Το κοινό πρόσωπο πίσω από την κακουργηματική δίωξη των 51 συλληφθέντων και την απόσπαση αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου

Τον περασμένο Φεβρουάριο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απομακρύνει αιφνιδιαστικά τον μέχρι πρότινος προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Γιώργο Σκιαδαρέση. Αφορμή για την απομάκρυνσή του φαίνεται να στάθηκε η εισήγησή του υπέρ της in situ παραμονής των αρχαίων στον σταθμό του μετρό επί της Βενιζέλου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του έκανε τότε λόγο για «αυταρχικές, ρεβανσιστικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Λίνας Μενδώνη», συνδέοντας ευθέως την απομάκρυνση Σκιαδαρέση με την αρνητική εισήγηση της Εφορείας για την απόσπαση των αρχαίων.

Έκτοτε τη θέση του Σκιαδαρέση ανέλαβε ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Γιάννης Κανονίδης, με το υπουργείο να αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ήταν επιβεβλημένο, τόσο για το ίδιο έργο του Μετρό, όσο και για τη θεραπεία της αδικίας που συνετελέσθη επί ΣΥΡΙΖΑ».

Έκτοτε και παρά τις διαμαρτυρίες πολιτών, οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων και αρχαιολόγων, το πλάνο για τον διαμελισμό και την απόσπαση των αρχαίων προχώρησε. Μάλιστα, τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου, το ΚΑΣ έδωσε το πράσινο φως για την απόσπασή τους, γεγονός που παρατείνει την παράδοση του έργου και αυξάνει τις αποζημιώσεις για τους εργολάβους.

Ωστόσο, ο κύριος Κανονίδης, πέρα από τη θετική εισήγησή του για τον διαμελισμό των αρχαίων, την περασμένη εβδομάδα συνεισέφερε με τη γνωμοδότησή του στη διαδικασία μιας προκαταρκτικής εξέτασης η οποία οδήγησε στην κακουργηματική δίωξη 51 ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη συνελήφθησαν 51 αντιφασίστες και αντιφασίστριες που έσβηναν φασιστικά σύμβολα και συνθήματα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών αναγράφηκαν συνθήματα και σε μαρμάρινες πλάκες πέριξ του Λευκού Πύργου.

Με τη γνωμοδότηση του κυρίου Κανονίδη, περί παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων, πέραν των έξι πλημμελημάτων, οι 51 συλληφθέντες-είσες χρεώθηκαν από κοινού και το κακούργημα της φθοράς μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (3028/2002 άρ. 56 παρ. 2).

Ωστόσο, οι παραπάνω πλάκες αποτελούν παρέμβαση ανάπλασης του μνημείου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έργο ανάπλασης το οποίο το 2008 είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, όπως μας πληροφορεί άρθρο της εποχής στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση μέσω facebook της Δέσποινας Κουτσούμπα, αρχαιολόγου και προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία αναφέρει σχετικά με το αδίκημα:

Η φθορά μνημείου είναι αδίκημα που σχετίζεται με τη σπουδαιότητα και την αναστρέψιμοτητα της πράξης – ελπίζω αυτά να τα είπε ο συνάδελφος αρχαιολόγος που ρωτήθηκε για το θέμα, αν όντως ρωτήθηκε – και δεν αφορά παγκάκια. Και τα συνθήματα είναι κάτι που καθαρίζεται. Σαν την καπνιά στις Μυκήνες, καλή ώρα. Αν αυτό δε λαμβάνεται υπόψη, τότε να υποψιαστώ κι εγώ ότι η δίωξη είναι για πολιτικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του κυρίου Κανονίδη το πρωί της Πέμπτης ήταν καθοριστική για την κακουργηματική δίωξη των 51, που είχε ως επακόλουθο τόσο την κράτηση τους μέχρι την απολογία τους, καθώς και την επιβολή περιοριστικών όρων. Τα παραπάνω δε θα προέκυπταν αν η δίωξη αφορούσε αποκλειστικά τα πλημμελήματα που είχαν αναφερθεί στους συνηγόρους το βράδυ της Τετάρτης μετά τη σύλληψη τους. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η έκπληξη των συνηγόρων όταν το μεσημέρι της Πέμπτης τους ανακοινώθηκε ξαφνικά ότι η δίωξη είναι κακουργηματική.

Καταληκτικά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο κύριος Κανονίδης έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, με τις αρχαιολογικές του γνωμοδοτήσεις, στην αλλαγή της τροπής δυο σημαντικών υποθέσεων της πόλης τους τελευταίους μήνες.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.8 5 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο