Ανταποκρίσεις από την δίκη του Β. Σταθόπουλου II

H 3η συνεδρίαση, η 4η συνεδρίαση και το πόκερ της Αντιτρομοκρατικής

Άλλες δύο συνεδριάσεις, η 3η στις 22 Μαρτίου 2021 και η 4η στις 26 Μαρτίου 2021, ολοκληρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα για την εκδίκαση της υπόθεσης του Βαγγέλη Σταθόπουλου. Οι συνεδριάσεις που είχαν προγραμματιστεί για την εβδομάδα ήταν αρχικά τρεις αλλά η μία (αυτή που είχε οριστεί για τις 24 Μαρτίου) διακόπηκε πριν ξεκινήσει λόγω ιατρικού ζητήματος της Προέδρου της Έδρας.

Εξετάστηκαν άλλοι 26 μάρτυρες κατηγορίας, δηλαδή συνολικά 29 μαζί με αυτούς της προηγούμενης εβδομάδας. Ανάμεσα σε αυτούς μια φίλη του Σταθόπουλου από την οποία ζήτησε να μεσολαβήσει για την ανεύρεση γιατρού προκειμένου να βοηθήσει τον τραυματία, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που κατέφτασαν μετά την ληστεία στον ΟΠΑΠ Χολαργού, η εργαζόμενη σε αυτόν τον ΟΠΑΠ, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από τα οποία φαίνεται να μεταφέρθηκαν όπλα, αστυνομικοί των ΥΑΤ που δέχτηκαν πυροβολισμούς στο πλαίσιο δράσης της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και φυσικά αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Το πόκερ της απονομής δικαιοσύνης στα σαλούν της Αντιτρομοκρατικής

Από τους τελευταίους αυτούς θα ξεκινήσω καθώς το μόνο που είχαν να εισφέρουν ως πληροφορία ήταν κλασικά το τηλεφώνημα ενός αγνώστου. Όπως είναι γνωστό σε όσα παρακολουθούν το δικαστικό ρεπορτάζ και κυρίως υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Αντιτρομοκρατική, όλες οι δικογραφίες ξεκινάνε με την παροιμιώδη εισαγωγή: «Περί την ώρα τάδε, άγνωστος τηλεφώνησε στην υπηρεσία μας και μας ενημέρωσε ότι ο τάδε έχει σχέση με την δίνα οργάνωση…»

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι παραπάνω από μια σύμβαση που η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει επιβάλει στις δικαστικές αρχές της χώρας προκειμένου στις υποθέσεις που διαχειρίζεται να μπορεί να μοιράζει η ίδια την τράπουλα απονομής δικαιοσύνης σαν να πρόκειται για μια παρτίδα πόκερ σε σαλούν της Άγριας Δύσης και όχι για δικαστήριο.

Προσωπικά μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως ποτέ κανένας δικαστής ή εισαγγελέας δεν έχει νιώσει προσβεβλημένος από την άνεση που έχει μια αστυνομική υπηρεσία να επιβάλλει τον μη νόμιμο τρόπο της στον χώρο που υποτίθεται οι ίδιοι απονέμουν Δικαιοσύνη. Προσβεβλημένοι νιώθουν πάντα και το δείχνουν με κάθε τρόπο μόνο οι συνήγοροι υπεράσπισης που καλούνται κάθε φορά οι ίδιοι να διαφυλάξουν τις βασικές αρχές του Δικαίου.     

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν τρεις συνολικά τηλεφωνικές κλήσεις αγνώστων που υποδείκνυαν τον Σταθόπουλο ως μέλος της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και ως δράστη της ληστείας στον ΟΠΑΠ. Υπήρξε λοιπόν το κάπως θλιβερό φαινόμενο, αξιωματικοί της θρυλικής υπηρεσίας να καταθέτουν παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως απλούς τηλεφωνητές που δεν γνωρίζουν τίποτα, προκειμένου να αποφύγουν την βάσανο της εξέτασης για μια υπόθεση που μέχρι τώρα δείχνει να είναι πλασμένη εκ του μη όντος…

Η κλοπή στον ΟΠΑΠ

Ούτε από τις καταθέσεις των ιδιοκτητών διαφόρων σπιτιών που φέρεται η ενοικίαση τους να σχετίζεται με την υπόθεση προέκυψε κάτι ενοχοποιητικό. Το ίδιο και με τους μάρτυρες του ΟΠΑΠ. Δεν αναγνώρισαν τον Σταθόπουλο ή τον Δ.Μ. ως δράστη, όμως αναδείχτηκε μια πτυχή της υπόθεσης που προσωπικά νομίζω έχει ένα ενδιαφέρον να σημειωθεί.

Οι δράστες φαίνεται να μην λήστεψαν το συνοικιακό πρακτορείο του ΟΠΑΠ αλλά να μπήκαν από την ανοιχτή πόρτα του όσο η εργαζόμενη είχε πεταχτεί στο παρακείμενο μίνι μάρκετ και να αφαίρεσαν ένα με δύο χιλιάδες ευρώ από την ταμειακή μηχανή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί ούτε καν από τους χαυνωμένους από το κουμάρι πελάτες. Πρόκειται για μια κλοπή που δεν θα απασχολούσε ούτε μονόστηλο του αστυνομικού ρεπορτάζ αν δεν συνέβαινε το ατυχές ευτράπελο του αυτοπυροβολισμού τού ενός εκ των δύο δράστων.

Επίλογος 3ης συνεδρίασης

Η 3η συνεδρίαση έκλεισε με τους σχολιασμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κατά τις οποίες ο Γιώργος Κακαρνιάς επισήμανε σε σχέση με το ζήτημα των ανώνυμων τηλεφωνημάτων πως «το 224 ΚΠΔ λέει ότι ο μάρτυρας πρέπει να κατονομάζει την πηγή των πληροφοριών του αλλιώς η κατάθεση απαγορεύεται να ληφθεί υπόψη. Δεν έχει σημασία αν η πηγή των ανώνυμων πληροφοριών είναι υπαρκτή ή όχι, από τη στιγμή που δεν προκύπτει ποιος είναι, δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη». Επιπλέον ζήτησε τα ενημερωτικά δελτία που συντάχθηκαν για τα δύο ανώνυμα τηλεφωνήματα, καθώς και αυτό για την κλοπή στον ΟΠΑΠ για την οποία ενημερώθηκε η ΔΑΕΕΒ.

4η συνεδρίαση

Η 4η συνεδρίαση διεξήχθη την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2021. Κατέθεσαν δώδεκα μάρτυρες κατηγορίας, στην πλειοψηφία τους άνδρες των ΥΑΤ, για τρεις περιπτώσεις επιθέσεων με πυροβολισμούς στο ίδιο σημείο (έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη στις 25.5.2014, 10.1.2017 και 6.11.2017) στο πλαίσιο δράσης της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» καθώς και κάποιοι σχετικοί με κάτι πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Μεξικού στις 31.7.2016.

Οι καταθέσεις τους, παρά την ένταση των περιγραφών αναφορικά με τα γεγονότα, δεν μπόρεσαν να εισφέρουν κάτι στην διαδικασία. Στην ουσία κανένας μάρτυρας δεν ήταν σε θέση ούτε να περιγράψει κάποιον ούτε να αναγνωρίσει κανέναν ως δράστη.

Στις ερωτήσεις της η Πρόεδρος, για το αν έμαθαν ποια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για τα χτυπήματα και για το αν αυτό το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκαν έμαθαν σε ποια οργάνωση ανήκει, έπαιρνε ισάριθμες αρνητικές απαντήσεις. Όσοι από τους μάρτυρες αστυνομικούς γνώριζαν, το γνώριζαν από τα μίντια και όχι υπηρεσιακά, προκαλώντας ένα μικρό σχόλιο της προέδρου σε κάποιον από αυτούς: «Δεν μπορώ να μην το πω, έτσι ανθρώπινα και κακώς το λέω σε εσάς αλλά είναι ανθρώπινη απορία. Πώς λειτουργείτε; Κανένας δεν είδε τίποτα; Δεν ξέρει τίποτα; Δεν είναι λογικό. Στέλνουμε ανθρώπους στα δικαστήρια και κανένας δεν ξέρει τίποτα;»

Το σχόλιο αυτό απαντήθηκε πολύ εύστοχα από τον συνήγορο Γιώργο Κακαρνιά στο πλαίσιο του σχολιασμού της 4ης Συνεδρίασης:

«Δεν έχω την απαίτηση από τους αστυνομικούς των ΥΑΤ να γνωρίζουν για την Επαναστατική Αυτοάμυνα. Παρ’ όλ’ αυτά κάποιοι από αυτούς γνώριζαν έστω την ύπαρξή της κι ας την έμαθαν από τα ΜΜΕ. Γιατί εδώ πέρασαν τέσσερεις αστυνομικοί της ΔΑΕΕΒ και ένας της Κρατικής και δεν είχαν να πουν τίποτα για την οργάνωση, αυτοί ούτε καν από τα ΜΜΕ δεν την ήξεραν…»

Η 4η συνεδρίαση έκλεισε με τον σχολιασμό του συνηγόρου Κώστα Παπαδάκη τον οποίον και παραθέτω:

Εξετάστηκαν άλλοι 12 μάρτυρες κατηγορίας σήμερα και συνολικά μαζί με όσους είχαν εξεταστεί κατά τις προηγούμενες δικασίμους ο αριθμός τους έφτασε τους 29, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς του συνολικού αριθμού των κλητευθέντων μαρτύρων κατηγορίας, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων, των οποίων η εξέταση αφορούσε τα τρία περιστατικά έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (25.5.2014, 10.1.2017 και 6.11.2017), καθώς και εκείνο στην Μεξικάνικη Πρεσβεία (31.7.2016).

Όπως ήταν αναμενόμενο ήδη από τις προανακριτικές καταθέσεις και από το όλο υλικό της δικογραφίας κανένας από τους μάρτυρες δεν μπόρεσε να εισφέρει την παραμικρή ένδειξη σε βάρος του Δ.Μ. και οποιουδήποτε κατηγορουμένου, κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει ήδη με τα υπομνήματά μας στην προδικασία, αλλά οι δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα και ο εισαγγελέας που πρότεινε, προτίμησαν την διεξαγωγή μίας δίκης, που ήταν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αποφέρει την παραμικρή ένδειξη.

Η μόνη μαρτυρία ενός εκ των εξετασθέντων ότι ένα πρόσωπο, το οποίο είδε από μακρινή απόσταση χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτό οπλοφορούσε και ότι ενέχεται στο περιστατικό έχει ύψος κατά την προανακριτική του κατάθεση 1.75 με 1.80 (το οποίο ο μάρτυρας χαρακτηρίζει ως μέτριο ανάστημα), αλλά μπορεί σύμφωνα με όσα κατέθεσε εδώ να είναι και κατά τι ψηλότερος, ακόμα και 1.83, όσο είναι δηλαδή το ύψος του εντολέα μου), δεν είναι ικανό για να συγκροτήσει οποιαδήποτε ένδειξη σε βάρος του προσώπου του, αφού δεν αναφέρθηκαν άλλα χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι το ύψος αυτό είναι το πλέον συνηθισμένο ύψος για άντρες ενήλικους, ενώ ο μάρτυρας δεν είναι καν σίγουρος εάν το πρόσωπο, το οποίο περιέγραψε από μακρινή απόσταση ήταν άντρας ή γυναίκα.

Επίσης, η δίκη δεν έχει αποφέρει κανένα απολύτως στοιχείο μέχρι τώρα για την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», αφού τόσο οι μάρτυρες, οι οποίες κατέθεσαν για τα παραπάνω περιστατικά, όσο και οι αστυνομικοί της ΔΑΕΕΒ που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες για την υπόθεση, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την οργάνωση αυτή, πράγμα το οποίο επισημάνθηκε και από την κ. πρόεδρο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα μόνα στοιχεία, τα οποία συγκροτούν ενδείξεις τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων και είναι ερευνητέα στην παρούσα δίκη είναι αφενός η φερόμενη ως ληστεία στο κατάστημα ΟΠΑΠ Χολαργού στις 21.10.2019, που και αυτή, από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι δεν στοιχειοθετείται ως κάτι περισσότερο από κλοπή, αφού δεν ασκήθηκε βία ή απειλή βίας κατ’ ουδενός προσώπου εκ μέρους όσων εισέβαλαν στο άδειο κατάστημα και αφαίρεσαν τα χρήματα που υπήρχαν εκεί και αφετέρου τα όπλα που βρέθηκαν στην οικία του εντολέα μου, υπό τις συνθήκες που περιγράφει εκείνος στο από 24.9.2020 απολογητικό του υπόμνημα στην Εφέτη Επίκουρο Ανακρίτρια Αθηνών, που όμως και αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν ικανή ένδειξη ούτε για την συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση, ούτε για την χρήση τους από τον ίδιο και την συμμετοχή του ιδίου σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη φέρεται να συνδέεται με την δραστηριότητά της.

Επόμενες συνεδριάσεις

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 κατά την οποία εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί το στάδιο των μαρτύρων κατηγορίας.

Οι επόμενες συνεδριάσεις που έχουν οριστεί για την βδομάδα που έρχεται είναι στις 30 Μαρτίου και ενδεχομένως να γίνει και αυτή στις 31 Μαρτίου.  

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.3 3 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο