femicide.gr: Ελληνικό Τμήμα Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία

Ανακοίνωση για τη λειτουργία του ιστοτόπου του Ελληνικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (European Observatory on Femicide)

Σήμερα, 25η Νοεμβρίου 2021, με αφορμή και την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο διαδικτυακός ιστότοπος του Ελληνικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (European Observatory on Femicide) ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στον δημόσιο λόγο αναφορικά με τις γυναικοκτονίες, δηλαδή τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους. 

Η άρνηση αναγνώρισης της έμφυλης διάστασης και αναλυτικής καταγραφής των σχέσεων δράστη-θύματος στις δολοφονίες από τις δημόσιες αρχές της χώρας στα, έτσι κι αλλιώς, λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία αποτελεί ένα μεγάλο κενό και εμπόδιο στην έρευνα αναφορικά με την έμφυλη βία στην Ελλάδα. Κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας στον Ευρωπαϊκό χώρο που ξεκίνησε με το πρόγραμμα COST Action Femicide across Europe (2013-17), το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία από το 2019 καταγράφει τις γυναικοκτονίες που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Πέραν της καταγραφής, μελετά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μίας από αυτές αλλά και εξετάζει συγκριτικά το σύνολο αυτών, προκειμένου να συναχθούν συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση και, κατ’ επέκταση, στην αντιμετώπιση του φαινομένου, που δεν αποτελεί παρά την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας.

Η αρχική σελίδα του ιστότοπου, η πρόσοψη μιας πολυκατοικίας, αποτελεί μια εικόνα εναρμονισμένη σε οποιαδήποτε αστικοποιημένη περιοχή της χώρας. Μέσα στα διαμερίσματα αυτά, σημείο συνάντησης ή/και εγκλωβισμού -ιδίως τα τελευταία δύο έτη της πανδημίας- της “Αγίας Ελληνικής Οικογένειας”, (ανα)παράγονται ρητά και άρρητα, οι πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, διαπράττονται κάθε μέρα εκατοντάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καθώς και η πλειοψηφία των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα. 

Η ιστορία της Αγγελικής, της Μαργαρίτας, της Ελένης και δεκάδων άλλων γυναικών, πολλών εκ των οποίων δεν μάθαμε ποτέ το όνομά τους, εμφανίζονται με μια κόκκινη κουκίδα στην ημερομηνία δολοφονίας τους. Ο τρόπος διάπραξης των γυναικοκτονιών, η ηλικία, η καταγωγή και η επαγγελματική κατάσταση τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών είναι μερικά από τα υπό εξέταση στοιχεία των ποσοτικών αναλύσεων για τα έτη 2019, 2020. Τα δε στοιχεία που αναρτώνται στον ιστότοπο θα βρίσκονται υπό συνεχή επεξεργασία και ενημέρωση. Η ενδεικτική βιβλιογραφία και εργογραφία που εστιάζει ειδικά στο ζήτημα των γυναικοκτονιών ευελπιστούμε να συμβάλει στην περαιτέρω θεωρητική εξέταση και εξοικείωση με την έννοια. 

Η Ομάδα του Ελληνικού Τμήματος Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία

Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου

H Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου είναι δικηγόρος Αθηνών, απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικών Νομικών Σπουδών το Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διπλωματική της εργασία εξέτασε συγκριτικά τη νομική αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας στην Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Στέλλα Καψαμπέλη

Η Στέλλα Καψαμπέλη αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2020 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού, αλλά και λόγω της ενασχόλησής της με φεμινιστικές διαδικασίες και διεκδικήσεις των τελευταίων χρόνων, η διπλωματική της εργασία εστίασε στις γυναικοκτονίες στην περίπτωση της Ελλάδας και τους τρόπους με τους οποίους μιλούν για αυτές τα ΜΜΕ.

Αθανασία Κοντοχρήστου

Η Αθανασία Κοντοχρήστου συνεργάζεται με την ομάδα και είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τη γυναικοκτονία (συγκριτική έρευνα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας).

Πένυ Πασπάλη

Η Πένυ Πασπάλη είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Σπουδές Φύλου από το Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία και το Πανεπιστήμιο του Oviedo στην Ισπανία. Έχει ξεκινήσει τη διδακτορική της διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια εθνογραφική έρευνα για τον ψηφιακό φεμινιστικό ακτιβισμό κατά της γυναικοκτονίας στην Ελλάδα.

Αθηνά Πεγκλίδου

Η Αθηνά Πεγκλίδου σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Α.Π.Θ., Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα πανεπιστήμια Nanterre- Paris X και Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι. Η διδακτορική της διατριβή μελετά τις έμφυλες νοηματοδοτήσεις της κατάθλιψης και τη διαχείριση των θεραπευτικών εξουσιών και βασίζεται στην εθνογραφική έρευνα πεδίου των θεραπευτικών δρομολογίων, της αυτοίασης, της κατανάλωσης φαρμάκων, της φροντίδας, της περίθαλψης και της νοσηλείας. Έχει διδάξει Ανθρωπολογία του Φύλου, Ανθρωπολογία του Πόνου και της Ωδύνης, Ανθρωπολογία της Υγείας, Ανθρωπολογία του Σώματος, Φύλο και Υγεία και μαθήματα θεωρίας και σκηνοθεσίας Εθνογραφικού Ντοκιμαντέρ στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο τμήμα Μ.Μ.Ε. και Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ., στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται ερευνητικά με την ανθρωπολογία της υγείας, του φύλου, με τη χρήση οπτικών μέσων στην έρευνα πεδίου και στην επικοινωνία της. Συμμετείχε στο πρόγραμμα COST Action IS1206 Femicide Across Europe (2013-17) και στη δημιουργία του European Observatory on Femicide (E.O.F.) το 2018. Είναι πρόσωπο αναφοράς του Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο