Ανακοίνωση της «Επιτροπής Συγγενών και Φιλών Κρατούμενων»

για την παρατεταμένη αναστολή επισκεπτηρίων, τακτικών και εκπαιδευτικών αδειών με πρόσχημα τον Covid-19

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να χρησιμοποιείται ο Covid ως δικαιολογία και αφορμή για να καταπατηθούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες ανθρώπων επί δεκαετίες έχουν κατακτηθεί.

Όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα Covid στη χώρα μας, οι πρώτοι που βιώσαμε τον αποκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα ήμασταν εμείς. Οι συγγενείς των κρατουμένων, τα ανήλικα παιδιά μας, και οι ίδιοι οι κρατούμενοι φυσικά. Αποκοπήκαμε από τους ανθρώπους μας που κρατούνται στις φυλακές της χώρας από τις 28 Φεβρουαρίου. Τις μέρες που ακολούθησαν, παρακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις, συνταχθήκαμε πρόθυμα με αυτές τις οδηγίες, θεωρώντας τες λογικές, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια και προστασία της δημόσιας υγείας και των δικών μας ανθρώπων.

Όμως βλέπουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλη την κοινωνία έχουν πλέον αρθεί αφού όπως επισημαίνεται από τους επιστήμονες, οι σχετικοί επιδημιολογικοί δείκτες, έχουν πέσει σε σημεία που επιτρέπουν την επανέναρξη της προηγούμενης καθημερινότητας.

Παρ ‘ όλα αυτά, πολύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να υφίστανται για τους κρατούμενους. Η κυβέρνηση και το “αρμόδιο” υπουργείο έκανε ελάχιστες κινήσεις ,παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις , προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών, αποκαλύπτοντας το σαδιστικό και εκδικητικό της πρόσωπο ενάντια σε μία από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ,τους φυλακισμένους, οι οποίοι λόγω της θέσης τους έχουν μηδαμινές δυνατότητες αντίστασης. 

Πολλοί από εμάς έχουμε μικρά παιδιά που για περισσότερους από τρεις μήνες έχουν χάσει κάθε επαφή με τον πατέρα ή την μητέρα  τους που είναι κρατούμενοι. Αυτό όπως είναι λογικό έχει επηρεάσει τρομερά την ψυχική τους ισορροπία και έχει διαταράξει την συναισθηματική τους κατάσταση. Και ενώ παλεύουμε τόσα χρόνια μέσα σε αντίξοες οικογενειακές συνθήκες, να διατηρήσουμε τους δεσμούς των παιδιών μας ισχυρούς με τους φυλακισμένους γονείς, διασφαλίζοντας  την  εβδομαδιαία επικοινωνία τους μέσω επισκεπτηρίων, η συνθήκη αυτή καταστρέφεται. Το γεγονός αυτό συνιστά ξεκάθαρα  κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους ενήλικες συγγενείς κρατουμένων οι οποίοι δικαιούνται να  επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. 

Συγχρόνως, έχουν κοπεί τόσο οι τακτικές, όσο και οι εκπαιδευτικές άδειες. Κάτι που πρακτικά σημαίνει στην πρώτη περίπτωση ότι οι άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται λίγες μέρες ελευθερίας, στερούνται πλέον αυτό το δικαίωμα. Οι φοιτητές κρατούμενοι στερούνται το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και πρακτικά κινδυνεύουν να χάσουν εξάμηνα σπουδών τους. Ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν κάνει μάθημα, ενώ τις σημειώσεις και τα βιβλία τα έλαβαν (όσοι τα έλαβαν) τον Ιούνιο. Είναι ψέματα ότι έχουν ή είχαν πρόσβαση σε υπολογιστή και διαδίκτυο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ποτέ δεν υπήρξε όπως διατυμπανίζει το υπουργείο. Οι κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές λυκείου δίνουν προαγωγικές εξετάσεις αυτό τον καιρό, ενώ έχουν να κάνουν μάθημα από τον Φεβρουάριο. Στους μαθητές Α’ Κύκλου στα ΣΔΕ έχει απαγορευτεί η πρόσβασή τους στα σχολεία τους με πρόσχημα τον συνωστισμό (ο Β’ Κύκλος συνεχίζει). Το μένος ενάντια στην εκπαίδευση των κρατουμένων αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο στην περίπτωση του φοιτητή Δημάκη. 

Είδαμε πρόσφατα ότι η παραμικρή φωνή διαμαρτυρίας που στόχευε  στην βελτίωση των συνθηκών κράτησης εν μέσω Covid, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για την διασφάλιση της υγείας απέναντι στην πανδημία, καταπνίγηκαν με βία από τις δυνάμεις καταστολής.

Θυμίζουμε τον ξυλοδαρμό και τις πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας, στις γυναίκες που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο συγκρατούμενης τους. Θυμίζουμε τις βίαιες μεταγωγές κρατουμένων, ανάμεσα τους και αυτή του Β. Δημάκη και της συνεχιζόμενης προσπάθειας εξόντωσής του. Θυμίζουμε τις συνεχόμενες εισβολές των ειδικών μονάδων της αστυνομίας μέσα σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που στο πέρασμά τους αφήνουν τραυματίες όπως έγινε στις φυλακές Νιγρίτας. Και φυσικά όπως πάντα, απαραίτητος συνεργός τα Μ.Μ.Ε να μιλούν για τρομερά ευρήματα και “οπλοστάσια” σε αιφνιδιαστικές έρευνες. Έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες διάφορα τραγελαφικά σενάρια: νυχοκόπτες να παρουσιάζονται ως όπλα, καλάμια κηπουρικής ως ρόπαλα, τηλεοράσεις και ψυγεία ως είδη πολυτελείας, κρέας και όσπρια ως παράνομα προϊόντα και ζυγαριές κουζίνας να βαφτίζονται “ζυγαριές ασφαλείας”. (Όσο και αν googlάραμε, τέτοιο είδος ζυγαριάς δεν εμφανίστηκε στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Οι δημοσιογραφίσκοι γίνονται και λεξιπλάστες προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι διασαλεύεται η “τάξη και η ασφάλεια”.) Βλέπουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να θέλει να πείσει ότι στη φυλακή θα πρέπει να επικρατούν συνθήκες Γκουαντανάμο και “Εξπρές του μεσονυκτίου”.

Αυτή η βάναυση καταπάτηση  θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση αποτελεσματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα στις φυλακές.

Παραθέτουμε τους λόγους που αποκαλύπτουν το προφανές της υποκρισίας:

1. Εάν  πάρει κάποιος κρατούμενος άδεια και  επιστρέψει, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του πληθυσμού της φυλακής. Εάν εισαχθεί κάποιος νέος κρατούμενος στην φυλακή, έχει διαφορετικές πιθανότητες να θέσει σε κίνδυνο την ίδια ομάδα πληθυσμού;

2. Οι συγγενείς των κρατουμένων, οι γυναίκες, οι άνδρες ,τα παιδιά τους, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι , τα ΜΑΤ, τα ΕΚΑΜ, η εξωτερική φρουρά των φυλακών και οι διάφορες υπηρεσίες που κάθε λίγο εισβάλουν στα κελιά, οι αστυνομικοί κατά τις μεταγωγές δεν τον μεταδίδουν;                     

3. Όσο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα το Υπουργείο Προ.Πο τα έχει γραμμένα στα παλιά του τα  παπούτσια και αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία. Το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι με το Δελτίο Τύπου στις 25-5-2020 στην παράγραφο 3 που εξέδωσαν με αφορμή την εκδικητική μεταγωγή του Β. Δημάκη. Σε αυτό διατυπώνουν ότι ο Δημάκης έχει μεταφερθεί μέσα σε πτέρυγα όπου κρατούνται  ήδη από καιρό άλλοι κρατούμενοι, ως νεοεισερχόμενος, για 14ήμερη καραντίνα! Δηλαδή για να το εξηγήσουμε καλύτερα: τοποθέτησαν άνθρωπο που θεωρητικά έπρεπε να περάσει 14ήμερη καραντίνα για λόγους προστασίας από τον Covid, πριν τον εισάγουν στον γενικό πληθυσμό της φυλακής, σε άλλη πτέρυγα μαζί με άλλους κρατούμενους “καθαρούς από Covid” οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν στερηθεί τρεις μήνες τις οικογένειες τους , για λόγους προστασίας από τον Covid!

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ  ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ  ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ  ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Επιτροπή συγγενών και φίλων κρατουμένων

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

5 3 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο