Καινούργιος Ουρανός: Ένα ντοκιμαντέρ για τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας όμως την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του ΔΣΕ.

Στο ντοκιμαντέρ Καινούργιος Ουρανός οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.

Λίγα λόγια για το crowdfunding

Η σκέψη

O «Καινούργιος Ουρανός» είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη το οποίο έχει θέσει ως στόχο του να εξερευνήσει μια σημαντική περίοδο, αυτή μεταξύ 1945 και 1949, μέσα από τη σκέψη γυναικών οι οποίες αγωνίστηκαν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πρόκειται για έρευνα ιστορικών γεγονότων που αποτυπώνονται στον κινηματογραφικό φακό μέσω της προφορικής ιστορίας.

Η καταγραφή των εμπειριών των πρωταγωνιστριών μέσα από τη «ζωντανή» αφήγηση μπροστά στην κάμερα θεωρούμε ότι είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους, καθώς αναδεικνύονται άγνωστες πληροφορίες γύρω από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Για την καταγραφή αυτή δεν έχουμε στηριχθεί σε χρηματοδοτήσεις επίσημων φορέων, αντιθέτως πρόκειται για μια καθαρά αυτοχρηματοδοτούμενη μέχρι στιγμής παραγωγή. Στις μέρες μας θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ ανοίγουν την πόρτα του διαλόγου μεταξύ του χθες και του σήμερα, του παρόντος και του μέλλοντος. Προσεγγίζοντας τα ιστορικά γεγονότα από τον πυρήνα τους (εν προκειμένω τις ίδιες της μαχήτριες του ΔΣΕ), θεωρούμε ότι λειτουργούμε υποστηρικτικά στη μελέτη τους, καθώς και ότι η πληροφορία δίνεται στο κοινό σε πιο προσβάσιμη μορφή.

Τα γυρίσματα μέχρι στιγμής

Τα γυρίσματα για τις συνεντεύξεις ξεκίνησαν τον Μάιο του 2019 και αυτό το διάστημα, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 15 μαρτυρίες, φτάνουν σιγά – σιγά στο τέλος τους. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, ολιγομελής ομάδα της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ταξίδεψε στις παρακάτω πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού:

Θεσσαλονίκη (2 ταξίδια)

Πτολεμαΐδα

Βόλο

Αίγιο

Καρδίτσα

Κατερίνη

Λάρισα

Βερολίνο

Βουδαπέστη

Οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του ντοκιμαντέρ χρειάζεται να γίνει ένα ταξίδι στα βουνά του Γράμμου, ούτως ώστε να καταγραφούν πλάνα από την περιοχή, καθώς και μια ακόμη συνέντευξη στη Βόρεια Ελλάδα. Ολοκληρώνοντας τις εκκρεμότητες αυτές θα μπορέσει να προχωρήσει η δεύτερη φάση του ντοκιμαντέρ, αυτή του τελικού μοντάζ, καθώς και των λοιπών ενεργειών που χρειάζονται και αναλύονται παρακάτω.

Οικονομική ενίσχυση

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αυτοχρηματοδοτούμενο το οποίο έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθεί και να προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, κινηματογράφους, δήμους, στέκια και κοινωνικούς χώρους. Ζητείται, λοιπόν, η συνδρομή όλων προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων που έχουν γίνει, καθώς και για να καλυφθούν έξοδα post production που πρόκειται να γίνουν. Ειδικότερα, το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καλύψει τα παρακάτω έξοδα:

Μοντάζ από επαγγελματία μοντέρ

Μίξη και σχεδιασμός ήχου από επαγγελματία

Color correction

Μετατροπή σε κατάλληλο αρχείο για προβολές σε φεστιβάλ (DCP)

Έξοδα μετάφρασης και υποτιτλισμού (αρχικά στην αγγλική γλώσσα, ενδέχεται και σε άλλες εφόσον προκύψει ανάγκη)

Καμπάνια επικοινωνίας και προώθησης (αφίσες, ιστοσελίδα, λοιπά έντυπα από γραφίστα)

Συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ

Έξοδα ταξιδιών

Λοιπά έξοδα (βιβλία, σκληροί δίσκοι για back up και μοντάζ)

Γιατί να εμπιστευτείτε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός», Γιάννης Ξύδας, μετρά ακόμη μια ταινία τέτοιου είδους, τους «Παρτιζάνους των Αθηνών», οι οποίοι συμμετείχαν στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ αυτό προβλήθηκε σε ποικίλους χώρους, αποσπώντας μεταξύ άλλων τον πρώτο έπαινο για την άριστη χρήση αρχειακού υλικού, το σφιχτοδεμένο μοντάζ και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Σκηνοθετών, όπως επίσης και το βραβείο κοινού (Audience Favourite) στο 7ο «Workers Unite! Film Festival» στη Νέα Υόρκη.

Περαιτέρω, η ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ αποτελείται από ένα μη σταθερό πυρήνα ανθρώπων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία, όσο και για την ανάδειξή της μέσω ενός αξιόλογου καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Με σχεδόν ανύπαρκτους πόρους, αλλά με την πεποίθηση ότι ιστορίες σαν και αυτές πρέπει να ειπωθούν και να μην μείνουν στο «συρτάρι» για οικονομικούς λόγους.

Όπως συνέβη και στους «Παρτιζάνους», μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου προβολών το ντοκιμαντέρ θα βρίσκεται διαθέσιμο ελεύθερα στο διαδίκτυο. Η βοήθειά σας θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας «από τα κάτω». Τέλος, εφόσον κάποιος δεν μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά, μπορεί να μας βοηθήσει κοινοποιώντας ή/και στέλνοντας σε φίλους την πρόσκληση οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να διαδοθεί.

Τρόποι ενίσχυσης της παραγωγής

Μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή μέσω PayPal με την χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους ενίσχυσης μπορείτε να δείτε εδώ.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.6 5 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο