10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Εισβολή των ΕΚΑΜ στις φυλακές με στόχο την καταστολή ειρηνικών κινητοποίησεων

Κρατούμενοι, σε αρκετές φυλακές της χώρας, έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα μαγειρεία και κάθε είδους εργασία

Το βράδυ της Πέμπτης, ΕΚΑΜ μαζί με άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλαν στην πτέρυγα Δ’ των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού. Αφορμή στάθηκε η ειρηνική κινητοποίηση των κρατουμένων, που ξεκίνησε την Τρίτη 14 Απριλίου, με αφορμή τις συνθήκες κράτησης και υγιεινής εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στόχος της επιδρομής αποτέλεσε ο κρατούμενος της πτέρυγας, Βασίλης Δημάκης, ο οποίος είχε συμβάλει στην κινητοποίηση των κρατουμένων. Σύμφωνα, με μαρτυρίες των κρατουμένων, ο Βασίλης Δημάκης απήχθη από τα ΕΚΑΜ για να γίνει μεταγωγή του κρατουμένου σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα. 

Παράλληλα, το ίδιο βράδυ, ΕΚΑΜ εισέβαλλαν και στη Ζ’ πτέρυγα των φυλακών Μαλανδρίνου, όπου υπάρχουν ανάλογες κινητοποιήσεις κρατουμένων. Στόχος της εισβολής αποτέλεσε, σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, αποκλειστικά ο θάλαμος που κρατείται ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Στον θάλαμο πραγματοποιήθηκε έρευνα, στην οποία δεν βρέθηκε κανένα αντικείμενο.

Κρατούμενοι, σε αρκετές φυλακές της χώρας, έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα μαγειρεία και κάθε είδους εργασία, όπως έχει γνωστοποιηθεί προ ημερών με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διεκδικούν μεταξύ άλλων εξέταση των κρατουμένων με συμπτώματα συναφή με αυτά του covid-19, απολύμανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αποφυλάκιση των ευπαθών ομάδων βάσει των άρθρων 110α και 105 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και παροχή ειδών προστασίας κατά του ιού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται σήμερα, 1484 κρατούμενοι και επιπλέον 137 στο κέντρο υγείας κρατουμένων. Η πληρότητα ξεπερνά το 120%, ενώ τα κελιά 9,5 τ.μ. φιλοξενούν πολλές φορές έως και επτά άτομα.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης
«Ούτε σκύλος, ούτε γάτος. Γατόσκυλος, και δεν είμαι στην υπηρεσία σας»
Μετάβαση στο περιεχόμενο