Γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα;

Απάντηση θα πάρουμε στην εκδήλωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που θα μεταδοθεί διαδικτυακά αύριο Τρίτη.

Στον απόηχο της ρατσιστικής δολοφονίας του George Flοyd και εν όψει της συνέχισης της δίκης της Χρυσής Αυγής, η καταλληλότερη στιγμή να στρέψουμε το βλέμμα μας στον εγχώριο ρατσισμό είναι …χθες.

Οι ετήσιες αναφορές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την τελευταία διετία δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Η αναφορά του Δικτύου για το έτος 2018 κατέγραψε 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με το σύνολο των θυμάτων να είναι περισσότερα από 130. Για το 2017 το συνολικό νούμερο ήταν 102 περιστατικά με 120 θύματα. Διαφαίνεται μια ανοδική τάση;

Αυτό είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε αύριο Τρίτη, 16 Ιουνίου, στις 12:00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Δικτύου με τίτλο: «Ο ρατσισμός μάς αφορά». Στη συνέντευξη τύπου θα γίνει η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης που συνέταξε το δίκτυο, και αφορά στα περιστατικά βίας με ρατσιστικό κίνητρο που καταγράφηκαν από τα μέλη του κατά τη διάρκεια του 2019.

Όμως, πέραν της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης, την οποία θα πραγματοποιήσει η Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου, Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, σύμφωνα με τους διοργανωτές: «θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση πάνω στις εξής θεματικές:

1. Η ρητορική μίσους στη δημόσια σφαίρα, ως προπομπός της ρατσιστικής βίας, και οι συνέπειες της στην κοινωνική συνοχή.
2. Ο ρατσισμός της καθημερινότητας, πως επηρεάζει τη ζωή των θυμάτων και δη εν μέσω πανδημίας.
3. Επιθέσεις κατά προσφύγων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις: μια προαναγγελθείσα πραγματικότητα που απειλεί την κοινωνική ειρήνη.
4. Νομικές εξελίξεις στο ρατσιστικό έγκλημα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR GREECE, ως συντονιστές του Δικτύου, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων που αποτελούν μέλη του Δικτύου: ARSIS – Association for the Social Support of Youth, Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees, Greek Forum of Migrants – Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, HIAS Greece, HumanRights360, Praksis, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών – Transgender Support Association, Refugee Support Aegean – Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. Παρέμβαση θα κάνει επίσης ο δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου (Anthi Pazianou).

Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά – Κάθε κίνηση μετράει».

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
ypopto_mousi
ypopto_mousi
Simon said: Justice not vengeance.
Μετάβαση στο περιεχόμενο