Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από Πολυτεχνείο Κρήτης και Belvedere κατά της κατάληψης Rosa Nera

Στις 29 Ιουνίου 2021 το Πολυτεχνείο Κρήτης (ΑΕΙ-Ν.Π.Δ.Δ.), η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ειδικό Ν.Π.Ι.Δ.) και η BELVEDERE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ κατέθεσαν στο Ειρηνοδικείο Χανίων “αίτηση ασφαλιστικών μέτρων νομής” κατά του “κινήματος” Rosa Nera, όπως αναφέρεται σε αρκετές από τις σελίδες του δικογράφου που δημοσιεύουμε σήμερα.

Η επιλογή αυτής της συμμαχίας των τριών δυνάμεων (ένα Δημόσιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, ένα Ειδικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και μια κερδοσκοπική εταιρεία που διέπεται από το καθεστώς των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης) να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη νομική διαδικασία, δηλαδή των ασφαλιστικών μέτρων, είναι μάλλον πρωτόγνωρη για τα νομικά δεδομένα. Είναι πιθανότατα η πρώτη φορά όπου τρία νομικά πρόσωπα στρέφονται αορίστως κατά μιας “ομάδας προσώπων που φέρει την επωνυμία Rosa Nera”. Μένει να δούμε αν αυτή η νομική ακροβασία που διαπράττουν μπορεί πραγματικά και να σταθεί στα αστικά δικαστήρια, αφού εγείρει σοβαρά προβλήματα νόμιμης επίδοσης του δικογράφου και εκπροσώπησης της άλλης πλευράς.

Για την ιστορία αναφέρουμε εδώ πως η Κατάληψη Rosa Nera εκκενώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020 μετά από 16 χρόνια σημαντικής κοινωνικής και κινηματικής παρουσίας στα Χανιά. Μετά από έναν έντονο εννιάμηνο αγώνα ανακαταλήφθηκε στις 5 Ιουνίου 2021, όχι απλώς από την προηγούμενη συλλογικότητα της αλλά από ένα πολύ ευρύτερο αγωνιστικό σχήμα που διεκδίκησε την ελευθερη προσβαση στην αυλή και τα κτήρια του συγκροτήματος με καθημερινές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και μια σειρά από πραγματικά κοινωφελείς χρήσεις του χώρου (εργαστήρια, συλλογική κουζίνα, οριζόντιες διαδικασίες συναπόφασης, πολιτικές εκδηλώσεις, ομάδες εργασίας και πολλά ακόμη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επανακατάληψη έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων των 150 ατόμων ενώ η απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε με απόλυτα αποφασιστικό, αλλά εντελώς ειρηνικό τρόπο, όπως προκύπτει και από τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν εκείνο το διάστημα.

Έκτοτε, ο Λόφος Καστέλι είναι και πάλι ανοιχτός για οποιονδήποτε άνθρωπο το επιθυμεί, σε απόλυτη αντίθεση με τις λαμαρίνες, τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα και το τσιμεντάρισμα όλων των υδραυλικών συστημάτων του κτηρίου της κατάληψης στα οποία προχώρησε ο “επενδυτής” κατά τον εννιάμηνο αποκλεισμό του χώρου από οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν την επανακατάληψη είχε διαδοθεί και επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η εταιρεία ζητούσε άδεια να εγκαταστήσει στην αυλή (κάτω από την οποία υπάρχει ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης με διαρκή κατοίκηση περίπου 4.500 χρόνων) βαριά μηχανήματα για να πάρει “καρότα” βάθους 10 μέτρων (!)

Το εν λόγω δικόγραφο περιέχει επίσης μια σωρεία ανακριβειών ή και τεράστιων ψευδών, στα οποία θα επανέλθουμε με πιο αναλυτικό μας άρθρο, τόσο για το πώς περιήλθαν στην κατοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης τα συγκεκριμένα κτήρια και η αυλή, αλλά και ως προς την ίδια την κατάσταση των κτηρίων τα οποία επιμένει να χαρακτηρίζει “ετοιμόρροπα” σε αντίθεση με κάθε αρμόδια υπηρεσία. Ακόμα η επίμονη αναφορά του δικόγραφου στην “απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (με την οποία) ρυθμίζονται είδικότερα θέματα για την εφαρμογή” ίσως και να προϊδεάζει ως προς τη γραμμή με την οποία φιλοδοξεί να κινηθεί η εταιρεία στο μέλλον. Για μια Υπουργό που δεν δίστασε να τσιμεντώσει την Ακρόπολη, τι όνειδος θα ήταν άραγε να υπογράψει μια εντολή κατεδάφισης ενός κτηρίου οθωμανικής αρχιτεκτονικής;

Συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του omniatv, το Ειρηνοδικείο Χανίων θα εκδικάσει αυτήν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 12 Ιουλίου του 2021 στις 9 το πρωί.

Ακολουθεί το δικόγραφο: 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο