Φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καταγγέλλουν τον Αντιπρύτανη για σεξουαλική παρενόχληση

Ένα χρόνο μετά το ακαδημαϊκό metoo που ξεκίνησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκύπτουν νέες δημόσιες καταγγελίες για μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στη χώρα, αυτή τη φορά από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όλα ξεκίνησαν όταν πέρυσι τον Ιανουάριο, σε μια κλειστή φοιτητική ομάδα στο facebook, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του τμήματος ξεκίνησαν να μιλούν για περιστατικά παρενοχλήσεων στο τμήμα. Η υπόθεση του εν λόγω καθηγητή συγκέντρωσε τρεις σοκαριστικές μαρτυρίες, γεγονός που κινητοποίησε μια ομάδα ανθρώπων να κινήσει το ζήτημα μέσα στο πανεπιστήμιο.

Η καταγγελία κοινοποιήθηκε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα στον πρύτανη και το υπουργείο, καθώς ο καταγγελλόμενος είναι ο ίδιος αρμόδιος για τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, όντας προϊστάμενος του Συνήγορου του Φοιτητή και αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα στη δημοσίευση της καταγγελίας η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.), Α.Π.Θ. αναφέρει:

Υπάρχουν ήδη 3 μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίζει τις καταγγέλουσες μέσω των social media, όπως το facebook, και στέλνει σε αυτές παρεμβατικά προσωπικά μηνύματα. Έπειτα προβαίνει σε υποσχέσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες και σε απειλές πως, εφόσον δεν δεχτούν την προσφορά του, θα δυσκολευτούν να ανελιχθούν επαγγελματικά ή δεν θα μπορέσουν καν να εργαστούν. Αφού λοιπόν τις πιέζει να δεχτούν να βρεθούν μαζί του, την ώρα της συνάντησης, τους μιλάει χυδαία, ζητάει να βγάλουν φωτογραφίες μαζί «κολλητά», τις αγγίζει και προσπαθεί να τις φιλήσει.

Ο ίδιος καθηγητής στα πλαίσια ενός μαθήματος του τμήματος, φρόντισε να σηκώσει φοιτήτρια και δημοσίως αναφέρθηκε στο στήθος της ως «τα κουμπιά της», τα οποία ήθελε και να χρησιμοποιήσει για την παρουσίαση μιας άσκησης. Μετά από ένσταση της ίδιας της φοιτήτριας, ο ίδιος γέλασε και συνέχισε κανονικά την άσκηση, στο τέλος της οποίας, αγκάλιασε την φοιτήτρια με τρόπο που σηκώθηκε η φούστα της, αποκαλύπτοντας (προφανώς επίτηδες) συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Στην σχολή επίσης φημολογείται ότι παρόμοια παρενοχλητική συμπεριφορά με τις καταγγέλουσες έχουν βιώσει και καθηγήτριες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, δημοσίευσε ένα έργο γεμάτο σεξιστική ρητορική, το οποίο αναπαράγει την κουλτούρα βιασμού, και υπάρχει δημοσιευμένο ακόμα και σήμερα.

Μετά τη δημοσίευση και την ανακίνηση του θέματος με δηλώσεις του πρώην πρύτανη, αλλά και λοιπών μελών του ιδρύματος ακολούθησε μια σειρά ενεργειών που φαίνεται να έχουν απομονώσει τον αντιπρύτανη. Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του στις 18/2, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών αναφέρει ότι:

Οι καταγγελλόμενες συμπεριφορές, εφόσον αποδειχθούν, δεν προσβάλλουν μόνον την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των φοιτητριών και των φοιτητών μας, αλλά θίγουν και τον ίδιο τον πυρήνα της πανεπιστημιακής μας κοινότητας. Η Συνέλευση ζητά την διαλεύκανση της υπόθεσης και εμπιστεύεται τις δρομολογημένες διαδικασίες πειθαρχικής και ποινικής διερεύνησης από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου και της Πολιτείας.

Από την άλλη σε κινητοποιήσεις προχωρά και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ναυπλίου ο οποίος σε ανακοίνωση του ζητά την απομάκρυνσή του από κάθε πανεπιστημιακό/εκπαιδευτικό χώρο και την άμεση αντικατάστασή του, καθώς το μάθημά του είναι υποχρεωτικό για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι δηλώσεις κριτικής στήριξης στον καθηγητή όπως αυτή της Άλκηστις Κοντογιάννη, ομότιμης καθηγήτριας του τμήματος η οποία ανέφερε ότι «δεν πιστεύω ότι είναι αλήθεια, έχουν διογκωθεί ή υπάρχει άλλος λόγος, υπάρχει ίσως κάτι σκηνοθετημένο», ενώ για τον καθηγητή δήλωσε ότι «έχει προχωρήσει πολλά για το δικό μας το τμήμα, είναι ευχάριστος άνθρωπος που προσεγγίζει τους άλλους ανθρώπους και είναι πολύ φιλικός με τους φοιτητές» για να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτές τις καταγγελίες τις έχει γράψει ένας φοιτητής, γιατί δε βγαίνουν οι ίδιες, πρέπει να έχουμε το θάρρος».

Μετά από όλα αυτά το θέμα απασχολεί πλέον και τις διωκτικές αρχές καθώς η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα στην οποία έχει καλέσει τον φοιτητή που προέβη στις αποκαλύψεις και τις καταγγέλλουσες για να δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο