Οι δικαστικοί υπάλληλοι κατεβάζουν τα στυλό τους

Τα αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων αντανακλούν την κατάσταση της ποινικής δικαιοσύνης στην χώρα μας και αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίον ασκείται η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα

Την παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022 οι δικαστικοί υπάλληλοι κατέβασαν τα στυλό τους και συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του εφετείου της Λουκάρεως. Την κινητοποίηση κάλεσε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ) ενόψει της προκηρυχθείσας από την Ομοσπονδία των Πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων (Ο.Δ.Υ.Ε.) 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 02/03/2022.

Προσωπικά, πάντα είχα περιέργεια γύρω από τις λεπτομέρειες της δουλειά αυτής και πάντα μια συμπάθεια προς αυτούς τους «είλωτες» των δικαστικών αιθουσών και διαδρόμων. Η δουλειά του γραμματέα σε μια δίκη, εμπεριέχει ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης ενός δικαστή χωρίς όμως να έχει το παραμικρό από την εξουσία του. Αδίκως πολλές φορές, απορροφάει μια μορφή κοινωνικής δυσθυμίας που μάλλον προορίζεται για τους δικαστές και όχι για αυτούς που στην πραγματικότητα είναι απλοί σκαπανείς της ποινικής δικαιοσύνης.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι κατεβάζουν τα στυλό τους

Η κινητοποίησή τους, λοιπόν, μου τράβηξε το ενδιαφέρον και προσπάθησα, κουβεντιάζοντας με κάποιους από τους συγκεντρωμένους, να μάθω το περιεχόμενο πίσω από τα μπούλετ των αιτημάτων τους.

Τα αιτήματά τους, που κατά την γνώμη μου αντανακλούν την κατάσταση της ποινικής δικαιοσύνης στην χώρα μας και αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίον ασκείται η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα, συμπυκνώνονται στην παρακάτω φράση τους:   

«Το βασικό πρόβλημα είναι η αμοιβή μας και οι συνθήκες εργασίας. Τα αιτήματά μας περιστρέφονται γύρω από τέσσερα σημεία: Την υποστελέχωση, την αμοιβή των υπερωριών, τα επιδόματα που δικαιούμαστε και τις υλικοτεχνικές υποδομές.»  

Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων:

«Ένα θέμα είναι η ανάγκη για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ειδικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών που η κάλυψη των θέσεων είναι περίπου στο 50%. Γενικά στην Ελλάδα η κάλυψη θέσεων είναι γύρω στο 70% αλλά στην Αθήνα είμαστε οι μισοί από όσους προβλέπει ο νόμος.

Οι συνθήκες εργασίας είναι τέτοιες που ακόμα και όταν, μετά τις προκηρύξεις που γίνονται, καλύπτονται κάποιες θέσεις, οι νέοι συνάδελφοι παραιτούνται γιατί κανένας δεν θέλει να τραβήξει όλο αυτό το πράγμα για 800€.»

Οι υπερωρίες:

«Αμειβόμαστε πάρα πολύ χαμηλά για μια τόσο απαιτητική και υπεύθυνη εργασία. Έχουμε τον χαμηλότερο μισθό στο Δημόσιο και δεν αμείβονται ούτε οι υπερωρίες. Είμαστε ο μόνος κλάδος του Δημοσίου που δεν αμείβονται οι υπερωρίες του, την στιγμή που η φύση της δουλειάς μας αναγκάζει να δουλεύουμε και τα Σαββατοκύριακα είτε επειδή παίρνουμε δουλειά στο σπίτι είτε επειδή σε κάποια τμήματα, όπως τα ποινικά, μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις εκτάκτως και Σάββατο ή Κυριακή στην Ανάκριση.»

Το επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης υποθέσεων:

«Έχει κοπεί το επίδομα ειδικών συνθηκών που θα έπρεπε να παίρνουμε όπως και το επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης υποθέσεων. Το επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης υποθέσεων, για παράδειγμα, συνεχίζουν να το παίρνουν οι δικαστές αλλά όχι εμείς, κάτι που είναι και κάπως ειρωνικό γιατί αν εσύ δεν επισπεύσεις ως γραμματέας πώς θα διεκπεραιώσει ο δικαστής; Πρόκειται για λογικό παράδοξο!»   

Οι υλικοτεχνικές υποδομές:

«Και οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι ένα σημαντικό θέμα. Όλα είναι απαρχαιωμένα. Δεν υπάρχουν φωτοτυπικά μηχανήματα να βγάλουμε φωτοτυπίες. Στην Ευελπίδων δεν υπάρχει καν ασανσέρ για τους δυο ορόφους. Ένα άτομο με αναπηρία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα μισά γραφεία των δικαστηρίων.

Οι υπολογιστές για να γράφονται στο word οι αποφάσεις, να πληκτρολογούνται δηλαδή και να μην γίνονται χειρόγραφα με καρμπόν, μπήκαν μόλις το 2015!

Μέχρι πέρσι δεν υπήρχε καν σύστημα ηχογράφησης. Η ηχογράφηση και η αποηχογράφηση αυτήν την στιγμή δεν λειτουργεί παντού. Για παράδειγμα στο μονομελές πλημμελειοδικείο δεν έχει ακόμα την σχετική εγκατάσταση. Δηλαδή ακόμα οι συνάδελφοι γράφουν στο χέρι το οποίο ακόμα και σαν εικόνα δείχνει ότι οι μέθοδοι είναι απαρχαιωμένες. Αυτό επηρεάζει και την διασφάλιση της δίκαιης δίκης καθώς το γράψιμο στο χέρι έχει κενά, έχει λάθη, δεν είναι κανένας γραμματέας ρομπότ. Θα έπρεπε εν έτη 2022 να θεωρείτε κάπως αυτονόητο.

Όσο τα πράγματα αντί να γίνονται ηλεκτρονικά, άυλα και εύκολα γίνονται χειρόγραφα με πάκους χαρτιών, έκτος από το ότι είναι αντιοικολογικό, είναι και κάπως αναδρομικό και δυσλειτουργικό γιατί μπορούν να χαθούν έγγραφα. Όλος αυτός ο όγκος δικογραφιών είναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να αρχειοθετηθεί σε ψηφιακό αρχείο παρά στο χαώδες αυτό χάρτινο.»

Η ειδική επιμόρφωση:

«Υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης που προβλέπει ο νέος κώδικας δικαστικών υπαλλήλων! Δηλαδή εμείς κανονικά, σύμφωνα με τον κώδικα, πρέπει για εννιά μήνες με έναν χρόνο να κάνουμε σεμινάρια. Στην πράξη αυτή την στιγμή διαδικασία επιμόρφωσης είναι τρεις μέρες με μια βδομάδα.

Δεν υπάρχει καμία επιμόρφωση. Είσαι στο έλεος του θεού και των παλαιότερων συναδέλφων να σου δείξουν την δουλειά. Ανεβαίνεις δυο-τρεις “έδρες” για πρακτική με κάποιον παλιότερο και μετά ξεκινάς κανονικά. Αν τύχει και έχεις τελειώσει νομική, τότε είναι το καλό σενάριο επειδή ξέρεις την διαδικασία. Αλλιώς μπορεί κάποιος να μην ξέρει καν ποιος είναι ο εισαγγελέας, τι ακριβώς κάνει ο πρόεδρος και ποια είναι η διαδικασία…

Στην ουσία βασίζεσαι στην καλή θέληση των παλιότερων συναδέλφων που ευτυχώς υπάρχει πάντα.»

Η κινητικότητα:

«Ένα θέμα είναι η κινητικότητα. Ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να παίρνουν μετάταξη για άλλες υπηρεσίες και άλλα υπουργεία, στους δικαστικούς υπαλλήλους απαγορεύεται να μετακινηθούν προς υπηρεσίες άλλων υπουργείων. Μπορούν να μετατίθενται μόνο σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόσφατα άνοιξε η δυνατότητα να έρχονται από άλλα υπουργεία προς τα δικαστήρια αλλά από τα δικαστήρια δεν μπορείς να πας αλλού. Μια πιθανή ερμηνεία για το ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των δικαστικών υπαλλήλων σε υπηρεσίες άλλων υπουργείων είναι ότι θα φεύγαμε όλοι…»

Ειδικός λογαριασμός αλληλεγγύης και έξοδα κίνησης των δικαστικών επιμελητών

«Άλλα δύο ζητήματα είναι η επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης για την στήριξη των συναδέλφων μας σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών. Είναι λογαριασμός που στην ουσία λειτουργεί από τις κρατήσεις μας.

Τέλος, η αύξηση των εξόδων κίνησης των δικαστικών επιμελητών για να μην χρειάζεται να βάζουν από την τσέπη τους.»

Τι λέει το υπουργείο για όλα τα παραπάνω;

«Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας ακόμα και με τον ίδιο υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος ναι μεν αναγνωρίζει την κατάσταση αλλά δεν δεσμεύεται για το παραμικρό.»

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο