Μια «παράνομη» απεργία εκατομμυριούχων

Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ βράζουν και κάποιοι παίκτες του NBA παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ μιας από τις δυο πλευρές.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εδώ και μήνες έχει ξεσπάσει ένα κίνημα το οποίο αγγίζει πλέον και ουσιαστικά, πέραν από τις φανέλες και τις διαφημίσεις, το σύνολο του NBA. 

Δεν ήταν λίγοι οι παίκτες που πριν την επανεκκίνηση της σεζόν δήλωναν ότι δε θέλουν να κατέβουν να παίξουν στο Ορλάντο, γιατί οι αγώνες του NBA και ιδίως τα playoffs θα αποσπούσαν τον κόσμο από το πραγματικό ζήτημα στις ΗΠΑ, που δεν είναι άλλο, σύμφωνα με τους ίδιους, από τον ρατσισμό και την αστυνομική βια. Αντ’ αυτού το πρωτάθλημα ξαναξεκίνησε κανονικά με τα ονόματα των παικτών στις φανέλες να μπαίνουν στο κάτω μέρος της φανέλας και την θέση τους να παίρνουν κοινωνικά μηνύματα όπως: “Vote”, “Justice”, “Peace” και το ΝΒΑ να δεσμεύεται να προσφέρει 300 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία με στόχο την ενίσχυση της αφροαμερικανικής κοινότητας, με κάθε ομάδα να δορίζει 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο.  

Κάπου εκεί όλοι πιστέψαμε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος για το NBA και την καθ΄όλα συστημική και “φιλανθρωπική” συνεισφορά του στο κίνημα Black Lives Matter. Ωστόσο, οι παίκτες, (απο)κλεισμένοι στο Ορλάντο, μακριά από οικογένεια και φίλους και με μόνο τους αυτοσκοπό να αγωνίζονται, μέρα παρά μέρα, σε ένα πρωτάθλημα που άρχισε να θυμίζει κατασκήνωση, ίσως κουράστηκαν, ίσως να παίζουν και το ίδιο φιλανθρωπικό παιχνίδι που ξεκίνησαν στην αρχή. Κολλημένοι στα κινητά τους, ανεβάζουν στόρι και τουίτς για το κίνημα, ενώ ο Lebron ανεβάζει ότι διαβάζει το βιβλίο του Malcom X, ενώ κάνει ποδήλατο. Όλα αυτά φαντάζουν και είναι τετριμένα, αλλά δεν παύουν να δείχνουν ότι καθ΄όλη τη διάρκεια αυτού του δεύτερου τους “εγκλεισμού”, αυτή τη φορά στο Ορλάντο, κάτι “ενοχλούσε” συστηματικά τους παίκτες. 

Χθες το βράδυ οι Bucks, με αφορμή τον πυροβολισμό του Jacob Blake στο Wisconsin, ανακοινώνουν αιφνιδιαστικά ότι θα απέχουν από το πέμπτο παιχνίδι της σειράς εναντίον των Magic, και οι Magic αρνούνται να πάρουν το παιχνίδι στα χαρτιά. Το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα ζευγάρια της βραδιάς. Ο Jaylen Brown, παίκτης των Celtics, οι οποίοι μέλλει να δούμε αν θα αγωνιστούν απόψε, έκανε τούιτ γράφοντας «θέλω να κατέβω (στην πορεία) να διαμαρτυρηθώ». 

Επιστρέφοντας και κρίνοντας τη γραφικότητα που πολλοί κατήγγειλαν. Κανείς δεν μπορεί να κρίνει αν αυτοί οι λίγοι μεν, εκατομμυριούχοι δε, θέλουν να αγωνιστούν πραγματικά ενάντια στον ρατσισμό σε σημείο που να χρειαστεί να έχουν απώλειες. Άλλωστε, υπάρχει το σπουδαίο παράδειγμα του Colin Kaepernick ο οποίος έμεινε χωρίς ομάδα από το 2017 στο πρωτάθλημα του NFL, καθώς σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια επέλεξε να γονατίζει σε κάθε αγώνα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ βράζουν και οι κάποιοι παίκτες του NBA παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ μιας από τις δυο πλευρές. 

Το no-politica είναι παρελθόν στην πιο ακριβοπληρωμένη λίγκα όλου του κόσμου. Αυτό που ξεκίνησε είναι ένα μποικοτάζ και όχι μια αναβολή των αγώνων, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Lebron James. Κάποιοι από τους παίκτες απλά ακολουθούν, γιατί δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην ηγεμονική πλέον γραμμή που χάραξαν κάποιοι παίκτες, γιατί θα βρεθούν στο περιθώριο. Η λίγκα από την πλευρά της αγνοεί τους ίδιους τους όρους που έχει θέσει στους παίκτες και της ομάδες περί “μη δυνατότητας απεργίας”. Ωστόσο όλα αυτά είναι πολύ ρευστά με δεδομένο ότι αν οι παίκτες επιλέξουν να μποϋκοτάρουν τη διοργάνωση, οι απώλειες θα οδηγήσουν τη λίγκα σε ευθεία σύγκρουση με παίκτες και ομάδες. 

Στα social media, οι μισοί οπαδοί του Lebron τον βρίζουν και οι άλλοι μισοί τον συγχαίρουν, κάτω από τη δημοσίευση του στο Facebook. Ο κόσμος του NBA έχει διχαστεί, όπως και οι υπόλοιπες ΗΠΑ. Προσωπικά εκτιμώ, ότι κάποια στιγμή οι πιέσεις θα γίνουν τόσο ασφυκτικές σε σημείο όπου η φήμη, ο πλούτος και το άθλημα, θα υπερισχύσουν έναντι της αδικίας, της καταπίεσης και της φτώχειας, πραγμάτων που ούτως ή άλλως δεν υφίστανται οι παίκτες και άρα δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν. 

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ βιώνουν έναν σπουδαίο κοινωνικό διχασμό. Αυτός ο διχασμός είναι ίσως η μόνη ευκαιρία να προκύψει μια πραγματική αλλαγή στις ΗΠΑ και όχι μια απλή πολιτική ενσωμάτωση από τον ούτως ή άλλως ανίκανο να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κινήματος, υποψήφιο των δημοκρατικών, Joe Biden. Κάποιοι εκατομμυριούχοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά αυτού του διχασμού και είναι ευπρόσδεκτοι. 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4 5 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο