Δίκη για τη γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη | 6η δικάσιμος

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη των Μανώλη Κούκουρα και Αλέξανδρου Λουτσάι για τον βιασμό και την ανθρωποκτονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την αίθουσα, με την βοήθεια μελών της φεμινιστικής συλλογικότητας Καμία Ανοχή που παρακολουθούν τη δίκη.


Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος Μ. Κούκουρας απουσιάζει. Έχει στείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει τη δίκη.

Κατάθεση εργαστηριακής συμβούλου: Αναφέρθηκε πού βρέθηκαν δείγματα DNA, αν ήταν σε θετική ή λανθάνουσα μορφή. Αναφέρθηκε επίσης στην εύρεση δείγματος επιθηλιακών κυττάρων στη σκούπα και το κοντάρι της σφουγγαρίστρας.

Η εργαστηριακή ανάλυση του κονταριου της σφουγγαρίστρας φανερώνει όχι απλώς ότι κάποιος την ακούμπησε, αλλά ότι άσκησε πίεση και τριβή πάνω της.

Μετά από εύστοχες ερωτήσεις της εισαγγελέως, γίνεται φανερό ότι η σφουγγαρίστρα χρησιμοποιηθηκε από τους κατηγορούμενους για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Για το εργαστηριακό πειστήριο 33, 34, δηλαδή το σίδερο: Η μάρτυρας αναφέρει ότι βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή, εντός της θάλασσας. Δεν απέδωσε κανένα γενετικό δείγμα, είχε υψηλή αλατότητα (δύναται να χαθούν άμεσα τα οποία γενετικά δείγματα αν υπάρχει υψηλή αλατότητα και έντονος μάλιστα κυματισμός όπως υπήρξε σε εκείνη την περίσταση). Ο χρόνος μετράει πολύ γρήγορα αν τα πειστήρια γενετικού υλικού εκτίθενται σε ανοιχτό περιβάλλον, όπως εδώ η θάλασσα, ο αέρας κ.ο.κ. Όταν ειδικά υπάρχουν ρύποι σε ένα περιβάλλον (για το αυτοκίνητο του πατέρα του Κούκουρα). Όταν ένα πειστήριο έχει εκτεθεί σε ανοιχτό χώρο, χάνεται σε μεγάλο βαθμό το γενετικό υλικό.

Στα προφυλακτικά δε βρέθηκαν προσπερματικά ή σπερματικά υγρά, βρέθηκαν όμως επιθηλιακά κύτταρα. Αρνητική εύρεση σπερματικού υλικού. Έτυχε σε ένα σημείο του προφυλακτικού να υπάρχει αναδίπλωση και να είναι συγκεντρωμένο. Εξαρτάται από τη δειγματοληψία, τον τόπο και χρόνο που πάρθηκαν τα δείγματα κ.ο.κ.

Εισαγγελέας: Το θύμα, το άτυχο αυτό θύμα, κυνηγήθηκε; Μεταφερόταν; Δηλαδή πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν σε τόσα διαφορετικά διασκορπισμένα μέρη αίμα της κοκ; Μου κάνει εντύπωση πώς το αίμα βρέθηκε και στο ταβάνι του σαλονιού και στο μπάνιο.

Πρόεδρος: Τοποθετούνται αεροστεγώς τα πειστήρια σε κάποια σακουλάκια; Η όποια καταστροφή τους είναι μέχρι δηλαδή να μπουν στα σακουλάκια;

Μάρτυρας: Ναι.

Κούγιας (πολιτική αγωγή): Η Τοπαλούδη αρνήθηκε κατηγορηματικά το να έχει σεξουαλική επαφή. Αρνούμεθα κατηγορηματικά ότι υπήρξε ομαδικός βιασμός ολοκληρωτικά, αλλά επιμένουμε στην κατηγορία της πεολειχίας. Ανθρωποκτονία εις βάρος της έγινε με άγριο κυνηγητό μέσα στο σπίτι. Κυνηγήθηκε και από τους δύο κατηγορούμενους και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία DNA που βρέθηκαν σε τόσα δωμάτια του σπιτιού. Βρήκατε στον κόλπο της κοπέλας σπερματικά ή προσπερματικά υγρά;

Μάρτυρας: Όχι.

Κούγιας: Προκύπτει ότι έκανε έρωτα με τη θέλησή της η κοπέλα με τους δύο κατηγορουμένους;

Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορούμε να το απαντήσουμε εμείς.

Κούγιας: “Το γεγονός ότι έχουμε αίμα στο κουρτινόξυλο του μπάνιου, και το γεγονός ότι βρέθηκε στο ταβάνι του σαλονιού, δε δείχνει ότι υπήρξε μεταφορά της Τοπαλούδη μέσα στο σπιτι; Προφανώς δεν πέταξαν το σώμα προς το ταβάνι! Η θέση μας εμάς, της πολιτικής αγωγής, είναι ότι την κυνηγούσαν. Έχετε δει ποιων γενετικό υλικό υπήρχε στη σφουγγαριστρα;

Μάρτυρας: Είναι ένα μείγμα γενετικών υλικών, στο οποίο εμπεριέχεται γενετικό υλικό των Τοπαλουδη και Λούτσαι.

Κούγιας: Του Κούκουρα δε βρέθηκε στη σφουγγαρίστρα γενετικό υλικο;

Μάρτυρας: Στη σφουγγαρίστρα όχι.

Κούγιας: Μπορεί με το λάστιχο και το νερό να εξαφανιστεί το γενετικό υλικό από τη σφουγγαρίστρα; Γιατί έχουμε ομολογία ότι οι κατηγορούμενοι ξέπλυναν τον χώρο.

Υπεράσπιση:Όσον αφορά στις κηλίδες αίματος στο ταβάνι, μπορεί κατά την άσκηση πλυσίματος μιας πετσέτας με πίεση νερού όπως είπατε να κάνει σταγόνες με αίμα να πεταχτούν στο ταβανι;

Μάρτυρας: Δε μιλησα για πίεση νερού. Το πώς βρέθηκε ένα στοιχείο σε μια θέση, δεν μπορώ εγώ με την επιστημονική μου γνώση, να ξέρω τι προηγήθηκε. Η γενετική ανάλυση είναι μια χαρτογράφηση. Δεν μπορώ δηλαδή εγώ να σας συνδέσω ένα σενάριο με μια εικόνα. Ή εργαστηριακή ανάλυση δε συνδέει σενάριο με αποτέλεσμα.

Υπεράσπιση: Στο στόμιο κούπας ποιοι γενετικοί τύποι βρεθηκαν;

Μάρτυρας: Στην 18 κούπα, υπάρχει μείγμα γενετικού υλικού της Τοπαλουδη και του Κούκουρα.

Υπεράσπιση: Ήταν κούπες που ήταν για κρασί, για καφέ..; Οπότε συμπερασματικά για να βρέθηκαν στοιχεία γενετικού υλικού σε κούπες του καφέ σημαίνει ότι ας πούμε δεν επρόκειτο για κρασί;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Λογικά ναι.

Υπεράσπιση: Μου κάνει εντύπωση που στο πόμολο του συρταριού της κουζίνας βρέθηκε γενετικό υλικό τριών ατόμων.

Μάρτυρας: Ναι. Και υπάρχει και μια καστανή περιοχή στο συρταρι όπου βρέθηκε μόνο το γενετικό υλικό της Τοπαλούδη.

Υπεράσπιση: Είναι πιθανό να μην ακούμπησε ο Λουτσάι πχ τη σφουγγαρίστρα και αν ο Κούκουρας είχε ακουμπήσει τον Λουτσάι και μετά τη σφπυγγαρίστρα, να μετέφερε πάνω της το γενετικό υλικό του Λούτσαι, δίχως αυτός να την εχει ακουμπήσει;

Μάρτυρας: Μιλάτε για δευτερογενή μεταφορά υλικού, έτσι λέγεται αυτό στο οποίο αναφερέστε. Πχ αν εγώ κάνω τώρα χειραψία με την Πρόεδρο και μετά πιάσω το έδρανο, αν θα μεταφέρω εκεί γενετικό υλικό της. Όχι. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να ανιχνευθεί, ακόμη και με την υψηλής ανάλυσης διαδικασία και εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο εργαστήριο.

Υπεράσπιση: Για το σουτιεν τι μπορούμε να πούμε;

Μάρτυρας: Η κηλίδα πάνω στο σουτιέν βρέθηκε θετική για αίμα, αλλά όχι γενετικός τύπος, πράγμα λογικό αφού λόγω του νερού πρέπει να είχαν απομακρυνθεί.

Υπεράσπιση: Πώς γίνεται να μη βρέθηκε τίποτα απολύτως πάνω στο σίδερο, αλλά στο σουτιέν να βρέθηκε αίμα;

Μάρτυρας: Πιθανώς αυτό να οφείλεται στη διαφορά του υλικού, το σουτιέν είναι πιο απορροφητικό. Αλλά αυτό είναι εικασία.

Υπεράσπιση: Βλέπω εδώ μόνο κούπες. Ξέρετε τι περιείχαν οι κούπες; Προσπαθώ να καταλάβω αν υπήρχε αλκοόλ.

Υπεράσπιση: Πώς εξηγείτε ότι στο συγκεκριμένο προφυλακτικό διατηρήθηκε στην εξωτερική του μεριά περισσότερο δείγμα επιθηλιακών κυττάρων από ό,τι στην εσωτερική του μεριά;

Μάρτυρας: Οι συνθήκες το έκαναν έτσι, δεν είναι κάτι που μπορεί το εργαστήριο να εξηγήσει.

Σε ερωτήσεις για τα δακτυλικά αποτυπώματα, η μάρτας απάντησε: Τα δακτυλικά αποτύπωματα δεν είναι δουλειά του δικού μου τμήματος, είναι δουλειά του τμήματος δακτυλικών αποτυπωμάτων.

 

Μαριάνθη Κούκουρα, γιαγιά 1ου κατηγορουμένου, Μανώλη Κούκουρα.

 

Πρόεδρος, δικαστίνα, προς μάρτυρα.

– Τον ξέρατε τον Λουτσάι;

– Όχι.

– Είχε δεσμό ο εγγονός σας, έχει κάποια σχέση;

– Ναι είχε σχέση. Από Αλβανιά ήταν η κοπέλα

– Τη βλέπατε συχνά;

– Ναι την έβλεπα συχνά.

– Τον εκμεταλλεύονταν οι φίλοι του, σε όλα. Το παιδί ήταν καλό, αλλά παρασυρόταν από κακές παρέες. Ήταν πολύ καλός, πολύ ευγενικός. Μαζί μου ήταν πολύ καλός, ευγενικός.

–  Εκείνη τη μέρα άκουσα ένα αυτοκίνητο. Άκουσα μια ανδρική φωνή να λέει: “Αλεκο, Αλεκο”. Όταν μιλούσε με αυτό το παιδι τον Αλβανο τον έλεγε Αλέκο. Άκουσα αυτές τις φωνές και λίγα γέλια και από τους 3 και μετά τους άκουσα να ανεβαίνουν τα σκαλιά.

– Δεν άκουσα τίποτα. Μακάρι να είχα ακούσει. Μακάρι! Πρέπει να είχα αποκοιμηθεί κάπως. Το δωμάτιό μου δεν είναι κάτω από την κρεβατοκάμαρα του πάνω σπιτιού, το δικό μου δωμάτιο είναι κάτω από τη σκάλα, δηλαδή είναι έτσι η διαρρύθμιση του σπιτιού.

 

Εισαγγελέας προς μάρτυρα.

 

– Είναι η μόνιμη κατοικία σας αυτή;

– Εμένα ναι, είναι η μόνιμη κατοικία μου.

– Επικοινωνούν οι δύο κατοικίες;

– Όχι, καμία σχέση.

– Ανήκει το σπίτι στον Παντελή, τον πατέρα του Μανώλη. Τριώροφο σπίτι, ισόγειο, 1ος όροφος και δώμα.

– Είχε κάποιο λόγο να ανέβει στο σώμα κι όχι στον πρώτο;

– Έμενε πάντα εκεί ο Μανώλης. Μόνο εκεί.

– Πήγαινε πάντα μόνος του εκεί στο δώμα;

– Ναι, πάντα μόνος του. Αν είχε κοπέλα κι εκείνη θα την έφερνε. Ήταν εκεί έμεναν μαζί με την κοπέλα του την Ορνέλα. Είχε γίνει ένας γάμος στις 24 Νοεμβρίου και είχε έρθει με την κοπέλα του στο γάμο οπότε έμεναν εκεί μέχρι τον γάμο.

– Είχατε πει στην κατάθεσή σας ότι ο Μανώλης ήταν ζωηρό και σκανταλιάρικο παιδί. Έχουμε δηλώσεις διαφόρων καθηγητών στο σχολείο του που λένε ότι ήταν ένα παιδί λένε που δεν έπαιρνε από “όχι”, που ήταν επιθετικός και άγριος. Αυτά τα ίδια λένε πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι.

– Ναι, όταν ήταν μικρός ήταν υπερκινητικός. Ότι ήταν ζωηρός ήταν ο Μανώλης, ναι. Αλλά τα παραμένει και έχει δύο πλευρές το κάθε νόμισμα.

– Έχετε πει “τους άκουσα να κατεβαίνουν πάλι 4.00 με 4.30 το πρωί”.

– Επί 3 ώρες εκεί πάνω γινόταν σφαγή. Μακελειό γινόταν. Το βλέπετε αυτό, αυτό είναι μακελειό (επίδειξη φωτογραφίας του προσώπου του θύματος).

– Ανεβήκατε μετά στον χώρο εσεις;

– Ανέβηκα όταν υπήρχαν και οι κορδέλες της αστυνομίας και είχε εξεταστεί ο χώρος”.

 

Ερωτήσεις από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου Κούκουρα:

– Είπατε ότι ήταν σκανταλιάρης. Από το “σκανταλιάρης”, θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι δολοφόνος;

– Όχι. Με τίποτα. Με τίποτα.

 

Αναφορά για χρήση ναρκωτικών από τα 15 του, επαφή με ΚΕΘΕΑ και προσπάθειες για απεξάρτηση και καλή ψυχική υγεία.

 

Σύμφωνα με τη Μαριάνθη Κούκουρα, στο όλο κτίριο υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι. Ο σύζυγός της, που κοιμόταν όπως κι εκείνη στο ισόγειο, ο γιος της ο Παντελής που είναι ο πατέρας του Μανώλη και η Κούκουρα υποστηρίζει ότι σίγουρα θα κοιμόταν από νωρίς, γύρω στις 12.00 – 12.30 στον 1ο όροφο.

 

Χαράλαμπος Κούκουρας, πατέρας του Μανώλη Κούκουρα.

 

Ερωτήσεις Προέδρου, δικαστίνας, προς μάρτυρα:

 

– Δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στο σχολείο, ήταν κακός μαθητής. Δε σας είπε κανείς ότι ήταν κάτι βαθύτερο από απλώς κακός μαθητής, ή υπερκινητικό παιδί.

– Είχε κάποια θέματα με τη διαγωγή του; Ούτε η διευθυντής σας έχει πει ότι είναι κάτι πιο σοβαρό ας πούμε;

– Τα ναρκωτικά ξέρετε πότε τα άρχισε; Πότε συνειδητοποιήσατε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών;

– Στο ΕΠΑΛ άρχισε τα ναρκωτικά. Στα 17 του περίπου, 4 χρόνια πριν. Τώρα είναι 21 άρα πρέπει να ήταν γύρω στα 17. Βρήκα κάτι στο δωμάτιό του και τις επόμενες μέρες έψαξα πώς μπορώ να τον βοηθήσω, και απευθύνθηκα στο ΚΕΘΕΑ.

– Είχε εμμονές και δεν έπαιρνε τίποτα εύκολα. Ακόμη και στη δουλειά όταν του έδειχνα πράγματα δεν τα καταλάβαινε εύκολα όπως πιστεύω θα τα καταλάβαινε άλλο παιδί.

– Τι εννοείτε εμμονές;

– Να ας πούμε να σας πω, πολλές φορές που ήμαστε στο μαγαζί (ξυλουργείο) πίστευε ότι υπάρχουν κάποιοι σε μια κάποια απόσταση άνθρωποι, ότι τον παρακολουθούν και σχεδιάζουν κάτι εναντίον του. Ήταν ένα άβουλο πλάσμα και τον έκαναν οι παρέες ό,τι θέλανε και για αυτό δεν μπόρεσε να μείνει μακριά από τα ναρκωτικά. Κάποια στιγμή μάλιστα μου ζήτησε να ξαναπάει μόνος του στο ΚΕΘΕΑ.

– Αυτό που σας ρωτάω είναι εσείς τι κάνατε ως γονιός.

– Ήμαστε πάνω από έναν χρόνο στην ομάδα των γονέων του ΚΕΘΕΑ, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας. Περίπου στους 10 μήνες έμεινε καθαρός. Νομίζω πρέπει Ιούνιο μήνα να μπλέχτηκε πάλι. Έγω ήθελα να τον βάλω στον σωστό δρόμο. Να σταματήσει τα ναρκωτικά και να ξαναπάει στο ΚΕΘΕΑ.

– Το επίδικο διάστημα που μας αφορά, πριν τον Νοέμβριο του 2018, έκανε χρήση;

– Έπαιρνε κάτι εκεί στο γυμναστήριο;

– Πρωτεϊνη έπαιρνε.

– Κάνει που έπαιρνε πρωτεΐνη με όσα του συνέβαιναν;

 

– Είχε σχέση ο Μανώλης;

– Ναι είχε.

– Με ποια;

– Είχε με μια κοπέλα από την Αλβανία, Ορνέλα τη λέγανε.

– Είχε γενικά κι άλλες σχέσεις; Πώς ήταν στις σχέσεις του;

– Είχε, ναι. Ήταν 

πολύ τρυφερός μαζί τους, μια χαρά τα πηγαίνανε με όσες είχε σχέση. 

– Ολοκληρωμένες σχέσεις είχαν;

– Ναι. Είχε κάποιες κακές σκέψεις, τάσεις αυτοκτονίας. Τον πήγα αρχικά σε μια ψυχολόγο, μετά σε έναν ψυχίατρο. 

– 17 του μηνός έφυγε η κοπέλα του η Ορνέλα από το σπίτι.

 

Εισαγγελέας προς μάρτυρα.

 

Ο Νέστωρας Παπαθανασίου, ο ψυχίατρος των Γρεβενών, μου είπε ότι είχε κάνει 2 απόπειρες αυτοκτονίας. Ο ίδιος ο γιος σας έχει πει, σε δημόσιο έγγραφο, ότι από τον 9ο του 2018, δεν έχει κάνει καμία χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για την ακρίβεια ο ψυχίατρος λέει ότι όλα τα ψυχιατρικά τεστ τα περνάει και ότι είναι μια χαρά, ότι κοντολογίς, προσποιείται. Ο Δράκος, ο ψυχίατρος της Ρόδου, που διατηρεί εκει ιατρείο, διατείνεται στις 27/11 του 2019, μετά από κάποιον καιρό από την πραγματογνωμοσύνη του Παπαθανασίου, αλλάζει τη διάγνωσή του από F39 σε F29, δηλαδή ψύχωση. Και έρχομαι εγώ τώρα να ρωτήσω, μήπως έγινε μια προσπάθεια από εσάς, την οικογένεια του κατηγορουμένου, μαζί με τον ψυχίατρο Δράκο να βγάλετε τον γιο σας τρελό;

 

Έχετε χαρακτηρίσει τον γιο σας “ψυχούλα, μαλακά, δυτικό, λίγο οξύθυμος και καμία φορά έχει μπλέξει σε κάποιους καβγάδες”. Έχουμε εδώ 7 καταθέσεις εκπαιδευτικών σαν κάτι εντελώς αντίθετο, ένα βαριά παραβατική άτομο, οξύθυμο, προβληματικό κοκ.

 

– Έχω εδώ έγγραφο που λέει ότι στις 9/12/18, ημέρα Κυριακή, συναντιέστε με τον γιο σας. Τι έγινε τότε, τι είπατε μεταξύ σας;

– Δε θυμάμαι. (Μετά από λίγη ώρα παραδέχεται ότι έφτυσε και έβρισε τον γιο του επειδή ο γιος του είπε κάποια πράγματα στην τηλεόραση. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν έβλεπε τηλεόραση γιατί “αυτά που βγάζανε στην τηλεόραση ήταν πολύ βάρβαρα και δεν μπορούσα να τα βλέπω”.

 

Ας πάμε σε ένα περιστατικό για το οποίο έχουμε έγγραφο σχολικής βίας, για το οποίο περιστατικό πήρε 3μερη αποβολή από το σχολείο. Μιλάμε για μπουνιές κλωτσιές και γκλομπ, τόσο βίαιο που κλήθηκε από το σχολείο η αστυνομία.

 

– Δεν ήταν ο γιος μου σε αυτό. Ήταν το θύμα ο γιος μου, ένας Αλβανός τον χτύπησε.

– Τα παιδια του σχολείου λένε ότι ο γιος σας ηταν ο φόβος και ο τρόμος, όλα τα παιδιά τον φοβόντουσαν.

– Ο γιος μου ήταν το θύμα. Πήγα μετά στο Τμήμα και έκανε σύσταση στον Αλβανό.

– Ποιος είστε εσείς να επηρεάσετε πιθανούς μάρτυρες, κύριέ μου;

– Δεν το έκανα αυτό.

– Εγώ θα το κρίνω αυτό.

 

Μουρμουρίζει ο Κούκουρας: Μου σκοτώσατε τον αδερφό και τη γυναίκα μου. Αθώος είμαι.

Λουτσάι: τι αθώος είσαι, αληθεια;

Κούκουρας: Πουτάνας γιε θα σε σπάσω.

Το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο. Επόμενες δικάσιμοι 17, 19, 20, 30, 31.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο