Στις 19/1 το εφετείο για την υπόθεση ενδοοικογενειακής παιδικής κακοποίησης της Ε.

Στις 19 Ιανουαρίου 2022 θα δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, ο κακοποιητής της Ε.

Περισσότερα για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Το omniatv στηρίζει τον αγώνα της Ε. και γι’ αυτό τον σκοπό ανεβάσαμε την πλατφόρμα crowdfunding speakuptoo.omniatv.com.

Τί έγινε στην πρωτοβάθμια δίκη

Σε πρώτο βαθμό, ο κακοποιητής της Ε. καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης με αναστολή για το κακούργημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου, όταν η Ε. ήταν από 11μιση έως 12μιση ετών. Τον είδαμε στο δικαστήριο να εμφανίζεται με το αλαζονικό ύφος του «άτρωτου» που θα την γλιτώσει για μια ακόμη φορά. Τα ψέματα όμως οδήγησαν σε αντιφάσεις που κατέληξαν σε μια υπερασπιστική γραμμή περί «νεανικού πειραματισμού», η οποία πόνταρε στην υποβάθμιση και την παραγραφή του αδικήματος.

Έτσι, μια υπόθεση που το θύμα «υπόπτως» (κατά την υπεράσπιση) «θυμάται μετά από τόσα χρόνια», κατέληξε με ένα έγγραφο όπου ο κατηγορούμενος ομολογούσε τις πράξεις του, και κάποια μερική ομολογία στο δικαστήριο.

Δε μας έκανε εντύπωση η υπερασπιστική γραμμή ενός κατηγορούμενου για σεξουαλική κακοποίηση. Σε περιπτώσεις σαν και αυτές, συχνά η υπεράσπιση αναδίδει τη δυσωδία της συγκάλυψης. Δε μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση επίσης το γεγονός ότι μόνο οι δύο άντρες ένορκοι ζήτησαν την αθώωση του κατηγορούμενου.

Εντύπωση μας έκανε η στάση της εισαγγελέα, κ. Σταυρούλας Στεφανάτου, η οποία όχι μόνο δεν επιτέλεσε τον ρόλο της ως δημόσιας κατήγορου αλλά και δεν έδειξε τον παραμικρό σεβασμό στην Ε., ενώ έκανε τα πάντα για την αθώωση του κατηγορουμένου.

Η κ. Στεφανάτου από την στιγμή της κατάθεσης της Ε. έδειξε τις προθέσεις της, μιλώντας της επιθετικά και χωρίς καμία ενσυναίσθηση. Τη ρωτούσε αν επιδιώκει να βγάλει λεφτά, για ποιο λόγο «το θυμήθηκε μετά από 15 χρόνια», αν είχε έμμηνο ρύση στην ηλικία των 11μιση ετών, όταν ξεκίνησε η κακοποίηση, αναπαράγοντας όλη την πατριαρχική χυδαιότητα που ακούγεται σε κάθε ανάλογη υπόθεση.

«Έγινε το γεγονός σε μικρή ηλικία αλλά με παραξενεύει το γεγονός ότι έρχεται στα 15 της και λέει ‘α, τώρα το συνειδητοποιώ’. Χρησιμοποιεί στη συνέχεια τη λέξη ‘σεξουαλική κακοποίηση’. Θα πρέπει να ξεκολλήσει από αυτό το πράγμα», ανέφερε.

Το όλο αφήγημα όμως γκρεμίστηκε όταν ο κατηγορούμενος στην απολογία του ξεκίνησε με το αφήγημα του «δεν έγινε και κάτι, δεν καταλαβαίνω τι θέλει». Οι επίμονες ερωτήσεις του προέδρου, κ. Βασίλειου Μαλάμου, ανάγκασαν τον δράστη να σταματήσει τα λογικά άλματα και εντέλει να ομολογήσει μέρος των πράξεων που έμμεσα επιβεβαίωνε μέσω επιστολής που είχε στείλει παλαιότερα στην Ε.

Όταν το αφήγημα της ψευδούς καταμήνυσης κατέρρευσε παταγωδώς, η κυρία εισαγγελέας προσπάθησε να δικαιολογήσει τον κατηγορούμενο κάνοντας λόγο για «πειραματισμό»:

«Αυτό που λέει δηλαδή ήταν ότι ‘εγώ ήμουνα άπειρος’, έτσι; Δεν είχε πάει με γυναίκα. Ήταν άπειρος. Την χαϊδολογούσε προσπαθώντας να καταλάβει τι εστί γυναικείο σώμα. Λίγο η φαντασία, λίγο τα λόγια με τους συμμαθητές. Όλα αυτά […] Ήταν από περιέργεια», συνέχισε.

Τέλος η κυρία εισαγγελέας αναπαρήγαγε το στερεότυπο του «βιαστή σε ένα στενό σοκάκι του δρόμου». Για να στοιχειοθετηθεί δηλαδή βιασμός, ο θύτης πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάποιος άγνωστος, να υπάρχουν σημάδια πάλης κ.ά. 

«Δηλαδή υπάρχουν βιασμοί. Για να μιλάμε τώρα για βιασμό. Έτσι; Όταν λέμε βιασμός εννοούμε χρήση βίας, να γίνει η άλλη μαύρη στο ξύλο. Υπάρχουν και πιο χειρότερα περιστατικά, άντρας με αγόρι ας πούμε. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις που εγώ τουλάχιστον έχω δικάσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα το παιδί ανοίγεται στη μητέρα του. Κάτι της δείχνει τέλος πάντων. Όχι μετά να έρθει στα 15 [χρόνια]».

Το ρεσιτάλ της εισαγγελέα σε ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης έκλεισε με την κ. Στεφανάτου να ζητά, μετά πια την καταδίκη, την ποινή του ενός έτους φυλάκισης. Μια εξαιρετικά ευνοϊκή ποινή για έναν καταδικασμένο που σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Ωστόσο το δικαστήριο επέβαλε την ποινή των τριών ετών με αναστολή.

Ο πρωτόδικα καταδικασμένος κακοποιητής έχει ασκήσει έφεση και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στις 19/1/2022. 

Η Ε. χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας για να ανταποκριθεί στα έξοδα της νομικής υποστήριξης των κατηγοριών.

Το omniatv στηρίζει τον αγώνα της Ε. και γι’ αυτό τον σκοπό ανεβάσαμε την πλατφόρμα crowdfunding speakuptoo.omniatv.com.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο