Δολοφονία Ζακ: 16 μήνες μετά, το καθάρισμα συνεχίζεται

Το κατηγορητήριο για τον φόνο της Zackie Oh / Ζακ Κωστόπουλου αγνοεί επιδεικτικά ακόμα και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στην ελλιπή ανακριτική διαδικασία.

Λίγα λεπτά μετά τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, ο κοσμηματοπώλης καθάριζε (κυριολεκτικά) τα γεμάτα αίματα τζάμια της βιτρίνας του. Από την ίδια ημέρα ο μεσίτης, Αθανάσιος Χορταριάς που, όπως φαίνεται στα βίντεο αλλά και όπως κατέθεσε ο κοσμηματοπώλης, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο να ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου τον Ζακ, «καθάριζε» το έγκλημα βγάζοντας την υπερασπιστική του γραμμή στα σόσιαλ μίντια: «Ήταν πρεζόνι, ληστής, μπήκε για να κλέψει, απείλησε, αυτοτραυματίστηκε».

Η αστυνομία κατέγραψε το συμβάν ως «απόπειρα ληστείας». Έτσι άνοιξε η δικογραφία και απλώς συμπληρώθηκε με τον θάνατο «του επίδοξου ληστή». Στη συνέχεια, καθώς περισσότερα στοιχεία έρχονταν στο φως και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων πριν και μετά τον φόνο έδιναν τις καταθέσεις τους στον 23ο τακτικό ανακριτή, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμμία «απόπειρα ληστείας» και ότι ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, με τη βοήθεια των αστυνομικών, σκότωσαν στο ξύλο έναν άνθρωπο που ζητούσε βοήθεια.

Ακόμα και ο επί μήνες κρυπτόμενος άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι επιβεβαίωσε ότι ο Ζακ ήταν τρομαγμένος και ζητούσε βοήθεια: «Μη κλείνετε τα μάτια» ήταν οι τελευταίες του λέξεις, όταν ο εν λόγω μάρτυρας μαζί με άλλους τον έσπρωξαν, αποτρέποντάς τον από το να ζητήσει βοήθεια στο αρτοποιείο, οδηγώντας τον έτσι να κινηθεί προς το εσωτερικό της Γλάδστωνος, προς το κοσμηματοπωλείο που δεν είχε κάμερα (αλλά είχε τηλεχειρισμό στο κλείδωμα της πόρτας).

Οι κατατεθειμένες μαρτυρίες εκείνων που είχαν ακούσει τις φωνές «βοήθεια» του Ζακ από την διασταύρωση της Βερανζέρου, οι κάμερες που τον κατέγραψαν ταραγμένο αλλά όχι «αλλόφρονα» – όπως υποστηρίζουν αυτοί που τον σκότωσαν στο ξύλο -, οι ομολογίες του μεσίτη «ο Θεός με έβαλε απέναντι σε Εθνομηδενιστές… είναι ύψιστη αποστολή που θα την πάω μέχρι τέρμα» και «είμαι ο σωτήρας», το πόρισμα τριών ιατροδικαστών για τον θάνατο του Ζακ από τα χτυπήματα, το ίδιο το γεγονός ότι ο μέχρι θανάτου ξυλοδαρμός του (χωρίς εκείνος να απειλεί κανέναν) είναι καταγεγραμμένος στα βίντεο, φαίνεται ότι δεν ήταν επαρκή στοιχεία για τον εισαγγελέα που πρότεινε και για το συμβούλιο που αποδέχτηκε την πρότασή του, ώστε να απαγγελθούν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Έτσι, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2020, 16 μήνες παρά μία ημέρα από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, λιγότερο από ένα μήνα μετά την τελευταία επίθεση του μεσίτη, Αθανάσιου Χορταριά, στη δημοσιογράφο Αφροδίτη Φράγκου, το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για τους 6 κατηγορούμενους, τον μεσίτη, τον κοσμηματοπώλη και 4 αστυνομικούς, τους παραπέμπει να δικαστούν για θανατηφόρες σωματικές βλάβες.

Σαν να ήταν, ας πούμε, ένας τσακωμός που χόντρυνε.


Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστείας έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου με σκοπό την δημοσιοποίηση του αριθμού των υπογραφών που έχουν συγκεντρωθεί διεθνώς και την περαιτέρω ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 13.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 – Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης). Θα τοποθετηθούν:

  • Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας,
  • Νίκος Κωστόπουλος, Αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου,
  • Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου,
  • Τέλης Ράπτης, Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie,
  • Στέφανος Λεβίδης, διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση.

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος στη Lifo.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο