Υπόθεση Ίρντι Κ.: το ελληνικό κράτος δρομολογεί απελάσεις με βάση το πολιτικό φρόνημα

Ο Ίρντι Κ. είναι ένας αναρχικός μετανάστης Αλβανικής καταγωγής, ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη με την οικογένεια του και απειλείται με απέλαση από το ελληνικό κράτος, για μια απόφαση που δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη.

Τον Ιούλιο του 2019 ο αναρχικός, αλβανικής καταγωγής, Ίρντι Κ., βρέθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Εκεί τον ενημέρωσαν για την απόρριψη του αιτήματός του αφού του διεμήνυσαν ότι το αίτημα του θα βγει ούτως ή άλλως αρνητικό, καθώς υπάρχει πρωτόδικη δικαστική απόφαση εις βάρος του που τον καθιστά «δημόσιο κίνδυνο». Έπειτα του συνέστησαν να αποχωρήσει οικειοθελώς από την χώρα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του σε δεύτερο βαθμό, αφού η απόφαση έχει εφεσιβληθεί.

Ο Ίρντι Κ., το 2014, είχε συλληφθεί σε μια πορεία της 6ης Δεκέμβρη, κατά την οποία του είχαν αποδοθεί μια σειρά από κατηγορίες όπως  οπλοκατοχή, οπλοχρησία, και σωματικές βλάβες σε ένστολους εν ώρα υπηρεσίας. Ο ίδιος σε μια δημόσια τοποθέτηση του στο ίντερνετ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής για εκείνη την υπόθεση (σ.σ.: τα έντονα δικά μας):

Στις 6 Δεκέμβρη 2014 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη πορεία μνήμης για τη δολοφονία του αναρχικού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και στήριξης του αγώνα του έγκλειστού απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Ως αναρχικός συμμετείχα συνειδητά και πλαισίωσα πολιτικά την πορεία αυτή. Αφότου η πορεία δέχθηκε επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, αυτές κατόπιν προχώρησαν σε συλλήψεις στο σωρό χρεώνοντας στους/ις συλληφθέντες/είσες για ακόμη μια φορά το γνωστό πακέτο σύλληψης – διατάραξη, αντίσταση, οπλοκατοχή, οπλοχρησία, και σωματικές βλάβες σε ένστολους εν ώρα υπηρεσίας. Μέσα στις συλλήψεις αυτές ήμουν και εγώ. Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα όλες τις κατηγορίες που μου αποδόθηκαν – κατηγορίες για τις οποίες ευχαρίστως θα αναλάμβανα την ευθύνη αν πράγματι κάτι τέτοιο ίσχυε, ευθύνη όπως αυτή που ανέλαβα για τη συμμετοχή μου στην πορεία στηρίζοντας την πολιτικά και δηλώνοντας την πολιτική μου ταυτότητα στο δικαστήριο. Στο δικαστήριο αυτό, λοιπόν, χρεώθηκα με 27 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή με μοναδικό στοιχείο την μαρτυρία αστυνομικού – απόφαση στην οποία ασκήθηκε έφεση. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως, όπως διαπιστώσαμε, η απόφαση του δικαστηρίου αυτού δεν έχει καν καθαρογραφεί και το εφετείο δεν έχει ακόμη καν οριστεί, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση μου στο σήμερα. 

Η υπόθεση του Ίρντι Κ. αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επιδίωξη του ελληνικού κράτους να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου σε ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας. Το δόγμα Χρυσοχοΐδη για την ύπαρξη «πολιτικού εγκλήματος», την πάταξη του οποίου κρίνει ως προτεραιότητα, καθιστά το ελληνικό κράτος για πολλοστή φορά αντιμέτωπο με την ίδια την έννοια του κράτους δικαίου. Ακόμη η απέλαση του, έρχεται να συμπεριληφθεί μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, στη βάση του οποίου έχει ανακύψει ένας ηγεμονικός λόγος που ενισχύει αντιλήψεις περί κλειστών συνόρων και μη χορήγησης αδειών που αναζωπυρώνει τις απελάσεις μεταναστών και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Ο Ίρντι Κ. βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μια απέλαση, για μια υπόθεση η οποία δεν έχει εκδικαστεί στο εφετείο και άλλη μια υπόθεση για την οποία παρότι έχει απαλλαχθεί με βούλευμα, βρίσκεται και αυτή στον φάκελο της Περιφέρειας σχετικά με την απέλαση του.

Πλήθος από αναρχικές συλλογικότητες και συνελεύσεις της πόλης, αλλά και φοιτητικά σχήματα και σύλλογοι έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους σχετικά με την ενδεχόμενη απέλαση του. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα λάβει χώρα την Πέμπτη 12 Μαρτίου στα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, στη Φράγκων, ενώ υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 9:00, έξω από τα Δικαστήρια.

Στο omniatv θα υπάρχει ζωντανή κάλυψη της υπόθεσης το πρωί της Πέμπτης, μέσα από τη στήλη του The Case. 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο