Συνέντευξη Τύπου: Σεξουαλική κακοποίηση δια του διαδικτύου

Την Τετάρτη 19/5 στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με θέμα:

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ, ΜΑ ΚΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ.

Πριν από ένα χρόνο, μια εικοσάχρονη κοπέλα αυτοκτόνησε όταν διέρευσαν φωτογραφίες της στο διαδίκτυο. Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μία 15χρονη κοπέλα αυτοκτόνησε επειδή γυμνές φωτογραφίες της αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα “chatpic” H ιστοσελίδα αυτή, όπως και η ιστοσελίδα “volafyle . οrg”, είναι πλατφόρμες στις οποίες ανώνυμα και ασύδοτα μπορεί οποιοσδήποτε να δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες κατά κύριο λόγο κοριτσιών (ενηλίκων και ανηλίκων) χωρίς φυσικά τη συναίνεσή τους.
Φωτογραφίες, προσωπικά στοιχεία, ακόμη και διευθύνσεις κοριτσιών που δεν έχουν ιδέα ότι κάποιος χρησιμοποιεί την εικόνα του γυμνού σώματος τους με σκοπό την διαπόμπευση. Διαπόμπευση που επιτυγχάνεται χάρη στην πλήρη αδράνεια των Αρχών και την κυρίαρχη κοινωνική αντίληψη της ενοχοποίησης του θύματος.

Η ελληνική έννομη τάξη δεν έχει συγκεκριμένη διάταξη νόμου γι’ αυτό το έγκλημα που όχι μόνο προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα των κοριτσιών αυτών αλλά συχνά συντρίβει τη ζωή τους για πάντα. Η πιο σχετική, νομοθεσία για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων απαιτεί έγκληση για να παρέμβει η αστυνομία. Βέβαια χιλιάδες κοπέλες δεν γνωρίζουν καν ότι οι φωτογραφίες τους βρίσκονται αναρτημένες, ενώ σαφώς εκεί υπάρχουν και ανήλικα κορίτσια για τα οποία δεν απαιτείται έγκληση. Παρά το γεγονός πως πολλές κοπέλες απευθύνθηκαν στην αστυνομία, μόνο μία, η Σ.Α. μέχρι σήμερα, βρήκε το θάρρος να προχωρήσει σε επώνυμη μήνυση. Και πάλι χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας.

Η Σ. Α. κατέθεσε μήνυση κατά του δράστη της ανάρτησης των φωτογραφιών της, κατά των διαχειριστών του chatpic, και κατά των διαχειριστών των εταιριών που με οποιοδήποτε τρόπο διευκολύνουν τη λειτουργία της εν λόγω πλατφόρμας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τις διαφημιζόμενες εταιρίες που χρηματοδοτούν στην πράξη το έγκλημα αυτό. Ένα έγκλημα που διευκολύνει και περιλαμβάνει κάθε είδος εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με πορνογραφικό υλικό.

Η σεξουαλική κακοποίηση δια του διαδικτύου θα συνεχίζεται μέχρι να την σταματήσουμε συλλογικά ως κοινωνία. Δεν φταίει το θύμα που «έστειλε». Φταίει ο θυτης που ανήρτησε, φταίει η πλατφόρμα που εμπορεύεται αυτό το έγκλημα, φταίνε οι διαφημιζόμενοι που το χρηματοδοτούν, φταίει η αστυνομία που δεν παρεμβαίνει, η πολιτεία που δεν θεσπίζει νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στη συνέντευξη τύπου θα μιλήσουν:
1. Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος, συνήγορος της Σ.Α.
2. Έρη Ιωαννίδου, δικαστική ψυχολόγος.

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο