Ένας Μεγάλος Αδερφός στα νέα κέντρα κράτησης/φυλακές σε Σάμο, Λέρο, Κω και Μαλακάσα

Με πληροφορίες από το dasneuemoria.eu και το algorithmwatch.org

Χθες 15 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εγκαινίασε την τέταρτη κλειστή δόμη προσφύγων, αυτή τη φορά στη Μαλακάσα. Είχε προηγηθεί στα τέλη Νοεμβρίου αυτή σε Λέρο και Κω, ενώ η αρχή είχε γίνει στη Σάμο στις 17 Σεπτεμβρίου. Σε αυτά τα κέντρα, πέρα από τα εξονυχιστικά μέτρα ασφαλείας, καθώς είναι εξοπλισμένα με διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, τουρνικέ με καρταναγνώστες και χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, έχει εγκατασταθεί και Κλειστό Σύστημα Παρακολούθησης (CCTV).

Το σύστημα επιτήρησης ονομάζεται «Κένταυρος» και αποτελεί μέρος της ελληνικής «Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-21». Οι κάμερες μεταδίδουν ζωντανά στο κέντρο διοίκησης των camp, αλλά και σε μια αίθουσα παρακολούθησης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και συγκεκριμένα στο κτίριο Κεράνη. Ο Υπουργός μάλιστα έσπευσε στις 20 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει στους 26 πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, το αποτέλεσμα της εγκατάστασης τους στη Σάμο.

Στη φωτογραφία βλέπουμε 26 πρέσβεις και έναν Υπουργό να παρακολουθούν μέσα από ένα κλειστό κύκλωμα τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στο κλειστό κέντρο κράτησης στη Σάμο. Πως κοιμούνται, πως τρώνε, ακόμη και το πως παίζουν τα παιδιά στην παιδική χαρά.

Από το κέντρο διοίκησης μπορείς να δεις κατευθείαν στα κρεβάτια των ανθρώπων. Ορισμένες από τις κάμερες είναι εξοπλισμένες με τεχνητή νοημοσύνη που αναλύει τις κινήσεις και χτυπάει συναγερμό όταν, για παράδειγμα, άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μια ομάδα. Γίνεται επίσης σάρωση προσώπων, ενώ υπάρχουν κάμερες θερμικής απεικόνισης, αναφέρει η έρευνα του dasneuemoria.eu.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Αλεξάνδρα Γκίζε που επισκέφτηκε τα κέντρα αναφέρει σε δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau ότι: «οι απάνθρωπες συνθήκες στους καταυλισμούς για τους πρόσφυγες μας συγκλόνισαν όλους, όπως και οι μέθοδοι με τις οποίες παρακολουθείται ο κόσμος. Όλο το εικοσιτετράωρο με κάμερες, drones, σαρωτές ακτίνων Χ, μηχανισμούς εισόδου-εξόδου, μεγάφωνα».

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την κατασκευή στρατοπέδων προσφύγων με πάνω από 270 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για τα συστήματα ασφαλείας γίνεται από το «Recovery and Resilience Facility», ένα ταμείο με στόχο την «αναζωογόνηση των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ με βιώσιμο και ψηφιακό τρόπο μετά την πανδημία του κορωνοϊού». Σύμφωνα με έρευνα των Katy Fallon, Elisa Perrigueur, Franziska Grillmeier και Vera Deleja-Hotko, το κόστος των περίπου 37 εκατομμυρίων ευρώ για τα συστήματα επιτήρησης, αποτελεί μέρος της αίτησης που είχε υποβάλει η Ελλάδα στο εν λόγω ταμείο. Η αίτηση έχει ήδη εγκριθεί και έχει καταβληθεί μια πρώτη δόση.

Η Petra Molnar δικηγόρος από τον οργανισμό Migration and Technology Monitor και το Refugee Law Lab σχολιάζει στην Corina Petridi από τους Reporters United ότι:

«Έχουμε ακούσει για ορισμένες από τις δραστηριότητες είτε που προτείνονται είτε ήδη συμβαίνουν όπως πτήσεις με drones πάνω από τη Λέσβο και μερικά από τα στρατόπεδα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω δραστηριότητες ντετέκτιβ να αναφέρονται ως βασικά επιτεύγματα ως μέρος ενός έργου». [μετάφραση του άρθρου από Βαβυλωνία και τον Μηνά Μπλάνα]

Η Petridi αναφέρει ότι η ομάδα της Molnar επιβεβαιώνει τη χρήση drones στη θάλασσα, αλλά δεν έχουν εντοπίσει ακόμη πτήσεις πάνω από το νησί της Λέσβου. Ωστόσο, η Molnar αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν ότι παρακολουθούνται από drone στο νέο κέντρο της Μόριας, Moria 2.0.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο