Don’t Look Up: Ας μιλήσουμε επιτέλους για την Ντιμπιάσκι

Δεκάδες άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλάνε αυτές τις ημέρες για την ταινία Don’t Look Up. Οι περισσότεροι εστιάζουν στη συζήτηση για την επιστήμη και τον ανορθολογισμό, ενώ άλλοι συζητούν το κατά πόσο φιλελεύθερη ή προοδευτική είναι αυτή η ταινία. Κανείς και καμία όμως δεν αναφέρθηκε σε μια άλλη πτυχή της ταινίας – τη γυναικεία.

Ό,τι ακολουθεί προϋποθέτει τη γνώση του σεναρίου της ταινίας και συνεπώς πρόκειται για ένα μεγάλο σπόιλ.

Οι σεναριογράφοι της ταινίας, Άνταμ ΜακΚέι και Ντέιβιντ Σιρότα, αποφάσισαν μέσα σε ένα κλίμα καλοδουλεμένης συμπεριληπτικότητας να προωθήσουν και μια μισογυνιστική οπτική, σαν καρικατούρα της σύγχρονης κοινωνίας. Στόχος τους είναι να επιτεθούν στις στερεοτυπικές αντιλήψεις, αλλά ταυτόχρονα να προβάλουν και ορισμένες πρακτικές που συνεχίζουν να υποβαθμίζουν έμπρακτα τις γυναίκες στη δημόσια σφαίρα.

Ένας κομήτης, παίρνει το όνομα μιας διδακτορικής φοιτήτριας, της δεσποινίδας Ντιμπιάσκι (Τζένιφερ Λόρενς). Αρχικά η ονοματοδοσία του κομήτη, με πρωτοβουλία του επιβλέποντα καθηγητή της δρ. Μίντι (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), είναι μια τιμή για τη γυναίκα ερευνήτρια. Μια σπάνια στιγμή αναγνώρισης για μια γυναίκα εργαζόμενη, τη στιγμή που οι περισσότερες επιτυχίες γυναικών στους εργασιακούς χώρους επισκιάζονται ή μοιράζονται με άνδρες, ιδίως στο χώρο της ενημέρωσης και της έρευνας.

Η αναγνώριση αυτή δε θα διαρκέσει για πολύ. Στη συνέχεια των μελετών, ανακαλύπτουν ότι ο κομήτης απειλεί να καταστρέψει τη Γη. Η Ντιμπιάσκι, είτε μιλάμε για τον κομήτη, είτε για τη γυναίκα, ενσαρκώνει πλέον το Κακό. Χαρακτηριστικό το σημείο που ένας τηλεπαρουσιαστής την ταυτίζει με τον καταστροφικό πλανήτη που θα πλήξει τη Γη.

Η Ντιμπιάσκι γελοιοποιείται από τα Μέσα και διασύρεται στα σόσιαλ μίντια μετά την πρώτη εκρηκτική εμφάνιση της στην τηλεόραση, ακριβώς όπως συνέβη με την περίπτωση της Ίγκεμποργκ Μπέουχελ στην Ελλάδα. Δεκάδες memes κάνουν το γύρω του διαδικτύου, η Ντιμπιάσκι χάνει τη δουλειά της και ο καθηγητής Μιντί…;

Ποζάρει για τα εξώφυλλα περιοδικών, φιλοξενείται σε εκπομπές και γίνεται όλο και πιο pop, όλο και πιο αποδεκτός.

Ο Μίντι κερατώνει τη γυναίκα του με την παρουσιάστρια, γιατί… είναι ωραίος και σπουδαίος. Η Ντιμπιάσκι χωρίζει με το σύντροφο της αφού τη διασύρει στο ίντερνετ. Όσο ο Μίντι αντλεί αποδοχή, γίνεται αρεστός, πετυχημένος και γοητευτικός, ενισχύοντας τα αρρενωπά του προνόμια, τόσο η Ντιμπιάσκι υποσκιάζεται, αναγνωρίζεται όλο και λιγότερο και στο τέλος απομακρύνεται από την επιστημονική έρευνα και εργάζεται σε ένα σούπερ μάρκετ.

Σκεφτείτε μετά από αυτήν την ταινία όσο θέλετε τι θα κάνετε με την πρώτη και τρίτη δόση του εμβολίου, με την εμπιστοσύνη στους ειδικούς ή την καχυποψία των επιστημόνων, την αλλαγή του συστήματος από μέσα ή απ’ έξω. Όμως, την επόμενη φορά που θα δείτε μια γυναίκα να πετυχαίνει, μην της κλέψετε τα φώτα, και μην της σβήσετε τα φώτα. Εκτός εάν είναι η Μέριλ Στριπ, που υποδύεται τη «διαβολικά καλή» πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 ΣΧΟΛΙΑ

3.3 36 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
5 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο