Οι πέντε ψευδείς ισχυρισμοί του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη στην απολογία του

Κατά την 14η δικάσιμο στη δίκη για το δολοφονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, είχαμε τις απολογίες τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων. Πρώτος απολογήθηκε ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στη Γλάδστωνος, Δημόπουλος Σπυρίδωνας. Ο εν λόγω κατηγορούμενος, με βάση μαρτυρίες, το βιντεοληπτικό υλικό αλλά και την απολογία του συγκατηγορούμενου του αστυνομικού, Ρουσάκου Βασίλειου, υπέπεσε σε σοβαρές αντιφάσεις.

«Ο Ζακ έσπασε την βιτρίνα με τον πυροσβεστήρα»

Πρόεδρος: Πώς έσπασε από μέσα τη βιτρίνα είπατε;

Δημόπουλος: Με τον πυροσβεστήρα. Έδωσε 2-3 και την έσπασε και μετά έσπασε και την εξωτερική.

Πρόεδρος: Άρα έσπασε και το κάτω με τον πυροσβεστήρα;

Δημόπουλος: Ξεκίνησε από μέσα και έσπασε και το εξωτερικό με προσπάθειες. Ο πυροσβεστήρας ήταν 7-8 κιλά, δεν ξέρω, δυσκολεύτηκε αλλά την έσπασε.

Από το βιντεοληπτικό υλικό προκύπτει ότι η τζαμαρία σπάει από τους δράστες της επίθεσης, καθώς ο Ζακ έρμποντας προσπαθεί να βγει, αφού έχει δεχτεί μια πέτρα στο κεφάλι από τον Δημόπουλο. Ο Ζακ επιχειρεί να σπάσει την πόρτα με τον πυροσβεστήρα και όχι την τζαμαρία.

Ο Ζακ στην ταμειακή μηχανή

Αρχικά ο κοσμηματοπώλης αναπαρήγαγε το αφήγημα ότι ο Ζακ εισήλθε για να ληστέψει, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο Ζακ ήρθε σε επαφή με την ταμειακή μηχανή.

Δημόπουλος: Πλησιάζω το κατάστημα και βλέπω έναν νέο άνθρωπο μέσα στο μαγαζί δίπλα στην ταμειακή μηχανή να λέει διάφορα σε έξαλλη κατάσταση. […] Μετά ξαναπήγε στην ταμειακή και άρχισε να κάνει τα ίδια πράγματα και να πατάει πλήκτρα.

Πρόεδρος: Δηλαδή, ενώ είχε σπάσει τη τζαμαρία, πήγε πάλι πίσω;

Δημόπουλος: Nαι, γύρισε, πήρε τον πυροσβεστήρα, του πέταξα μια πέτρα κι εγώ από το επάνω μέρος για να σταματήσει να σπάει το μαγαζί.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) που βρίσκεται στα αναγνωστέα, τα αποτυπώματα του Ζακ βρέθηκαν μόνο στην πόρτα του κοσμηματοπωλείου και όχι σε αντικείμενα μέσα στο κατάστημα.

Τον κλώτσησα μια φορά ξώφαλτσα

Πρόεδρος: Άρα λέτε μία φορά τον κλωτσήσατε;

Δημόπουλος: Νομίζω ναι, μία φορά, γιατί ήμουν και σοκαρισμένος.

Πρόεδρος: Όταν χτυπήσατε το κεφάλι του, σκεφτήκατε ότι χτυπάω κεφάλι;

Δημόπουλος: Δεν ήταν δικά μου τα χτυπήματα.

Πρόεδρος: Και ποιο ήταν το χτύπημα που θα μπορούσε να επιφέρει θάνατο αν όχι αυτό στο κεφάλι;

Δημόπουλος: Οι δικές μου τον βρήκαν ξώφαλτσα. Από άλλη αιτία πέθανε ο Ζαχαρίας. Όπως είπαν και οι δικηγόροι μου είχε πάθει ισχαιμικό επεισόδιο πριν μπει στο κατάστημά μου.

Από το βιντεοληπτικό υλικό προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος κλωτσά αρκετές φορές την τζαμαρία με τον συγκατηγορούμενο του Χορταριά, ενώ είναι αυτός που επιτίθεται και με το πιο «καθαρό» από όλα τα χτυπήματα με το οποίο το κεφάλι του Ζακ χτυπά στο έδαφος και τα σπασμένα τζάμια.

«Δε μίλησα εγώ με κανέναν αστυνομικό»

Αργότερα, σε σχετική ερώτηση της προέδρου για το τι έγινε μετά το συμβάν, όταν ήρθαν οι αστυνομικοί, ο κατηγορούμενος απαντά:

Πρόεδρος: Ναι, αλλά ποιος μίλησε με τον αστυνομικό; Εκείνη την ώρα κανένας δεν σας πλησίασε για να σας ρωτήσει τι έγινε;

Δημόπουλος: Δε μίλησα εγώ με κανέναν αστυνομικό.

Από την απολογία του συγκατηγορούμενού του, αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Βασίλειου Ρουσάκου προκύπτει ότι ο μίλησε αναλυτικά με τον ίδιο για το συμβάν:

Ρουσάκος: Αναζήτησα, το επόμενο βήμα, τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου. Δίπλα μου βρήκα τον κ. Δημόπουλο και τον ρώτησα τι έγινε. Μου ανέφερε ότι είχε πεταχτεί στην Πατησίων να πάρει μία εφημεριδα και τον ενημέρωσαν ότι κάποιος είχε μπει στο μαγαζί του.

Η έδρα γνωρίζει ότι κοσμηματοπώλης ήταν παρών και εγκλώβισε τον Ζακ

Τέλος, ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δε βρισκόταν εκεί όταν μπήκε ο Ζακ αλλά είχε πάει να πάρει εφημερίδα. Ο ισχυρισμός αυτός αναιρείται από μάρτυρα σε προηγούμενη δικάσιμο, ενώ αυτό φαίνεται να το έχει αντιληφθεί και η ίδια η πρόεδρος. Ο κατηγορούμενος ήταν μπροστά όταν μπήκε ο Ζακ στο κοσμηματοπωλείο και αυτό προκύπτει από την κατάθεση του μάρτυρα Β.Α., περαστικού πελάτη στον «Βενέτη» κατά την 6η δικάσιμο:

Β.Α: Κάτι έσπασε, βγήκε αμέσως ο ιδιοκτήτης.

Πρόεδρος: Βγήκε; Ήταν μέσα;

Β.Α: Ήταν μέσα ναι, με το που μπήκε το θύμα, μπήκε και ο ιδιοκτήτης και ακούστηκε κάτι να σπάει και αμέσως βγήκε ο ιδιοκτήτης και κατέβασε το ρολό.

Σήμερα η έδρα φάνηκε ότι από την κατάθεση αυτή στην 6η δικάσιμο έχει πειστεί και διένγωσε πιθανότατα με μια λεπτή ειρωνεία στο σημείο αυτό, ότι ο κατηγορούμενος ψεύδεται αναφορικά με την μη παρουσία του στο χώρο κατά την είσοδο του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο:

Πρόεδρος: Είχατε εκείνο το κοντρολάκι που πατάμε για να ανοίξει;

Δημόπουλος: Η πόρτα είναι με ισχυρό μαγνήτη. Με κοντρόλ που έχω πάντα μαζί μου. Μπαίνοντας ο Ζαχαρίας με πολύ μεγάλη φόρα…

Πρόεδρος: Αυτό δεν το ξέρετε, το υποθέτετε…

Δημόπουλος: Είμαι σιγουρος ότι μπήκε με το σώμα. Μου είπε κάποιος που έπινε καφέ ότι ακούστηκε ένα μεγάλο μπαμ όταν μπήκε και ήταν θόρυβος από την πόρτα. Έγινε ντόρος.

Η έδρα διέκοψε μετά την απολογία και του δεύτερου αστυνομικού Δαυίδ Σεφέρη και η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου με τους δυο εναπομείναντες κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 9 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο