Αντισυνταγματική διάταξη στο νόμο περί διαδηλώσεων σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο

O τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζει σήμερα τη γνωμοδότηση 6245/2020 του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Παπαγεωργίου, που κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση δημοσιεύεται στις 3 Σεπτεμβρίου του 2020 και εστιάζει στο άρθρο 10 του νόμου, στο οποίο γίνεται αναφορά στη «σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου, ανάλογα με το τόπο διεξαγωγής της διαδήλωσης, εισαγγελέα πρωτοδικών για τη διάλυση της συγκέντρωσης».

Η προσθήκη αυτή είχε έρθει μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, ως επίφαση νομιμότητας, στην ήδη πάσχουσα διάταξη όπου το νομοσχέδιο ζητούσε την απλή γνώμη των οικείων Δημάρχων και να ενημερώνει τον/την αρμόδιο/α εισαγγελέα. (δείτε αναλυτικά εδώ).

Ωστόσο με τη γνωμοδότηση του αυτή, ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, κρίνει ότι η εισαγγελική αρμοδιότητα για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης συνιστά άσκηση διοικητικών καθηκόντων από την πλευρά του εισαγγελέα, η οποία είναι αντίθετη προς το άρθρο 89 του Συντάγματος.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο