Δίκη για τη δολοφονία Ζακ: Τα τάι-ραπ της «σύλληψης» καίνε τους αστυνομικούς

Τα δεματικά ήταν τόσο σφιχτά δεμένα που αφενός δεν μπορούσαν να κοπούν με το ψαλίδι, αφετέρου έκαναν μπλε τα χέρια του Ζακ, έχοντας προκαλέσει υποξία, δηλαδή στέρηση οξυγόνου. Λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατος του Ζακ.

Κατά την έβδομη και όγδοη δικάσιμο εξετάστηκαν οι δυο διασώστες του ΕΚΑΒ που βρέθηκαν στο σημείο. Η εξέταση και των δυο ήταν πολύωρη και κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τη διαδικασία ήταν η στιγμή που ο Ζακ μεταφέρεται στο ασθενοφόρο και διαπιστώνεται η απώλεια σφυγμών. Ενώ στην έβδομη δικάσιμο είχαμε μια γενική εικόνα για το πόσο επιβαρυντική ήταν η σύλληψη για το θάνατο του Ζακ, αυτό ήρθε να γίνει πιο σαφές στην όγδοη δικάσιμο με την κατάθεση και του δεύτερου διασώστη.

Αναλυτικότερα ο Τ.Ε. είχε αναφέρει σε ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης των αστυνομικών, Εβίτας Βαρελά, ότι προσπάθησε να κόψει το δεματικό (τάι-ραπ) με το οποίο είχαν συλλάβει οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ το θύμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Η συνήγορος καταφέρθηκε εναντίον του, εγκαλώντας τον ουσιαστικά για το θάνατο του Ζακ:

Βαρελά: Εδώ έχουμε όμως 8 λεπτά, όπου ο άνθρωπος αναπνέει και στη συνέχεια διαπιστώνεται ότι πρέπει να του κάνετε ΚΑΡΠΑ.

ΤΕ: Όχι, κάνετε λάθος! Η διαπίστωση απώλειας αναπνοής έγινε πάνω στο φορείο, δηλαδή ούτε ένα λεπτό.

Βαρελά: Άρα είχατε ένα λεπτό και δεν τρέξατε να βρείτε ενα ψαλίδι για να κόψετε τα δεματικά;

(7η δικάσιμος, 21 Δεκεμβρίου 2021 – από την καταγραφή του ZackieOh Justice Watch)

Εκεί παρεμβαίνει η πρόεδρος και αναφέρει ότι δε χρειάζεται να συνεχίσει γιατί ο διασώστης ελέγχεται ποινικά σε άλλη δικογραφία και βάσει του δικαιώματος μη αυτοενοχοποίησης (223 ΚΠΔ) μπορεί να μην καταθέσει.

Στη χθεσινή όγδοη δικάσιμο όμως, ερχόμενος να καταθέσει ο τότε προϊστάμενός του, Σ., παρουσιάζει στο δικαστήριο ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο. Τα δεματικά ήταν τόσο σφιχτά δεμένα που αφενός δεν μπορούσαν να κοπούν με το ψαλίδι, αφετέρου έκαναν μπλε τα χέρια του Ζακ, έχοντας προκαλέσει υποξία, δηλαδή στέρηση οξυγόνου. Λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατος του Ζακ.

Πρ: Aυτά τα πλαστικά πώς κόβονται;

Σ: Με το ψαλίδι που έχουμε πάνω μας.

Πρ: Kαι εδώ γιατί δεν κόπηκαν;

Σ: Είναι το ψαλίδι που δεν μπορούσε να περάσει κάτω από δεματικό, αυτό κόβεται πανεύκολα, μάλλον ήταν πολύ σφιχτό και δεν μπόρεσε να περάσει από κάτω. Δεν έχει να κάνει με το πόσο καλό ήταν το ψαλίδι.

[…]

Σ: Εκείνη την ώρα τον έβαλαν πάνω στο φορείο, γι’ αυτό είπα ότι έγινε μπλε. Τον παίρνουν 3 άτομα και τον βάζουν στο ασθενοφόρο. Πετάχτηκα και φώναξα να του κόψουν τα δεματικά. 

Παπαπαντ: Εσείς, λοιπόν, λέτε ότι οι αστυνομικοί έχουν σουγιάδες, εσείς ότι έχετε αντικαταστήσει το ψαλιδάκι των 2 ευρώ με άλλο καλύτερο και ένας άνθρωπος γίνεται μπλε και ένας άνθρωπος δεν κόβει τα δεματικά.

Σ: Δεν υπάρχει αρμοδιότητα κάποιου να κόψει τα δεματικά. 

Παπαπαντ: Ναι, αλλά εκεί κινδυνεύει μια ζωή. Εσείς και οι αστυνομικοί είστε οι αρμόδιες αρχές. Οι μεν έχουν σουγιά και εσείς έχετε ψαλίδια. 

(8η δικάσιμος, 18 Ιανουαρίου 2022 – από την καταγραφή του ZackieOh Justice Watch)

Η δίκη συνεχίζεται στις 28 Ιανουαρίου, ημέρα που αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων και να προχωρήσουμε στα αναγνωστέα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο