Εκλογές ΗΠΑ 2020: Περιμένοντας την Σούπερ Τρίτη

H παρωδία των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζεται “κανονικά”

Αν και κανείς (σχεδόν) δεν ασχολείται μαζί τους, τρεις άνδρες διεκδικούν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Γίνονται μάλιστα προκριματικές, αν και τόσο οι διαδικασίες, όσο και τα αποτελέσματα θυμίζουν πάρα πολύ άλλου είδους καθεστώτα. Οι κύριοι λόγοι έχουν αναφερθεί ήδη στο προηγούμενο άρθρο της σειράς, εδώ θα προσθέσουμε μόνο πως ακόμα και το πρόσφατο “συνέδριο” της ΓΣΕΕ είχε “αντιπροσώπους”.

Το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι μια εντελώς άλλη “πονεμένη ιστορία”
Με το πρώτο ετάπ για την ανάδειξη του Δημοκρατικού Υποψηφίου Προέδρου να ολοκληρώνεται σήμερα στην Νότια Καρολίνα -μετά τις προκριματικές διαδικασίες σε Αϊόβα, Νιού Χαμσάιρ και Νεβάδα– τα ερωτήματα που μας ενδιαφέρουν δεν έχουν φυσικά απαντηθεί. Δημοσκοπικά ο Μπέρνι Σάντερς αντικατέστησε τον Τζο Μπάιντεν στην κεφαλή της κούρσας, ενώ ο νεοεισερχόμενος Μάικλ Μπλουμπεργκ μάχεται στήθος με στήθος με τον πρώην Αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα για τη δεύτερη θέση. Το κρίσιμο ερώτημα για τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης είναι αν μπορεί να “αγοράσει” τις εκλογές σε μια πολύ ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση για τις ΗΠΑ. Και το ερώτημα αυτό διατυπώθηκε με αρκετούς τρόπους στο ντημπέιτ της Νεβάδα, το πρώτο στο οποίο συμμετείχε. Στον αντίποδα, το αμείλικτο ερώτημα που θέτει η παρουσία και η στρατηγική του Μπλούμπεργκ στις “μετριοπαθείς” υποψηφιότητες είναι αν αντέχουν να παραμείνουν στο τραπέζι του πόκερ με κάποιον που διαθέτει απεριόριστες μάρκες.

Η αποχώρηση του Άντριου Γιανγκ από την κούρσα μετά το Νιου Χαμσάιρ αφήνει την ιδέα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος -πάνω στην οποία στηρίχτηκε ολόκληρη η εκστρατεία του και αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ως δέσμευση υποψηφίου για την Προεδρία- σε μια ιδιαίτερα μετέωρη θέση. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι πολλά υποσχόμενο (ακόμα και δημαγωγικά) αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολα ενσωματώσιμο στις ήδη υπάρχουσες ατζέντες των υπόλοιπων εκστρατειών, παρά την “όσμωση” που έχουμε δει μέχρι σήμερα μεταξύ τους σε άλλα θέματα. Με άλλα λόγια, η ιδέα έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι πως είναι απόλυτα ταυτισμένη με το πρόσωπο του Γιανγκ στο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ κι έτσι μόνο μαζί του (π.χ. σε θέση υποψήφιου Αντιπροέδρου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πράγμα που την τοποθετεί για μετά το Συνέδριο στο Μιλγουόκι. Το δεύτερο είναι ένα (ακόμα) μεγάλο ερωτηματικό: Έχουν πραγματικά καταλάβει οι Αμερικανοί πώς λειτουργεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στην μείωση της οικονομικής ανισότητας ή έχουν μείνει απλώς στο σλόγκαν “Χίλια Δολάρια το Μήνα” θεωρώντας το ένα πολιτικό αστείο από έναν αντισυμβατικό (και χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες να πάρει το χρίσμα) υποψήφιο;

Η σταθερότητα του Μπέρνι Σάντερς εξακολουθεί να αποδίδει σε χρηματοδότηση και προσέλκυση οπαδών, αλλά η κόντρα του με το εσωκομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών καλά κρατεί.

Κι είναι μια κόντρα που χρονολογείται από το 2016. Η χιονοστοιβάδα των καταγγελιών για μεθοδεύσεις στο συνέδριο που έδωσε το χρίσμα στην Χίλαρι Κλίντον και το χάσμα που ακολούθησε την εκλογή της δεν μπορούν να ξεχαστούν. Και οι προειδοποιήσεις για πιθανό “πραξικόπημα” στο Μιλγουόκι έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όλα αυτά στηρίζονται και πάλι στις παράδοξες πολιτικές διαδικασίες των ΗΠΑ και ειδικότερα στην υπάρξη των super delegates. Δηλαδή των αντιπροσώπων που πηγαίνουν στα συνέδρια των κομμάτων χωρίς να περάσουν από την εκλογική διαδικασία, αλλά ως αναγνώριση των “εγνωσμένων υπηρεσιών τους” προς το κόμμα. Το ύψος της συμμετοχής τους στο συνέδριο των Δημοκρατικών αγγίζει το 15% και η ψήφος τους μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα, ιδίως αν κανείς/καμία υποψήφιος/υποψήφια δεν έχει εξασφαλίσει τους αντιπροσώπους που χρειάζεται για να “κλειδώσει” την εκλογή.

Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, όπως καταγράφεται σήμερα, είναι 52%.

Ένα ακόμα παράδοξο αφορά την δυνατότητα που δίνεται σε μερικές προκριματικές εκλογές να καταθέσει κάποιο πρόσωπο την ψήφο του νωρίτερα, το λεγόμενο early voting. Μην παραξενευτείτε λοιπόν, αν δείτε να καταγράφονται στα αποτελέσματα πρόσωπα που έχουν ήδη αποχωρήσει…

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο