Δήλωση συνηγόρων των 11 συλληφθέντων μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν.

Σήμερα, με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση, όλων των συλληφθέντων της 19ης Μαρτίου.

Οι κατηγορούμενοι, τουρκικής και κουρδικής καταγωγής, αρνήθηκαν να απολογηθούν, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις συνθήκες κράτησής τους, την  αδυναμία  επικοινωνίας με τους συνηγόρους, χωρίς στενή ηχητική και οπτική επιτήρηση,   και την κακοποίηση  τους κατά την μεταφορά τους  στα Δικαστήρια   κατά παράβαση του Νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων.

Έτσι, κατά την μεταγωγή  τους  ενώπιον του ανακριτή, στις 20/3, οι συλληφθέντες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν,    επί   έξι ώρες, μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο  αστυνομικό  όχημα,  σε κεχωρισμένο ο καθένας χώρο   εμβαδού μικρότερου του ενός τ.μ., με ανεπαρκή αερισμό,  δεσμευμένοι με χειροπέδες  πισθάγκωνα, κατά τρόπο που προκάλεσε σε πολλούς τραυματισμό, αιματώματα, εκτεταμένα οιδήματα, δύσπνοια  και συνεχή πόνο, με προκλητική άρνηση των φρουρών τους να χαλαρώσουν την δέσμευση.

Υπό τις συνθήκες αυτές  ένας εκ των συλληφθέντων, ηλικίας 67 ετών, έχασε τις αισθήσεις του, οπότε και κλήθηκε διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος  υποχρεώθηκε να εξετάσει τον άνδρα πεσμένο στον διάδρομο του αστυνομικού οχήματος, και με τις χειροπέδες πισθάγκωνα,  υπό την έντονη επιτήρηση των ανδρών της αστυνομικής δύναμης, κατά  παράβαση των πρωτοκόλλων και της κείμενης νομοθεσίας. Όλα τα παραπάνω συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων.

Σήμερα και μετά την απόφαση για την προσωρινή τους κράτηση και κατόπιν εισαγγελικής διάταξης, η αστυνομία διένειμε στον τύπο τα πλήρη στοιχεία και τις φωτογραφίες των συλληφθέντων,  παρότι  η κατηγορία και το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν το καθιστούσε αναγκαίο.

Οι συνήγοροι καταγγέλλουμε όλα τα παραπάνω και επισημαίνουμε ότι με την τελευταία αυτή ενέργεια οι ελληνικές αρχές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των συλληφθέντων, οι οποίοι είναι όλοι  πολιτικοί πρόσφυγες είτε αιτούντες πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους προσβάλει ανεπανόρθωτα, θεμελιώδη δικαιώματα τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.  Η  ενέργεια αυτή, συνιστά παραβίαση του διεθνούς και εσωτερικού προστατευτικού πλαισίου των προσφύγων, τα στοιχεία των οποίων δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται προς τις αρχές χωρών όπου κινδυνεύουν.

Με  την δημοσιοποίηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δίνει ευθέως τα στοιχεία τους στην Τουρκία, χώρα στην οποία  έχουν διωχθεί   για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις   και έχουν υποστεί φυλακίσεις και βασανιστήρια. Επιπρόσθετα, θέτει σε κίνδυνο – τις οικογένειές τους, που παραμένουν στην Τουρκία.   Η ενέργεια αυτή  αποτελεί  καταφωρη  παραβίαση  διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, ιδιαίτερα δε, όταν είναι γνωστό, ότι η Τουρκία είναι  υπόλογη για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανιστήρια και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του 3 της ΕΣΔΑ.

Αθήνα, 24/03/2020

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο