Κατάληψη Πρυτανείας ΑΠΘ: «ΜΜΕ και Πρυτανικές Αρχές εξαπολύουν λάσπη»

Ο Αγώνας μας είναι Δίκαιος, θα νικήσουμε

Ανακοίνωση της Κατάληψης Πρυτανείας

Η κατάληψη της Πρυτανείας μετράει σχεδόν δύο εβδομάδες ζωής. Σε αυτό το διάστημα, έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα κέντρο αγώνα μέσα στο πανεπιστήμιο. Καθημερινά, στην πρυτανεία συναντιόμαστε φοιτητές/τριες από πολλές σχολές, ευρύτερος κόσμος και όποια άλλη ταυτότητα νιώθουμε ότι μας περιγράφει, συμμετέχουμε σε πολιτικές διαδικασίες, συντονιζόμαστε μεταξύ μας και με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, αποφασίζουμε για τον αγώνα μας και κυρίως υπάρχουμε μέσα στο campus. Η Κατειλημμένη Πρυτανεία, δηλαδή, αποτελεί το πεδίο μέσα στα πανεπιστήμια που δίνει ζωή στην επανοικειοποίηση του Ασύλου, αποδεικνύει καθημερινά με έμπρακτο τρόπο, ότι η ύπαρξη μας μέσα σε αυτό δεν έχει ανάγκη κανέναν φύλακα ή πανεπιστημιακό αστυνόμο. Η αυτοοργάνωση των φοιτητών/τριών είναι αυτή που δίνει ζωή στα πανεπιστήμια, τα οποία ένα χρόνο είναι εντελώς κλειστά λόγω της διαχείρισης της πανδημίας ενώ για χρόνια μεθοδεύονταν η επιχείρηση γκετοποίησής τους. Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις με φοιτητικούς συλλόγους, καθηγητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, συζητήσεις με τους συλληφθέντες της 22/2 και δράσεις οικονομικής ενίσχυσης των εξόδων τους, καλλιτεχνικές και εικαστικές παρεμβάσεις. Το σημαντικότερο όλων, αυτό που επισφραγίζει την ανάγκη να παραμείνουμε στο κτήριο είναι η ίδια η κοινωνική δυναμική που εκφράζει στο δρόμο. Οι δύο τελευταίες πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις και το πλήθος του κόσμου που συμπορεύτηκε με το κοινό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και της κατειλημμένης πρυτανείας αποδεικνύουν το δίκαιο του αγώνα μας. Ακόμη, διαρκώς όλο και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις αποφασίζουν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στην Κατάληψη (μέχρι στιγμής 10 σύλλογοι του ΑΠΘ).

Οι λασπολογίες και τα ψέματα με τα οποία οι πρυτανικές αρχές από κοινού με τα συστημικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να λοιδορήσουν την κατάληψη από την πρώτη κιόλας μέρα, δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον ρόλο του Παπαϊωάννου στη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την κατάσταση και τις φθορές του κτηρίου και για εμάς τους ίδιους. Δεν υπάρχει λόγος, να επεκταθούμε επί του ζητήματος. Ίσως τα βίντεο και οι φωτογραφίες του κτηρίου, οι αντιδράσεις των υπαλλήλων που έχουν έρθει και έχουν δει την κατάσταση των γραφείων τους είναι οι πιο καλές απαντήσεις. Ας γίνει εδώ μια σημαντική διευκρίνηση. Το κτήριο τελεί υπό κατάληψη ως ύστατο μέσο πίεσης και διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Η παύση των διοικητικών λειτουργιών της Πρυτανείας χρησιμοποιείται, για να προωθήσει τον αγώνα μας. Όποτε, όμως, έχει έρθει στο κτήριο  κάποιος που χρειάζεται να διευθετήσει κάποιο σημαντικό ζήτημα δια ζώσης, όπως η μισθοδοσία των καθαριστών/στριών, του έχει επιτραπεί η είσοδος. Θεωρούμε, ότι ο αγώνας μας είναι κοινός μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους συμβασιούχους που εργάζονται στην Πρυτανεία. Τονίζουμε, ότι αντιδρούμε εξ αρχής στη σκέψη για παύση πληρωμών των εργαζομένων ως μέσο καταστολής της Κατάληψής μας. Άμεσα, θα έρθουμε σε επαφή με τα συλλογικά όργανα των διοικητικών υπαλλήλων, για να διερευνήσουμε τις πιθανότητες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, βρίσκονται σε πλήρη σύνδεση μεταξύ τους, και μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συνοψιστούν στο Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Η σύγκλητος, οι καθηγητές και όλοι όσοι μιλάνε για σχετικές υποχωρήσεις τους, χωρίς όμως να αρθρώνουν λέξη για τον ίδιο το νόμο, τις βίαιες πρακτικές που θεσμοθετεί και τις ατομικές ευθύνες του Παπαϊωάννου στην αστυνομική εισβολή και το όργιο καταστολής της προηγούμενης Δευτέρας, χάνουν την ουσία. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους/ες, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να γυρίσουμε σε ένα πανεπιστήμιο που η αστυνομική παρουσία θα αποτελεί κανόνα και οι βίαιες πρακτικές τους, όπως τις είδαμε προσφάτως στο ΑΠΘ, θα αποτελούν θεσμοθετημένη πραγματικότητα. Όλοι αυτοί που επιλέγουν να μη μιλήσουν για τον Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη κι ούτε καν να αναφερθούν στην εφαρμογή του, δηλαδή το ξυλοδαρμό, βασανισμό και τη σύλληψη φοιτητών/τριών, γίνονται συνένοχοι όσων συνέβησαν και αυτών που πρόκειται να συμβούν από την ένοπλη συμμορία της Ελ.Ας. Με λίγα λόγια, η «διερεύνηση των ευθυνών της αστυνομικών δυνάμεων στη χρήση βίας» και η «επιθυμία για απαλλαγή των 31 συλληφθέντων/εισσών» από μεριάς της Συγκλήτου σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή τους είναι κενές νοήματος, αν δεν εκφράζουν και την παράλληλη αντιπαράθεση στον νέο Νόμο, αφού αυτός θεσμοθετεί και υπαγορεύει τη νομιμότητα αυτών των πράξεων που σίγουρα θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Ο Παπαϊωάννου έχει συνειδητά επιλέξει από την πρώτη στιγμή, να βρίσκεται απέναντι από τους φοιτητές/τριες του και ταυτόχρονα αποποιείται τα όποια παιδαγωγικά καθήκοντα τον βαραίνουν, καθώς δεν τολμά καν να αναφερθεί στα γεγονότα ως έχουν. Επέλεξε με προσωπική του πρωτοβουλία, να είναι ο πρώτος που θα εφαρμόσει έναν από τους πιο επικίνδυνους νόμους των τελευταίων ετών και αυτό καθιστά και τον ίδιο άκρως επικίνδυνο. Όσο, λοιπόν, αυτό το άτομο δεν προχωρά σε δημόσια απολογία για τις εντολές και τις πράξεις στις οποίες προέβη και συνεπώς και στην άμεση παραίτησή του δεν μπορεί να υπάρξει καμία έκφραση πραγματικής μεταμέλειας και καλής θέλησης, πόσο μάλλον «εξάντλησης της ανοχής», όπως επιλέγουν να μας ενημερώσουν μέσα από γνωστό τοπικό μέσο. Η απάντηση μας είναι συγκεκριμένη, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Δεν τρομοκρατούμαστε ούτε πτοούμαστε από τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους και την προετοιμασία μιας επικείμενης δεύτερης αστυνομικής εκκένωσης της Πρυτανείας.  Σχετικά, δε με τις ζημιές και τις φθορές του κτηρίου ήρθε η ώρα να πάψουν πια να αναπαράγουν οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια ψέματα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Για οποιαδήποτε ζημιά ή φθορά μοναδικοί υπεύθυνοι θα είναι οι δυνάμεις καταστολής που θα έρθουν σε περίπτωση εκκένωσης και όχι οι καταληψίες.

Οι πρόσφατες καταλήψεις των πρυτανειών σε Γιάννενα, Κομοτηνή, το κέντρο αγώνα του Ναυπλίου και γενικά οι εστίες αγώνα και οι κινητοποιήσεις σε όλη την ελλάδα μας γεμίζουν αισιοδοξία. Οι ανακοινώσεις του Πρύτανη και της Συγκλήτου των Ιωαννίνων και η αποκάλυψη των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης για εισβολή της αστυνομίας συνηγορούν στην άποψη, ότι όλο αυτό που συμβαίνει αποτελεί ένα οργανωμένο κρατικό σχέδιο εις βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που εκκινεί με την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Θέλουμε, να καλέσουμε όλους τους φοιτητές/τριες σε κάθε μεριά της χώρας να συντονιστούν μεταξύ τους και να προβούν σε καταλήψεις των σχολών τους και των κτηρίων διοίκησης.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να στηρίξουν την κατάληψη πρυτανείας.

Καλούμε τους συλλόγους μεταπτυχιακών, διδακτορικών και καθηγητών να στηρίξουν και να κοινοποιήσουν τα αιτήματά μας. Να συναντηθούμε όλοι/ες φοιτητές/τριες, μεταπτυχιακοί/ες, διδακτορικοί/ρισσες, καθηγητές/τριες, εργαζόμενοι εντός και εκτός πανεπιστημίου και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας στο Κατειλημμένο Κέντρο Αγώνα της Πρυτανείας, ώστε να υψώσουμε συλλογικές αντιστάσεις ενάντια στην Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση, την αυταρχικότητα και βία του Κράτους, της Αστυνομίας και των Πρυτανικών Αρχών.

Kαλούμε τους φοιτητές, τους κοινωνικούς φορείς και τα σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες και κάθε αγωνιζόμενο/η της πόλης, να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις βίαιες τακτικές του κράτους, την καταστολή και την επιβολή μέτρων ολοκληρωτισμού.

Απαιτούμε:

Κατάργηση του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Καμία δίωξη στους 31 συλληφθέντες/συλληφθείσες της 22/2

Παραίτηση του Πρύτανη Παπαϊωάννου

Άνοιγμα των σχολών με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και με μέριμνα της υγείας των φοιτητών και εργαζομένων

Διακοπή των εκπαιδευτικών διαδικασιών από τους καθηγητές

Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας – δίψας Δ.Κ.

Δευτέρα 8/3

11:00 Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης της Πρυτανείας

12:00 έξω από την Πρυτανεία, Πρόβα για την περφόμανς με αφορμή την 10 Μάρτη, τη συμπλήρωση ενός χρόνου κλειστών σχολών και την τηλεκπαίδευση από πρωτοβουλία ατόμων της Κατειλημμένης Πρυτανείας.*

14:30 Συμμετοχή στην εκδήλωση της Κατάληψης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης «Ο αγώνας της καθεμιάς να γίνει αγώνας όλων μας»

17:00 Άγαλμα Βενιζέλου, συμμετοχή στη Διαδήλωση της 8ης Μάρτη

19:00 Συντονιστική Συνέλευση της Κατειλημμένης Πρυτανείας

Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις των Πρυτανειών σε Γιάννινα, Κομοτηνή και στο Κέντρο Αγώνα του Ναυπλίου.

10, 100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας, Κυριακή 7/3

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο