Σεπόλια: Βίντεο και ιατροδικαστική δείχνουν ότι οι ΔΙΑΣ χτυπούσαν το θύμα στο κεφάλι με χειροπέδες

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι οι πολλαπλοί τραυματισμοί προκλήθηκαν, επειδή «έπεσε πάνω στις σταθμευμένες μοτοσυκλέτες»

Νέες πληροφορίες για την υπόθεση ξυλοδαρμού δύο νεαρών από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ στα Σεπόλια στις 24 Μαΐου δείχνουν ότι, όχι μόνο δεν αντιστάθηκαν αλλά, αν και ακινητοποιημένοι στο έδαφος, χτυπήθηκαν επανειλημμένα από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ.

Συγκεκριμένα, η ιατροδικαστική έκθεση που έχουμε στη διάθεσή μας κάνει λόγο για «Σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου», ενώ η ανάλυση που πραγματοποιήσαμε στο πρωτότυπο βίντεο κάμερας ασφαλείας η οποία κατέγραψε το περιστατικό, είναι άκρως αποκαλυπτική.

Κλωτσιές και μπουνιές στο κεφάλι

Στην αρχή του βίντεο απεικονίζεται ο πρώτος νεαρός (Α – σε πράσινο πλαίσιο),  με τον οποίο, σύμφωνα με τη μήνυση που έχει υποβληθεί εναντίον των ΔΙΑΣ,  διαπληκτίστηκε ένας εκ των αστυνομικών επειδή τους κοιτούσε καθώς πήγαινε σε κοντινό κατάστημα να πάρει καφέ. Οι αστυνομικοί (σε κόκκινο πλαίσιο) βρίσκονται δίπλα στις μηχανές τους (σε κόκκινο πλαίσιο) μαζί με τον Α και φαίνεται ότι τον περικυκλώνουν.

Στη συνέχεια οι άνδρες της αστυνομίας διακρίνονται να τον ξυλοκοπούν με μπουνιές και κλωτσιές και να τον ρίχνουν πάνω σε μια από τις μοτοσυκλέτες τους, η οποία και πέφτει.

Ο Α βρίσκεται πια στο έδαφος, συνεχίζει να δέχεται τα χτυπήματα των αστυνομικών και ο φίλος του (Β – σε πράσινο πλαίσιο) τρέχει στο σημείο να δει τι έχει συμβεί και γιατί χτυπούν τον Α. Εν μέσω ύβρεων και απειλών, όπως περιγράφουν τα θύματα στις μηνύσεις τους, ο Β δέχεται και αυτός επίθεση από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον στριμώχνουν στον τοίχο και τον ξυλοκοπούν όπως έκαναν δευτερόλεπτα νωρίτερα με τον φίλο του.

Στα πλάνα φαίνεται καθαρά το χέρι ενός εκ των αστυνομικών να χτυπάει επανειλημμένα τον Β όσο βρισκόταν στο έδαφος.  Το θύμα στη μήνυσή του κάνει λόγο για χτυπήματα με χειροπέδες στο κεφάλι του.

Το στιγμιότυπο στο όποιο ένας εκ των αστυνομικών έχει βάλει το γόνατο του στον αυχένα του χτυπημένου και χειροπεδημένου πια Α, όσο οι συνάδελφοι του χτυπούν τον Β, φέρνει στο μυαλό πρόσφατες εικόνες της επικαιρότητας.

Η ιατροδικαστική έκθεση

Με τις παραπάνω εικόνες συμφωνούν και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης η οποία αναφέρει τα εξής:  «

  1.  Τραύμα χειρουργικά συνεραμμένο τριχωτού κεφαλής μήκους 3,5 εκατοστών εις αριστερή βρεγματική χώρα.
  2. Εκχύμωση εις άνω βλέφαρο του αριστερού οφθαλμού και εσχαροποιημένη εκδορά εις το ύχος της αριστερής κροταφικής χώρας.
  3. Εσχαροποιημένες εκδορές εις τις κατ’ αγκώνα αρθρώσεις αμφοτεροπλεύρως και εις την ραχιαία επιφάνεια της αριστερής άκρας χείρος.
  4. Διάσπαρτες ταινιοειδής εκδορές εις το ύψος της δεξιάς πηχαιοκαρπικής άρθρωσης.
  5. Εκδορές εις την αριστερή κατά γόνυ άρθρωση (έξω επιφάνεια) και την πρόσθια επιφάνεια της αριστερής κνήμης.

Σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου, δια πρόσκρουσης επί επιφάνειας και ως επί περιδέσεως. »

Σύμφωνα λοιπόν με την ιατροδικαστική έκθεση, το θύμα έχει τραυματιστεί στο αριστερό μέρος του κεφαλιού και στα χέρια από σκληρό και στρογγυλό αντικείμενο και επιπρόσθετα, όχι μόνο δεν επιτέθηκε όπως διέρρευσαν οι Αστυνομικές αρχές αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τον εαυτό του από τα χτυπήματα και έτσι προκλήθηκαν τραύματα στη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού του χεριού.   

Τι λένε οι άνδρες της ΔΙΑΣ

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το περιστατικό άρχισαν να διαρρέουν και οι ισχυρισμοί των αστυνομικών. Ειδικότερα για τις συνθήκες τραυματισμού του Β σχετικά άρθρα έλεγαν τα εξής:

«O νεαρός τους επιτέθηκε λεκτικά όταν επιχείρησαν να του κάνουν έλεγχο, καθώς είχαν παρατηρήσει ύποπτη κινητικότητα στην περιοχή. Την ίδια ώρα πλησίασε φίλος του 24χρονου που τους προσέβαλε και στη συνέχεια τους επιτέθηκε.

Όταν οι αστυνομικοί του έβαλαν χειροπέδες, εκείνος αντέδρασε, έχασε την ισορροπία του, έπεσε πάνω στις σταθμευμένες μηχανές μοτοσυκλέτες και τις παρέσυρε με το βάρος του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος, αλλά και οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν.» (star.gr – 26/5/20).

Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική. Είναι ξεκάθαρο από το βίντεο ότι οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται σε καμία «κινητικότητα», δεν φέρουν κράνη και οι μοτοσικλέτες είναι παρκαρισμένες.  Ίσως γι’ αυτό «μπερδεύουν» βολικά τα πρόσωπα των θυμάτων λέγοντας πως ο Β τους πλησίασε τους προσέβαλλε και τους επιτέθηκε όσο έλεγχαν τον Α. Στα πλάνα όμως φαίνεται καθαρά ότι ο Β σπεύδει στο σημείο όσο ξυλοκοπείται ο Α τον οποίο έχουν ήδη ρίξει πάνω στις μηχανές. Στη συνέχεια ξυλοκοπείται και ο Β με συνέπεια να τραυματιστεί.

Οι αστυνομικοί προκειμένου να δικαιολογήσουν τους τραυματισμούς από την υπέρμετρη βία που του άσκησαν λένε ακριβώς το αντίστροφο, δηλαδή ότι ο Β έπεσε στις μηχανές αντιδρώντας στη χειροπέδηση και ότι εκεί οφείλονται οι τραυματισμοί του.

Μια ερώτηση

Αν κάνεις ανατρέξει στον ν. 4249/2014 στον οποίο προβλέπεται η ανανεωμένη δομή, αποστολή και οι σχετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας θα δει στη παράγραφο 3 του άρθρου 11 τα εξής:

«Η άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης περιλαμβάνει ιδίως:

α. τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ευταξίας και την παροχή έννομης προστασίας στους πολίτες και συνδρομής στις αρχές […]».

Προκαλείται το εξής ερώτημα: Διασφάλισαν οι παραπάνω αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ την κοινωνική ειρήνη και ευταξία ή λειτούργησαν σαν να φοράνε το κασκόλ κάποια ομάδας ποδοσφαίρου αντί για στολή;

Αλλά αυτή μάλλον είναι μια απάντηση που θα κληθεί να δώσει η ελληνική δικαιοσύνη. 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.9 7 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο