Ανακατάληψη Πρυτανείας του ΑΠΘ από 12 φοιτητικούς συλλόγους

Ακολουθεί το κείμενο-ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της κατάληψης.


Μετά την εκκένωση της πρυτανείας στις 11/3 παρά την πολιτική μας απόφαση να αποχωρήσουμε εκείνη την μέρα, επιλέγουμε σήμερα να ξανακαταλάβουμε το κτήριο της πρυτανείας. Η κίνησή μας αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της συνέχισης του αγώνα ενάντια στον νόμο κ-χ και θεωρούμε ότι αποτελεί μια κομβική κίνηση που αρμόζει στην τρέχουσα συγκυρία. Η προηγούμενή μας επιλογή, να αποχωρήσουμε και η τωρινή μας απόφαση, να μπούμε στην πρυτανεία, δεν καθορίζονται από τις κινήσεις του κατασταλτικού μηχανισμού.

Ενόψει του ραντεβού της 15 Απρίλη που έδωσε το κράτος, επιδιώκουμε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές και κτήρια εντός του πανεπιστημίου να είναι υπό κατάληψη, προκείμενου το κατειλημμένο κάμπους να αποτελέσει ανάχωμα σε οποιαδήποτε σκέψη για εισβολή αστυνομικών δυνάμεων. Θεωρούμε, όπως έδειξε και η πρότερη εμπειρία, ότι η ύπαρξη της κατειλημμένης πρυτανείας ως κέντρο αγώνα τροφοδοτεί και μαζικοποιεί τους φοιτητικούς συλλόγους δημιουργώντας μια δυναμική σχέση.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα τα οποία δεν ανήκουν σε κάποιο φοιτητικό σύλλογο, ή ανήκουν σε κάποιο που δεν τους εκφράζει η απόφαση που έχει πάρει, να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την κατάργηση του νόμου κ-χ. Επιπλέον, δημιουργεί το έδαφος προκειμένου υποκείμενα με διαφορετικές αφετηρίες να συναντηθούν και να αγωνιστούν συλλογικά, ενώ ταυτόχρονα ασκεί μια άμεση πολιτική πίεση, όπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι φορείς, λόγω της διακοπής των διοικητικών λειτουργιών.

Αναφορικά με τις κατηγορίες περί “ανομίας” και “παραβατικότητας” που δεχόμαστε εξαιτίας της κίνησης μας για κατάληψη της πρυτανείας, καθώς και με όσους επιχειρούν να μας χλευάσουν και να μας παρουσιάσουν ως μια μειοψηφία, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και τα προτάγματα μας για κατάργηση του νόμου – έκτρωμα αδιαπραγμάτευτα. Οι έννοιες “δίκαιο” και “έννομο” δεν είναι έννοιες σύμφυτες για εμάς και δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε όση λασπολογία και εάν δεχόμαστε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όσο και να έχουμε απέναντι μας μπάτσους, σύγκλητο-πρυτάνεις και κράτος.

Στις 11/2 ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη ο οποίος περιλαμβάνει τις διαγραφές φοιτητών μετά τα Ν+Ν/2, ένα μέτρο που έρχεται να διαγράψει όσες-ους φοιτητ(ρι)ές που είτε για λόγους εργασίας είτε για άλλους λόγος καθυστερούν να πάρουν πτυχίο. Σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής οξύνει ακραία τους ταξικούς φραγμούς, καθώς πετάει έξω από το πανεπιστήμιο όσους-ες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε να κάνουν φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουν στις πανελλήνιες είτε να πληρώνουν δίδακτρα.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο παραπάνω σχεδιασμός, οργανώθηκε η παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια. Σε συνδυασμό με αποκλεισμό εισόδων με έλεγχο (κάμερες, face control) δημιουργεί ένα περιβάλλον πειθάρχησης και “ασφάλειας”, για να προασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, στρατού και αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Ενώ ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει την θέσπιση πειθαρχικών συμβουλίων, μιας επιτροπής καθηγητ(ρι)ών που μπορεί να επιβάλλει ποινές μέχρι και διαγραφής από την σχολή για όποια-ον αποκλίνει με οποιοδήποτε τρόπο, από το να αντιγράψει μέχρι και το να κάνει κατάληψη. Η καταστολή είναι παντού. Εν μέσω πανδημίας το κράτος δεν κάνει καμία υγειονομική ενέργεια για το κοινό συμφέρον, αλλά την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για να απαντήσει σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με καταστολή.

Τα μέτρα “διαχείρισης” όπως lockdown, απαγόρευση συναθροίσεων/κυκλοφορίας, δεν είναι υγειονομικά αλλά υπάρχουν για να κάμψουν κάθε μορφή αντίστασης και να καθιερώνονται νόμοι σαν τους παραπάνω. Έχει εξαγγελθεί από τον Χρυσοχοϊδη ότι στις 15/4 θα εισβάλλει το πρώτο αστυνομικό σώμα στο Α.Π.Θ. Ο χώρος του πανεπιστημίου στον οποίο θα επιτεθεί το κράτος αποτελεί σημείο καταλήψεων και κέντρων αγώνα, όπως και σημείο συνάντησης για όλη την κοινωνία. Σε αυτήν την εξαγγελία θα απαντήσουμε με την παρουσία και την περιφρούρηση του campus από ένστολους κρατικούς δολοφόνους.

Φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Κινηματογράφου, Χημικού, ΠΤΔΕ, Θεάτρου, ΜΜΕ, Εικαστικού, Πολιτικών επιστημών, Ηλ.Μηχ., Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο