Η δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία της Μινεάπολις

Μετάφραση της είδησης για την δολοφονία του George Floyd, όπως μεταδόθηκε από το Unicorn Riot*, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

“Δεν μπορώ να αναπνεύσω” ήταν οι τελευταίες κουβέντες του τελευταίου θύματος της αστυνομικής τρομοκρατίας. Η Εθνική Ημέρα Μνήμης [εθνική εορτή στις ΗΠΑ] στη Μινεάπολη σημαδεύτηκε από το άκουσμα για άλλη μια φορά των τελευταίων λέξεις του Eric Garner πριν σκοτωθεί από την αστυνομία πριν από έξι χρόνια.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο αστυνόμος Derek Chauvin είχε γονατίσει για ένα διάστημα πάνω από οχτώ λεπτά, πάνω στον λαιμό του άοπλου και δεμένου με χειροπέδες άνδρα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Αυτός είναι το δεύτερο άτομο που σκοτώνει ο Chauvin ως αστυνομικός. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από έναν περαστικό και ανέβηκε στο Facebook.

To FBI έχει κληθεί να βοηθήσει τις αρχές της Μινεσότα στην έρευνα.

Για τον αστυνομικό Derek Chauvin, που βρισκόταν στο σώμα για τουλάχιστον δυο δεκαετίες, είχαν γίνει τουλάχιστον δέκα αναφορές εναντίον του. Στο παρελθόν, είχε σκοτώσει άλλο ένα άτομο και είχε τραυματίσει άλλο ένα, στο μπάνιο του ίδιου του θύματος.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, που βιντεοσκοπήθηκε από κάτοικο την κάτοικο της περιοχής Darnella Frazier, ο Chauvin φαίνεται να πιέζει με το γόνατο του τον λαιμό του George Floyd πάνω στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Σικάγο. Στο βίντεο, μπορεί κανείς να ακούσει περαστικούς να ρωτάνε τον Chauvin γιατί συνεχίζει να έχει το γόνατο του πάνω στο λαιμό του Floyd για τόσο πολύ.

Κάποια στιγμή ο Chauvin πιάνει το γκλοπ του και απειλεί τους παρευρισκόμενους, όσο συνεχίζει να γονατίζει πάνω στον λαιμό του. Ο συνάδελφος του Chauvin, Tou Thao, στις φωνές του κόσμου ότι ο Chauvin τραυματίζει τον Floyd, απαντάει στους παρευρισκόμενους “μην κάνετε ναρκωτικά”.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο Floyd ήταν ύποπτος για απόπειρα πλαστογραφίας και ότι αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Τα μεσάνυχτα δόθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία ο υπεύθυνος τύπου της αστυνομίας της Μινεάπολις, Jon Elder, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί κάλεσαν ασθενοφόρο “όταν συνειδητοποίησαν ότι ο ύποπτος βίωνε μια έντονη κατάσταση στρες”. Ο υπέυθυνος φαίνεται ότι είχε αγνοήσει το βίντεο που έδειχνε ότι ο άνδρας ήταν ήδη σε αυτήν την κατάσταση, καθώς πίεζαν τον λαιμό του στο πεζοδρόμιο.

Ο J. Elder δήλωσε επίσης ότι οι αστυνομικοί φέρουν κάμερες πάνω στη στολή τους που είναι ενεργοποιημένες, ωστόσο το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα τον Chauvin χωρίς κάμερα.

Ο Πρόεδρος της Κοινοτήτων Ενάντια στην Αστυνομική Βία (CUAPB), Michelle Gross, δήλωσε ότι το βίντεο “κάνει σαφές ότι ήταν μια απροκάλυπτη δολοφονία”.

“Η αστυνομία της Μινεάπολης (MPD) έχει ένα φρικιαστικό παρελθόν δολοφονιών έγχρωμων ανθρώπων και μετά προσπαθεί να συγκαλύψει τα γεγονότα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι μάρτυρες και το βίντεο το κάνουν πολύ πιο δύσκολο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ήταν μια απροκάλυπτη δολοφονία. Ζητάμε μια ανεξάρτητη έρευνα – όχι από το BCA (Bureau of Criminal Apprehension) γνωστό για τα κουκουλώματα του – και ζητάμε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των αστυνομικών για δολοφονία.”

“Δεν έπρεπε να πεθάνει”, είπε συγκινημένος ο Jacob Frey, δήμαρχος της Μινεάπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή Arradondo. Ο Frey δήλωσε ότι “ήταν μια ανθρώπινη ύπαρξη και η ζωή του είχε σημασία”. Ο Frey καταδίκασε τις πράξεις του αστυνομικού, λέγοντας ότι ήταν “λάθος σε κάθε επίπεδο” και ότι ο Chauvin “απέτυχε στην πιο ανθρώπινη έννοια [σ.σ. αυτή της ζωή]”.

“Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν πρέπει να είναι θανάσιμο αδίκημα” – Δήμαρχος της Μινεάπολης, Jacob Frey.

Ο δήμαρχος και ο αστυνομικός διευθυντής Arradondo δήλωσαν ότι η διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου, είναι ο λόγος για τον οποίο ενεπλάκη το FBI.

Το απόγευμα της Tρίτης ο δήμαρχος Frey ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο γεγονός απομακρύνθηκαν από το αστυνομικό σώμα.

*Το Unicor Riot είναι ένα ανεξάρτητο μέσο, με έδρα τη Μινεάπολη, που στηρίζεται αποκλειστικά από τους συνδρομητές του.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.4 8 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο