Τηλεοπτική «ενημέρωση» και πάλι με ξένα κόλλυβα

Με απορία παρακολουθήσαμε – αφού μας ενημέρωσαν φίλες και φίλοι του omniatv – σε εκπομπή με αμφιλεγόμενους τηλεπαρουσιαστές στο κανάλι EPSILON TV, να παρουσιάζονται σκηνές αστυνομικής βίας.

Με απορία, αφενός γιατί το κανάλι αυτό, κατά δήλωση των ίδιων των δημοσιογράφων του, έπαιζε ρεπορτάζ κατά παραγγελία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διαφήμιζαν τη δράση της ΕΛ.ΑΣ., ενώ φρόντιζαν να αποκρύπτουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Αφετέρου, απορία με κλαυσίγελο, όταν διαπιστώσαμε ότι ένα από τα βίντεο που προβλήθηκαν ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης στο omniatv. Κατά την αναπαραγωγή του περιεχομένου, ο σταθμός είχε φροντίσει να θολώσει πρόχειρα το σήμα του μέσου που είχε τοποθετηθεί διακριτικά στο κάτω δεξιά μέρος, ενώ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την αναφορά της πηγής. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έμειναν μόνο σε αυτό αλλά, σύμφωνα με καταγγελία του Στέλιου Νικητόπουλου, προέβησαν και σε αναπαραγωγή ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 με τον ίδιο τρόπο.

Δεν μας εκπλήσσουν τέτοιες πρακτικές, απ’ τη μια γιατί το ήθος ορισμένων είναι γνωστό ότι έχει την ευλυγισία που χρειάζεται ώστε να ξεπερνά κώδικες, δεοντολογίες ή και απλώς τα νόμιμα. Απ’ την άλλη γιατί είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει να γίνεται τακτικά από διάφορα μέσα, τηλεοπτικά και μη. Τέλος, φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο το ήθος, αλλά και την ταυτότητα του δημοσιογράφου, καθώς δε μπορούμε να σκεφτούμε πώς κάποιος που κάνει με έναν τέτοιο τρόπο τη δουλειά του, μπορεί να ασκεί αυτό το λειτούργημα με αξιώσεις. Η ΕΣΗΕΑ ίσως να έχει άλλη άποψη.

Ο τηλεοπτικός κόσμος μπορεί να νομίζει ότι κάνει τη δουλειά του ανενόχλητος, άλλα η δημόσια σφαίρα δεν εξαντλείται στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 3 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο