Διεύθυνση Πρόληψης Βίας: προτεραιότητα τα πανεπιστήμια εν μέσω λοκντάουν, όχι όμως η έμφυλη βία

Η σύσταση της Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας συνδυάζεται με την σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ποιες οι αρμοδιότητές της και γιατί το Υπουργείο θέτει ως προτεραιότητα τη φύλαξη κλειστών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εν μέσω καραντίνας;

Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη ειδικών φρουρών για τη σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι αρμοδιότητες της ομάδας αυτής γίνονται σαφής, ωστόσο όχι και τα όρια της, ενώ η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Πρόληψης Βίας, στην οποία εντάσσεται, θέτει ως προτεραιότητα της εν μέσω πανδημίας, τη φύλαξη κλειστών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε προαναγγείλει ήδη από τον Μάρτιο μια νέα Διεύθυνση στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με σκοπό την πρόληψη της “ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού στα πανεπιστήμια”.

Τον Ιούλιο με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, συστήνεται πράγματι με το άρθρο 19 η Διεύθυνση Πρόληψης Βίας, ως αυτοτελής Υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Συστήνεται ωστόσο ως Διεύθυνση ομπρέλα που συμπεριλαμβάνει, τουλάχιστον επί χάρτου, τη διερεύνηση και άλλων πραγματικών αδικημάτων, σε αντίθεση με τη ριζοσπαστικοποίηση. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, την ενδοσχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό, καθώς και τη ρατσιστική βία (αρθ.19 παρ.2).

Στον απόηχο της επίθεσης-παρέμβασης στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ τον περασμένο μήνα, η συνδιάσκεψη των πρυτάνεων με τον πρωθυπουργό «άναψε» το πράσινο φως για τη σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η παραπάνω ομάδα θα στελεχωθεί από μια προκήρυξη ανάλογη με αυτή των 1500 Ειδικών Φρουρών που έχουν ήδη προσληφθεί και αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από συνεντεύξεις υπουργών και διαρροές στον Τύπο, να έχουν τις εξής αρμοδιότητες και επιχειρησιακές δυνατότητες:

Θα ελέγχουν την είσοδο των φοιτητών/τριων, μετά τη θέσπιση της εισόδου στα πανεπιστήμια, μόνο με την επίδειξη του πανεπιστημιακού πάσου. Ο έλεγχος θα γίνεται και με τεχνικά μέσα, δηλαδή με κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, σε ειδικό δωμάτιο ελέγχου.

Οι ειδικοί φρουροί, δε θα είναι ντυμένοι με τα συνήθη σκούρα μπλε, δε θα οπλοφορούν και θα φορούν στολή με διακριτικά. Θα έχουν προανακριτικά καθήκοντα και θα προβαίνουν σε συλλήψεις στην περίπτωση που διαπράττονται αδικήματα.

Η εκπαίδευση τους θα είναι στα πρότυπα των προηγούμενων προσλήψεων των λοιπών ειδικών φρουρών και της ομάδας ΔΡΑΣΗ που προσελήφθησαν επί Υπουργίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τέλος, σε δηλώσεις της η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι για τους παραβάτες εντός του πανεπιστημιακού ασύλου θα υπάρξουν ποινές που θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις πράξεις των φοιτητών και θα κυμαίνονται από αποβολή από ένα εξάμηνο έως και ολοκληρωτική αποβολή από το Πανεπιστήμιο.

Αναφορικά με όλες τις παραπάνω αλλαγές δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.

  • Πώς θα θεσπιστούν ποινές αποβολής από το εξάμηνο και το πανεπιστήμιο; Θα επιβάλει η κυβέρνηση αλλαγές στους κανονισμούς των τμημάτων, παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητό τους; ή θα προχωρήσει απλά στη θέσπιση ενός ακόμη ιδιώνυμου αδικήματος με υπερεξουσίες στις Πρυτανικές Αρχές;
  • Πού τελειώνει ο έλεγχος των φοιτητών και αρχίζει η παρακολούθησή τους από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας; Η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που βρίσκονται ήδη στο δρόμο, φαίνεται να είναι επαρκής αν κρίνουμε από τα συνεχή περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας;
  • Γιατί η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα της Διεύθυνσης Πρόληψης Βίας την φύλαξη των κλειστών, λόγω κορονοϊού, πανεπιστημίων, με προσλήψεις ειδικών φρουρών, και δεν επικεντρώνει τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό της στην ενδοοικογενειακή και έμφυλη βια που έχει αυξηθεί εν μέσω καραντίνας, ή στην αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας;

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο