Το Σ.τ.Ε. θα αποφασίσει για τα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων

Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί η είδηση ότι «παγώνει» η εκδίκαση του συνόλου των προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια, για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Ωστόσο, η απόφαση του Σ.τ.Ε, με αφορμή την οποία διακινείται η εν λόγω είδηση, αφορά αποκλειστικά τα πρόστιμα και τις προσφύγες που κατατέθηκαν με αφορμή τις δημόσιες συναθροίσεις, και ειδικότερα αυτές που πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες μνήμης του Πολυτεχνείου.

Έπειτα από προσφυγή δύο δικηγόρων και 46 πολιτών της Θεσσαλονίκης, σε βάρος των οποίων είχαν επιβληθεί πρόστιμα για συμμετοχή στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να εισάγει σε πιλοτική δίκη το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας των εν λόγω προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο το τετραήμερο 15-18 Νοεμβρίου, όσο και στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά και το εξαήμερο 26 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου είχαν απαγορευτεί οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 3, και τον Ιανουάριο άνω των 100 ατόμων.

Η πράξη αυτή και συνακόλουθα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε διαδηλωτές/τριες, προσβλήθηκαν από τους συνηγόρους Μπάμπη Κουρουνδή και Βασίλη Τσιγαρίδα ως αντισυνταγματικά, καθώς έκριναν ότι παραβιάζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Πλεον, μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε., υπεύθυνο να κρίνει την νομιμότητα όχι μόνο των προστίμων, αλλά και τη συνταγματικότητα των εν λόγω απαγορεύσων από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., είναι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνο να κρίνει, σε πρώτη φάση, τη νομιμότητα των προστίμων που επιβάλλονται καθημερινά είναι τα Διοικητικά Πρωτοδικεία του εκάστοτε νομού. Το Σ.τ.Ε. πρόκειται να κρίνει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με αφορμή τις δημόσιες συναθροίσες που πραγματοποιήθηκαν, και όχι εν γένει όποιο πρόστιμο έχει επιβληθεί από την αρχή των περιοριστικών μέτρων. Συνεπώς, δεν «παγώνουν» ούτε τα πρόστιμα, ούτε η εκδίκαση των υπολοίπων προστίμων που έχουν επιβληθεί. Σε κάθε περίπτωση η πιλοτική δίκη που θα διεξαχθεί στο Σ.τ.Ε. θα κρίνει σειρά νομικών ζητημάτων, καθώς όπως αναφέρει και ο Μπάμπης Κουρουνδής συγκεκριμένα:

Έτσι, με απλά λόγια, θα κριθεί αν η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να προσθέτει κατά το δοκούν λόγους απαγόρευσης συναθροίσεων στους συνταγματικά προβλεπόμενους. Θα κριθεί η αδιαφορία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει ακόμα και την απλή γνώμη της Επιτροπής ειδικών που η ίδια συνέστησε. Θα κριθεί, σε τελική ανάλυση, αν η ελληνική διοικητική δικαιοσύνη θα αρκεστεί στην επίκληση λόγων “δημοσίου συμφέροντος” ή θα ακολουθήσει τις πιο εκλεπτυσμένες σταθμίσεις της διεθνούς νομολογίας, από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο