Είσαι ό,τι πουν τα υπουργεία και οι αχυράνθρωποί τους

«Εδώ κανονικά θα έβαζα κάποιο απόσπασμα από Κάφκα, ο “Πύργος” είναι πολύ κλασσική αναφορά, όμως δεν το κάνω, η πραγματικότητα είναι σκάλες πιο εφιαλτική».

Ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας από 21 Απριλίου και δίψας από 27 Απριλίου. Του στέρησαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση διότι διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες στις φυλακές εν μέσω πανδημίας. Είπε όσα λέγαμε όλοι οι «απ’ έξω». Αλλά επειδή εμείς είμαστε «απ’ έξω», δεν ήρθαν τίποτα ΕΚΑΜ να μας «νουθετήσουν»με εκδικητική μεταγωγή. Ο Δημάκης μετά από αυτή την εξέλιξη, μην έχοντας με τι άλλο να αμυνθεί, βάζει το σώμα του μπροστά. Βάζει την υγεία του. Διεκδικώντας να είναι αυτός που θέλει. Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης όμως έχουν άλλη άποψη. Ο Δημάκης για αυτούς δεν είναι ένας άνθρωπος, ένας συμπολίτης μας που διέπραξε κάποια αδικήματα, κρίθηκε, καταδικάστηκε και εκτίει την ποινή του. Είναι ένας περιθωριακός ποινικός που του αξίζει να κρίνεται και να καταδικάζεται κάθε μέρα. Η ποινή του δεν ανακοινώθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Ανακοινώνεται κάθε μέρα. Και ανανεώνεται κάθε μέρα.

Ο Δημάκης λέει πως είναι άνθρωπος και φοιτητής. Η Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και οι καθηγητές του συμφωνούν. Τα υπουργεία και οι αχυράνθρωποί τους λένε πως είναι κρατούμενος. Για τα υπουργεία, αυτά τα δύο δεν συνυπάρχουν. Γιατί αν είσαι άνθρωπος, και ειδικά φοιτητής, αν διαβάζεις, αν σκέφτεσαι, αν κατάφερες μέσα στο ζόφο και την απανθρωπιά αυτής της ζούγκλας να βρεις τον «τόπο σου στη γη» δραπετεύεις. Δεν θα σε αφήσουν όμως να δραπετεύσεις, σε θέλουν παντοτινά δικό τους. Θέλουν να είσαι εκεί γυμνός, ξυπόλυτος να περιμένεις να μπουν τα εκαμ στην τρύπα που σε έχουν παραχώσει για να να σε «συμμορφώσουν». Θέλουν να μη μιλάς, να μην λες τι είσαι. Είσαι ό,τι πουν. Αν μιλήσεις τους το χαλάς. Τους χαλάς το παράδειγμα, τους αφαιρείς τους λόγους που πληρώνονται, που υπάρχουν. Διότι, τι να τους κάνουμε τόσους αχυρανθρώπους – αυτόκλητους δικαστές, χωρίς εγκληματίες;

Ο Δημάκης έχει δίκιο. Είναι άνθρωπος. Και αυτό το δίκιο, όλου του κόσμου οι αχυράνθρωποι, όλων των υπουργείων τα δελτία τύπου, όλου του πλανήτη τα εκαμ δεν μπορούν να του το στερήσουν.

Ο Δημάκης είναι άνθρωπος, σαν κι εσένα, σαν τον αδερφό σου, σαν τον φίλο σου τον παιδικό. Τα υπουργεία λένε πως δεν είναι. Ο νόμος λέει πως είναι. Οι αχυράνθρωποι λένε πως δεν είναι. Εσύ τι λες;

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο