Πόσο κοστίζει μια ΜΕΘ σε δημόσιο νοσοκομείο και γιατί η κυβέρνηση νοικιάζει ιδιωτικές;

Με απόφαση της σήμερα το πρωί η κυβέρνηση νοικιάζει, αντί να επιτάξει, 200 κλίνες από τη Euromedica και τη Γενική Κλινική Σαραφιανός στη Θεσσαλονίκη.

Αν κρίνουμε από την Π.Ν.Π. του Μαρτίου που καθόριζε την ημερήσια αποζημίωση, το ημερήσιο κόστος ανέρχεται στα 1.600€. Ωστόσο η πιο πρόσφατη σχετική έρευνα που έγινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, για την τετραετία 2014-2017, έδειξε ότι το μέσο κόστος ήταν 464,84€ ανά ημέρα νοσηλείας (ΕΑΠ, Σεπτέμβριος 2019).

Ο βασικός μισθός ενός επιμελήτη Β’, χωρίς προϋπηρεσία, είναι 1.484€, ενώ ενός νοσοκόμου εντατικής ανέρχεται στα 750€ το μήνα μεικτά. Σε αυτά θα έπρεπε να προσθέσουμε και το μισθολογικό κόστος μια καθαρίστριας το οποίο ανέρχεται στα 725€ μεικτά.

Συνεπώς, η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει στελεχώσει τα νοσοκομεία με κλίνες ΜΕΘ, προσωπικό καθαριότητας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα κόστιζαν 17.000€/μήνα, αν υπολογίσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο θα ενίσχυε μακροπρόθεσμα το Ε.Σ.Υ. και θα έδινε εμπειρία και κίνητρο για παραμονή στη χώρα στους αποφοίτους των ελληνικών Α.Ε.Ι, καθώς και έναν μισθό, μέρος του οποίου θα κατέληγε στην ελληνική οικονομία και ξανά πίσω στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

Με την επιλογή της κυβέρνησης να νοικιάσει 200 κλίνες, δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αντ’ αυτού δημιουργεί νέες εστίες μόλυνσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ιδιωτικές κλινικές χθες βράδυ, όχι απλά αρνήθηκαν να προσφέρουν κλίνες, αλλά δήλωναν και απροετοίμαστες. Το μόνο που προσφέρει είναι περισσότερους ασθενείς και άρα περισσότερα κέρδη για τους ιδιοκτήτες των κλινικών.

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αρνούνται μέχρι και σήμερα να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ. Επιλέγουν φθηνές λύσεις με τρίμηνες συμβάσεις, ιδιώτες γιατρούς και μνημόνια με κλινικές, γιατί η ιδεοληψία τους εναντίον οτιδήποτε δημόσιου δεν τους επιτρέπει να βλέπουν τις προσλήψεις προσωπικού παρά μόνο ως βαρίδι στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

3.6 8 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο