10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Το Forensic Architecture επιβεβαιώνει τον φόνο του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στα ελληνικά σύνορα

Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture που ασχολείται με την μελέτη και τον συνδυασμό ψηφιακών και χωρικών δεδομένων για την τεκμηρίωση κυρίως εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μελέτησε και διασταύρωσε τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων και πολλαπλές καταγραφές σε βίντεο των γεγονότων αμέσως μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, πρόσφυγας από τη Συρία, το πρωί της Δευτέρας, 2 Μαρτίου.

Όπως καταγράφεται στο παραπάνω βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Forensic Architecture, η ομάδα Σύρων προσφύγων με την οποία ο Μοχάμαντ αλ-Άραμπ προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα, μετέβη προς το σημείο από την τουρκική πόλη Ύψαλα. Η ομάδα προσφύγων πέρασε τον ποταμό σε σημείο που και στην δυτική του όχθη υπάρχει τουρκικό έδαφος και κινήθηκε προς τον φτάχτη. Σε απόσταση 40 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα, όπως αναφέρεται εκείνη την ώρα στα βίντεο, δέχτηκαν «πυρά από τον ελληνικό στρατό».

Το γεγονός είχε αρχικά αναδειχθεί από την δημοσιογράφο Τζέναν Μουσά την ίδια ημέρα:

Ενώ περαιτέρω σχετικό ρεπορτάζ έκανε και ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paraic O’Brien:

Με αυτόν τον τρόπο πέφτει στο κενό η – χωρίς κανένα περί του αντιθέτου στοιχείο – διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα αλλά και η χωρίς καμμία σχετική έρευνα αποδοχή της κυβερνητικής «διάψευσης» από σχεδόν το σύνολο των ελληνικών ΜΜΕ.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://social.omniatv.com/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο