Φυλακές υπό τον Χρυσοχοΐδη: εργαστήρια καλλιέργειας κορωνοϊού

Μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τον διορισμό του Μ. Χρυσοχοΐδη ως υπουργού Προ. Πο., ήταν η υπαγωγή των φυλακών στο υπουργείο της αστυνομίας. Η κίνηση δεν ήταν συμβολική: έδειχνε την αντίληψη η οποία εντάσσει με ειλικρίνεια τις φυλακές σε ένα καθετοποιημένο σύστημα παραγωγής καταστολής, μακριά από τις συνήθεις διακηρύξεις αρχών των φιλελεύθερων πολιτικών συστημάτων που ισχυρίζονται ότι διακρίνουν τους ρόλους των εξουσιών.

Η αντίληψη αυτή πήρε σάρκα και οστά κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης με άμεσες και διαρκείς παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. εντός των φυλακών: υπό το πρόσχημα του ελέγχου της παραβατικής οικονομίας εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων – την οποία στην πραγματικότητα δεν αγγίζουν – οι αστυνομικοί πραγματοποιούν διαρκώς εφόδους με σκοπό να προκαλέσουν τον φόβο στους κρατουμένους και να βεβαιώσουν την εξουσία που έχουν πάνω τους. Αντικείμενα αυτών των εφόδων είναι συνήθως οικοσκευές όπως φουρνάκια και ψυγεία αλλά και ραδιόφωνα και συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, ενώ δεν λείπουν και τα «παράνομα» μεν, γενικευμένης χρήσης δε, κινητά τηλέφωνα. Αυτά τα «ευρήματα» παρουσιάζονται συνήθως με μαεστρία, από αστυνομικούς συντάκτες, ως τεκμήρια δράσης «κυκλωμάτων εγκληματικότητας στις φυλακές».

Αυτή η απανθρωποποιητική για τους κρατουμένους πολιτική δεν θα μπορούσε να διαφοροποιείται ιδιαίτερα και στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας. Ενώ από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν και διατυπώθηκαν δημόσια οι εύλογες ανησυχίες για το πώς θα προστατευτούν από την διασπορά του ιού οι έγκλειστοι, που είναι εξ ορισμού πιο ευάλωτοι στη μετάδοση λόγω του περιορισμένου χώρου, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα πραγματικά προληπτικό μέτρο, όπως βέβαια έκανε και σε κάθε άλλο τομέα ή δραστηριότητα. Η «αποσυμφόρηση» που προανήγγειλαν δεν έγινε ποτέ.

Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας – είτε από ανικανότητα είτε από πρόθεση, δεν έχει σημασία – είναι η τραγική κατάσταση ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κορωνοϊού στις φυλακές, από σωφρονιστικούς προς τους κρατουμένους. Αν και έχουμε ως σήμερα τρεις νεκρούς κρατουμένους από τις φυλακές Διαβατών και έναν νεκρό αστυνομικό της υπηρεσίας εξωτερικής φύλαξης, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προ. Πο., Σοφία Νικολάου, δήλωνε ότι «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Όπως μας ενημέρωσε με τηλεφωνική συνέντευξη ο αναρχικός Πολύκαρπος Γεωργιάδης, κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας για την γνωστή υπόθεση – φάρσα με την «προκήρυξη της ΟΛΑ», κάθε άλλο παρά «ελεγχόμενη» είναι η κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

  • Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις φορές τεστ στους σωφρονιστικούς και τους κρατούμενους των φυλακών Λάρισας: Ένα rapid στις 2 Δεκεμβρίου, από το οποίο διαπιστώθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 53 κρατούμενοι και 8 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Ακολούθησε ένα μοριακό τεστ στις 8 Δεκεμβρίου, με το οποίο το σύνολο των θετικών ανήλθε σε 98 από τους κρατούμενους και άγνωστο αριθμό σωφρονιστικών.
  • Ένα ακόμα rapid έγινε στις 11/12, με τον αριθμό θετικών να ανέρχεται, συνολικά πλέον, από 110 έως 130.
  • Οι κρατούμενοι στη Λάρισα δεν είχαν ποτέ ως σήμερα κάποια επίσημη ενημέρωση για τη συνολική εικόνα στη φυλακή όπου κρατούνται. Ακόμα και ο αριθμός των θετικών στα τεστ έγινε γνωστός από ανεπίσημη πληροφόρηση.
  • Περίπου 60 άτομα έχουν μεταφερθεί σε έναν «θάλαμο καραντίνας», όπου μοιράζονται ένα καρτοτηλέφωνο και δύο ντους. Επιπλέον άγνωστος αριθμός θετικών κρατουμένων έχουν μεταφερθεί μεμονωμένα σε «κελιά καραντίνας».
  • Μάσκες και αντισηπτικά δόθηκαν στους κρατουμένους μόνο 3 φορές σε διάστημα 9 μηνών. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στον χώρο της φυλακής ενώ καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα δεν χρησιμοποιούσαν συστηματικά μάσκες, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν με στολές πλήρους προστασίας.

Η πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο ζήτημα της «θωράκισης» των φυλακών από την πανδημία ήταν η λήψη μόνο κατασταλτικών μέτρων και καθόλου προληπτικών. Ενδεικτικό είναι ότι απλά απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια των κρατουμένων χωρίς να γίνεται σοβαρή τήρηση μέτρων και έλεγχοι στους σωφρονιστικούς, με αποτέλεσμα να περάσει τελικά ο ιός εντός των φυλακών. Στο ίδιο μήκος κύματος, απαγορεύτηκε εντελώς ο προαυλισμός των κρατουμένων, που θα μπορούσε να γίνεται τμηματικά σε διαφορετικές ώρες, ενώ δεν λαμβάνεται ουσιαστικά κανένα μέτρο πρόληψης για την μετάδοση στους κλειστούς χώρους της φυλακής, όπου είναι, φυσικά, πολύ ευκολότερη η μετάδοση.

Η αδράνεια της κυβέρνησης συνολικά για την πρόληψη της πανδημίας, μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, όπου θρηνούμε ανθρώπους κατά εκατοντάδες ανά 24ωρο. Η ίδια αδράνεια όμως απέναντι σε ανθρώπους που είναι υπό την άμεση ευθύνη και εποπτεία της, όπως οι έγκλειστοι στις φυλακές αλλά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, έχει εγκληματική χροιά.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.8 6 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο