεί να σας κατηγορήσει για μεροληψία ή για παράλειψη άσκησης δικαιώματος. Οι κατηγορούμενοι και οι υπερασπιστές τους έχουν ακουστεί εκτενώς. Κανείς δεν τους έχει στερήσει το δικαίωμα να προβάλλουν οποιονδήποτε ισχυρισμό, όσο αβάσιμος, παράλογος και, σε πλείστες περιπτώσεις, απανθρωποποιητικός για τα θύματα κι αν ήταν αυτός. Είχαν την ικανοποίηση μάλιστα να ακούσουν τους ισχυρισμούς τους να επαναλαμβάνονται από εισαγγελικά χείλη.

Όμως οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, όλων των ομάδων, όσο κι αν εκπροσωπούν πρώτα και κύρια τους συγκεκριμένους πολιτικώς ενάγοντες κάθε υπόθεσης, απηχούν ταυτόχρονα και τις φωνές ενός εύρους κοινωνικών ομάδων. Όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες έχουν αυτή την ευκαιρία να ακουστούν, να αντηχήσει η φωνή τους μέσα στη δικαστική αίθουσα με τρόπο ευθύ αλλά και συγκροτημένο δικονομικά. Μέσα στην ίδια αίθουσα που οι χρυσαυγίτες, πριν κάποια χρόνια, προσήλθαν συντεταγμένα για να στηρίξουν τους κατηγορούμενους δημιουργώντας επεισόδια, επιτεθέμενοι στην κ. Μάγδα Φύσσα και λέγοντας «πού είναι ο Παύλος σου τώρα;», οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έχουν αυτή τη στιγμή το ελεύθερο να αναπτύξουν με επιχειρήματα γιατί είναι εγκληματική οργάνωση ένα ναζιστικό μόρφωμα που, εδώ και 30 χρόνια, όλη η κοινωνία ξέρει ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση.

Σ’ αυτή την ευκαιρία, παρίστανται πολλοί άνθρωποι. Πολλοί ίσως για το μέγεθος της αίθουσας, πολύ λίγοι όμως από τα εκατομμύρια ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής. Και επιβεβαιώνουν ότι εκφράζονται, με αυτόν τον λιτό τρόπο, αυτό το χειροκρότημα στο τέλος των αγορεύσεων.

Και όχι, όπως είχαν κάνει τα λιγοστά μέλη της οργάνωσής του που προσήλθαν να του συμπαρασταθούν, με ναζιστικούς χαιρετισμούς προς τον αρχηγό Μιχαλολιάκο μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, στην οποία υποστήριξε πως ουδέποτε είχε σχέση με ναζισμό.

Γι’ αυτό, κυρία πρόεδρε, αυτό θα επαναληφθεί. Χωράει και πρέπει να επαναληφθεί.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο