Ο φόνος του Μουχάμαντ Γκουλζάρ στον Έβρο

Η κοινή έρευνα Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports δείχνει ότι ο Μουχάμαντ Γκουλζάρ και άλλοι άνθρωποι πυροβολήθηκαν με πραγματικά πυρά από την ελληνική πλευρά.

Έρευνα των Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, σε συνεργασία με την Der Spiegel, αναδεικνύει στοιχεία που δείχνουν πως ο Μουχάμαντ Γκουλζάρ και τουλάχιστον άλλοι έξι άνθρωποι που επέζησαν, δέχτηκαν πραγματικά πυρά από την ελληνική πλευρά των συνόρων.

Δείτε το βίντεο με τα στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας (αγγλικά):

Η έρευνα επαλήθευσε, με διασταύρωση περιεχομένου και μεταδεδομένων, υλικό όχι μόνο από τους αυτόπτες αλλά και από αναρτήσεις εκείνης της ημέρας σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χάρη σε φωτογραφίες και βίντεο που παραχώρησε η χήρα του Γκουλζάρ, η έρευνα κατάφερε να τον εντοπίσει στο οπτικοακουστικό υλικό που είχαν άλλοι από την ομάδα ανθρώπων που ήταν μαζί του.

Οι τοποθεσίες των βίντεο ταυτοποιήθηκαν με συνδυασμό οπτικών στοιχείων του περιβάλλοντος, ενώ τα άτομα που φαίνονται τραυματισμένα ξεχωρίστηκαν στα διάφορα βίντεο με βάση χαρακτηριστικά ενδύματα, υποδήματα και διακριτά τραύματα.

Σε όλο το οπτικοακουστικό υλικό από το πρωί της 4 Μαρτίου 2020, όταν ο Μ. Γκουλζάρ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, δεν φαίνονται πουθενά ένοπλοι από την τουρκική πλευρά. Αντίθετα, στην ελληνική πλευρά διακρίνονται καθαρά ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Χάρτης με τοποθέτηση των στοιχείων της έρευνας στον χώρο:

Η σφαίρα την οποία οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται πως αφαιρέθηκε από το σώμα του Μ. Γκουλζάρ στο νοσοκομείο, είναι 5.56mm, συμβατή με τα όπλα M4, M16 και FN Minimi, που χρησιμοποιούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και αποτυπώνονται και σε φωτογραφίες εκείνης της ημέρας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο