Παρακολουθήσεις τηλεφώνων για λόγους «εθνικής ασφάλειας» και συλλήψεις δι’ απαγωγής

Με αφορμή το όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας που ακολούθησε την επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. – κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός – εναντίον διαδηλωτών και όχι μόνο στη Νέα Σμύρνη, την Τρίτη 9 Μαρτίου, ακολούθησε και μια από τις, συνηθισμένες πια, αστυνομικές επιχειρήσεις στα δελτία ειδήσεων.

Οι αστυνομικοί συντάκτες, σε ρόλο αστυνομικού-συντάκτη, ανέλαβαν να μεγεθύνουν το περιστατικό και να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Ο γνωστός και ως «σεναριογράφος της Ασφάλειας», Βασίλης Λαμπρόπουλος, παρουσίαζε το βράδυ της Πέμπτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού του ομίλου Μαρινάκη, τις διαρροές της ασφάλειας. Σε αυτές περιλαμβάνονταν δήθεν «ταυτοποιήσεις»: ένα άτομο που δεν βρισκόταν καν στη διαδήλωση, από την κατάθεση του δυσαρεστημένου εν διαστάσει συζύγου της αδελφής του. Άλλο άτομο, αυτή τη φορά που βρισκόταν στη διαδήλωση, από το πορτοφόλι με την ταυτότητα που έχασε σε σημείο που πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι (και το αναζήτησε πηγαίνοντας στο ΑΤ το ίδιο βράδυ). Ενώ ένας άλλος νεαρός, που επίσης δεν βρέθηκε ποτέ στη διαδήλωση, διαπομπεύθηκε από δημοσιογράφους και αστυνομία επειδή φίλοι του τον έκαναν tag στο Facebook για να δει ένα από τα βίντεο.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα παραπληροφόρησης από δελτίο της ΕΡΤ στις 10/3/2021

Ο Β. Λαμπρόπουλος «αξιοποιώντας» την ύποπτη «κατάθεση» για τον 30χρονο που τελικά προφυλακίστηκε

Η δεξαμενή υπόπτων: για λόγους «εθνικής ασφάλειας»

Φυσικά, το αγαπημένο θέμα της Χρυσοχοΐδειας Αστυνομίας παραμένει η διαχρονική «δεξαμενή υπόπτων», δηλαδή η στοχοποίηση μελών πολιτικών συλλογικοτήτων ή και ατόμων με μόνο κριτήριο την ιδεολογία. Σταθερά και με συνέπεια, στόχο της ΕΛ.ΑΣ. και των συνεργαζόμενων ΜΜΕ αποτελούν οι αναρχικές και αναρχικοί, ενίοτε δε, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, πολλές φορές στοχοποιούνται και μέλη αριστερών οργανώσεων και κομμάτων.

Έτσι, προκειμένου να «γεμίσει το σακούλι» της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ – επίσης γνωστής ως «Αντιτρομοκρατικής») μπήκαν σ’ αυτό και τα «φασούλια» από την παρακολούθηση τηλεφωνημάτων αναρχικών. «Δεν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτών», είπατε; Γίνονται και, μάλιστα, συστηματικά.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις παρακολουθήσεις που δεν γίνονται, με αφορμή παλιότερο περιστατικό που αφορούσε στην πολιτική συλλογικότητα «Ταξική Αντεπίθεση»

Ένα μέλος της αναρχικής πολιτικής συλλογικότητας Μασόβκα, ο Α.Π., απήχθη το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαρτίου, από από αστυνομικούς με πολιτικά, έξω από τον χώρο όπου η συλλογικότητα είχε μόλις πραγματοποιήσει τη συνέλευσή της. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαρτίου, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για την κατηγορία της «απόπειρας ανθρωποκτονίας», κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και υπέστη ξυλοδαρμό και βασανισμούς μαζί με άλλους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και 7 ανήλικα άτομα, με μόνο κριτήριο τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της Νέας Σμύρνης, όπου έγιναν εύκολος στόχος για συλλήψεις από τους αφηνιασμένους άνδρες των ΔΡΑΣΗ, ΥΑΤ, ΟΠΚΕ και άλλων ευγενών αρκτικόλεξων της αστυνομίας.

Στα στοιχεία που έχει εισφέρει η ΔΑΕΕΒ εναντίον του είναι και τηλεφωνικές κλήσεις που αντάλλαξαν μεταξύ τους ο Α.Π. και ο φίλος του, ενώ βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία της διαδήλωσης. Οι κλήσεις έχουν καταγραφεί από το «σύστημα νομίμων συνακροάσεων» της γερμανικής εταιρείας SYBORG, το οποίο χρησιμοποιεί η ΔΑΕΕΒ.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της ΔΑΕΕΒ, η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Α.Π. γινόταν ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, κατόπιν εισαγγελικής διάταξης, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Α.Π. δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια ποινική δίωξη πριν από την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης για πλημμελήματα» που κατασκευάστηκε από την Κρατική Ασφάλεια και την ΔΑΕΕΒ μετά την παρέμβαση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας» είναι ένα βολικό πέπλο σκοταδιού που καλύπτει τις παρακολουθήσεις οι οποίες γίνονται σε άτομα για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να θεωρηθούν έστω ύποπτα για την τέλεση κάποιου αδικήματος όπως προβλέπει ο νόμος για τις παρακολουθήσεις. Πίσω από την αιτιολόγηση της «εθνικής ασφάλειας» οι αρχές μπορούν να κάνουν απόρρητη την αιτιολόγηση της παρακολούθησης ώστε να μη μπορεί να την πληροφορηθεί ούτε το υποκείμενο της παρακαλούθησης.

Άνθρακες ο θησαυρός: θόρυβος και μια τρομοκρατημένη συνομιλία

Το μόνο που προκύπτει από τις κλήσεις που καταγράφηκαν ήταν ότι ο Α.Π. και ο φίλος του βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία της πορείας, καθώς ο πολυπληθής όγκος χιλιάδων ανθρώπων που πορεύτηκαν, επέστρεφε προς την πλατεία.

Όπως διακρίνεται από τα βίντεο που έχουν δημοσιευτεί, επί της οδού Ν. Πλαστήρα, στη συμβολή με την Αγ. Φωτεινής, οι πρώτοι διαδηλωτές δέχτηκαν από πίσω τους την επίθεση της μηχανοκίνητης ομάδας ΔΡΑΣΗ, η οποία εφόρμησε στο πλήθος χωρίς να κόψει ταχύτητα και εκτόξευσε χειροβομβίδες «κρότου-λάμψης» αλλά μπλοκαρίστηκε από οδόφραγμα που βρισκόταν στην πλευρά της υπόγειας διάβασης της Λ. Συγγρού. Φαίνεται μάλιστα η μία από τις αστυνομικές χειροβομβίδες να σκάει κατευθείαν πάνω σε έναν από τους διαδηλωτές, ο οποίος, αμέσως μετά, αντιδρά τρέχοντας και ρίχνοντας από τη μηχανή έναν από τους αστυνομικούς.

Από τις κλήσεις που έχει καταγράψει το «σύστημα νομίμων συνακροάσεων», οι οποίες τιτλοφορούνται «Δ.Α.Ε.Ε.Β./ΤΜΗΜΑ 3/ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (3)», ακούγεται μόνο ο θόρυβος της διαδήλωσης, και κάποιες τυπικές συνομιλίες, πολύ συνηθισμένες μεταξύ γνωστών που βρίσκονται σε διαδήλωση, όπως «σε ποιο σημείο βρίσκεσαι» κλπ. Μετά την επίθεση της ομάδας ΔΡΑΣΗ στους διαδηλωτές και την συμπλοκή που ακολούθησε, ο φίλος του Α.Π. ακούγεται σε τηλεφώνημα έντονα ταραγμένος από το γεγονός του τραυματισμού του αστυνομικού, ενώ ο Α.Π. βεβαιώνει ότι είχε οπτική επαφή με το σημείο από απόσταση και έβλεπε ότι δεν συμμετείχε στη συμπλοκή. Χαρακτηριστική της σύγχυσης και της μη άμεσης επαφής του φίλου του με γεγονότα είναι η φράση «πιάσαμε δύο, πρέπει να τους σκοτώσαμε, δεν ξέρω τι έγινε» – φράση που δείχνει ξεκάθαρα ότι και το πρώτο πληθυντικού αναφέρεται στο σύνολο όσων βρίσκονταν στη διαδήλωση.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους αστυνομικούς της ΔΑΕΕΒ (προφανώς) να διανείμουν αποσπάσματα από το περιεχόμενο των συνομιλιών στα φίλια ΜΜΕ, τα οποία πρόθυμα αναπαρήγαγαν, κατόπιν της απαραίτητης για την ΕΛ.ΑΣ. κοπτορραπτικής, με πρώτη την Μίνα Καραμήτρου στο δελτίο ειδήσεων του Open και από κοντά τον Γιάννη Σουλιώτη, στον όμιλο Αλαφούζου.

Και τα συμπεράσματα

Η παρακολούθηση πολιτών και, μάλιστα, ενεργών πολιτικά υπό το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» παραπέμπει ευθέως στο καθεστώς ολικής παρακολούθησης που αποκάλυψε ότι πραγματοποιούνταν στις ΗΠΑ από την NSA ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Μια τέτοια πρακτική δεν έχει ούτε όρια, ούτε έλεγχο. Δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν οι αρχές κάνουν κατάχρηση αυτής της δυνατότητας (όπως εν προκειμένω έκαναν – εκτός αν κάποιος καταφύγει στον αστείο ισχυρισμό ότι η διαδήλωση της Νέας Σμύρνης είναι «λόγος εθνικής ασφάλειας»), ούτε μπορεί να τιμωρηθεί κανείς για αυτή την κατάχρηση, αφού η ακριβής αιτιολόγηση είναι απόρρητη.

Είναι δηλαδή μια αυταρχική πρακτική, απόλυτα εναρμονισμένη με τον κατήφορο εκμηδισμού των δημοκρατικών διαδικασιών και δικαιωμάτων σε κάθε πλευρά της δημόσιας ζωής, στον οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, εργαλειοποιώντας και την πανδημία.

Σε συνδυασμό με το γνωστό κύκλωμα ΕΛ.ΑΣ. – αστυνομικών συντακτών αλλά και με την κατοχή των περισσότερων ΜΜΕ της χώρας από ολιγάρχες που – λιγότερο ή περισσότερο – στηρίζουν την πολιτική αυτής της κυβέρνησης, το τοπίο σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο. Και η νύχτα της εκτροπής που επισήμως ξεκίνησε με αστυνομικά διατάγματα απαγόρευσης συναθροίσεων θα είναι μακρά.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

4.7 12 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο