No Zackie, No Peace: Δύο χρόνια μετά τον φόνο σε δημόσια θέα

Σε μια από τις πιο διαθεματικές πορείες των τελευταίων ετών, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία την οδό Γλάδστωνος, όπου στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς και ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος, με τη συνδρομή 8 αστυνομικών της Ζ και ΔΙΑΣ, καθώς και ενός διασώστη του ΕΚΑΒ, σκότωσαν με χτυπήματα σε όλο το σώμα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς που παρακολοθούσαν χωρίς να αντιδρούν.

Τα συνθήματα της πορείας και η παρουσία της κ. Μάγδας Φύσσα, που μόλις λίγες μέρες πριν βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας για τον, δολοφονημένο από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής Νίκαιας, Παύλο Φύσσα, έδωσαν ένα καθαρό μήνυμα σύνδεσης όλων των κοινωνικών αγώνων: κατά της αστυνομοκρατίας και της κρατικής βίας, κατά του σεξισμού και των γυναικοκτονιών, κατά της δράσης φασιστικών οργανώσεων, κατά των εκφασισμένων αντιλήψεων μερίδας της ελληνικής κοινωνίας που θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλει την εκδοχή της περί «κανονικότητας» ακόμα και σκοτώνοντας.

Ο ισχυρισμός περί «τοξικομανούς», σε συνδυασμό με την queer προσωπικότητα του Ζακ/Zackie Oh, έκανε επίσης πολύ εύκολο για όλους να αρνηθούν κάθε βοήθεια στον «περίεργο» Ζακ/Zackie Oh που, όπως προκύπτει από όλες τις μαρτυρίες, ακόμα και του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι, τον οποίο η αστυνομία «αδυνατούσε να εντοπίσει» για μήνες ολόκληρους, ζητούσε, απλώς, βοήθεια. Εγκλωβίζοντας τον Ζακ στο κοσμηματοπωλείο, του επιτίθονταν ακόμα και με πέτρες, σπάζοντας οι ίδιοι τη βιτρίνα του καταστήματος και συνέχισαν τη φονική βία με κλωτσιές σε όλο το σώμα και το κεφάλι, χτυπώντας τον στο πεζοδρόμιο, καθώς εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει.

Αρκούσε, άλλωστε, να ισχυριστούν οι δράστες του φονικού ότι επρόκειτο για κάποιον «τοξικομανή» που προφανώς «πήγε να ληστέψει», ώστε να εξασφαλίσουν προσωρινά την ασυλία τους από τους αστυνομικούς αλλά και τη συνδρομή τους, καθώς ήταν τα δικά τους χτυπήματα που αποτελείωσαν τον ήδη ημιθανή Ζακ και τον άφησαν νεκρό στον πεζόδρομο. Οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει από τον χώρο του φονικού και έλαβαν εντολή να ερευνήσουν τι είχε συμβεί περισσότερο από μια ώρα αργότερα και ενώ ο κοσμηματοπώλης ήδη καθάριζε τον τόπο του εγκλήματος.

Η δίκη των δραστών έχει οριστεί για τις 21 Οκτωβρίου 2020. Σε αυτήν κατηγορούνται για θανατηφόρες σωματικές βλάβες (και όχι για ανθρωποκτονία) οι Αθ. Χορταριάς και Σπ. Δημόπουλος, μαζί με τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς, τους: Βασίλειο Ρουσάκο (ομάδα Ζ), Δαυίδ Σεφέρη (ομ. ΔΙΑΣ), Ιωάννη Τσομπάνη (ομ. ΔΙΑΣ) και Λεωνίδα Αλεξανδρή (ομ. Ζ).

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.4 5 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο