Νέα στοιχεία για τη δολοφονία Σαμπάνη από την ανάλυση βίντεο – Έκθετη η Εισαγγελία Πειραιά

Απορρίφθηκε το αίτημα για εξαίρεση της ανακρίτριας που εργαζόταν επί τριετία στο γραφείο του Α. Κούγια. Παράλληλα, σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση του βίντεο.

Επεξεργασία / ανάλυση βίντεο: Αντώνης Δημόπουλος

Οσμή θεσμικής συγκάλυψης αναδύεται και από την τελευταία εξέλιξη στην ανακριτική διαδικασία για την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη. Ο 18χρονος Ρομ σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Οκτωβρίου 2021 στο Πέραμα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που έριξαν τουλάχιστον 36 σφαίρες κατά τη διάρκεια καταδίωξης αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός. Το όχημα οδηγούσε ο ανήλικος Ε.Ζ. που ξέφυγε τρέχοντας από τις σφαίρες των αστυνομικών, ενώ ο επίσης ανήλικος Ε.Μ. που τραυματίστηκε βαριά ήταν συνεπιβάτης στο πίσω κάθισμα.

  • Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το αίτημα της οικογένειας Σαμπάνη, με το οποίο ζητούσαν την εξαίρεση της ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση, καθώς η ίδια είχε εργαστεί παλιότερα, για τρία χρόνια, στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των αστυνομικών.

Ωστόσο, στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται βίντεο περίοικου που η ανακρίτρια της υπόθεσης ουδέποτε απέστειλε στην ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών), υπηρεσία στην οποία παγίως αποστέλλονται αντίστοιχα βίντεο για ανάλυση και επεξεργασία. Στην προκειμένη περίπτωση, ανάλυση του βίντεο είτε δεν έγινε με ευθύνη των ανακριτικών αρχών είτε έγινε αλλά το πόρισμα ουδέποτε απεστάλη σε αυτές.

Παράλληλα, από μια πρώτη ανάλυσή μας στο βίντεο διαπιστώνονται στοιχεία που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών αλλά και της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ., όπως τουλάχιστον είχαν διατυπωθεί στο πρώτο δελτίο Τύπου της.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι α) αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν γιατί κινδύνευε η ζωή τους, β) ότι το αυτοκίνητο παρέσυρε και τις 5 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και γ) ότι ο Νίκος Σαμπάνης οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Όμως, όπως διακρίνεται, τα πράγματα αποδεικνύονται αρκετά διαφορετικά και πολύ πιο κοντά στους ισχυρισμούς της υποστήριξης κατηγορίας.

Όπως παρατηρούμε από όσα φαίνονται στο βίντεο:

  • Το αυτοκίνητο έχει παγιδευτεί από το ερχόμενο λεωφορείο αλλά και από τρεις μηχανές της ΔΙΑΣ που το περικυκλώνουν, οι δύο από αριστερά και η μία από δεξιά του. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει άλλη διέξοδο, εκτός από το να κινηθεί προς τα πίσω.
  • Η τρίτη μηχανή κόβει ταχύτητα για λίγο και αποβιβάζεται ο συνοδηγός της. Ο ίδιος φαίνεται να κάνει μια τούμπα στο έδαφος και να ξανασηκώνεται κανονικά, χωρίς να έχει χτυπηθεί.
  • Η τρίτη μηχανή κάνει ένα γύρο στην ανηφόρα και ο οδηγός της την αφήνει και πέφτει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χτυπήθηκε ή παρασύρθηκε ποτέ από το αυτοκίνητο.
  • Είναι επίσης ασαφές αν το αυτοκίνητο ακούμπησε την πρώτη ή τη δεύτερη μηχανή. Φαίνεται ωστόσο ότι κάποιοι από τους τέσσερις αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτές έχουν ήδη αποβιβαστεί και κινούνται πλάι στο αυτοκίνητο ενώ αυτό κάνει πίσω.
  • Οι πρώτοι πυροβολισμοί ακούγονται όταν το αυτοκίνητο έχει γυρίσει προς τα κάτω και είναι σταματημένο, λίγο πριν ξεκινήσει να κινείται κατηφορικά.
  • Την ώρα που ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί, η τέταρτη και η πέμπτη μηχανή είναι ακόμα εν κινήσει και, μάλιστα, βρίσκονται στην κατεύθυνση που πέφτουν οι περισσότερες σφαίρες.

Επομένως, οι αστυνομικοί στην πραγματικότητα πυροβόλησαν ενώ η καταδίωξη ήταν ακόμα σε εξέλιξη, καθώς το αυτοκίνητο προσπαθούσε να αποφύγει τις μηχανές. Άλλωστε οι ίδιοι διαβίβασαν ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν επιπλέον ότι το άτομο που είχε διαφύγει ήταν ο συνοδηγός και ότι ο Νίκος Σαμπάνης καθόταν στη θέση του οδηγού.

Όμως μια προσεκτική παρατήρηση του βίντεο αποδεικνύει τι πραγματικά έγινε:

  • Το αυτοκίνητο κινείται κατηφορικά, σταματώντας, όπως φαίνεται από τα φώτα του οχήματος, εν μέσω πυροβολισμών.
  • Η πόρτα του οδηγού ανοίγει.
  • Ο οδηγός τρέχει. Η φιγούρα του φαίνεται να περνάει και, μάλιστα, ακριβώς μπροστά από έναν αστυνομικό.
  • Ο οδηγός εμφανίζεται στον κάθετο δρόμο από όπου και διαφεύγει.

Από τη στιγμή που η πόρτα ανοίγει και μετά, εξακολουθούν να ακούγονται 11 πυροβολισμοί. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πυροβολισμοί δεν είχαν σκοπό την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου αλλά την εξουδετέρωση των επιβατών του.

Το γεγονός ότι ο οδηγός διέφυγε συζητούν αμέσως μετά οι αστυνομικοί μεταξύ τους, όπως έχει προκύψει ήδη από άλλο βίντεο που τραβήχτηκε από παρακείμενη οικία, ενώ στο ίδιο βίντεο, δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, η πόρτα του οδηγού φαίνεται ακόμα ανοικτή.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν περίπου ως ήρωες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ο οποίος τους επισκέφθηκε στα κρατητήρια αμέσως μετά την αρχική σύλληψή τους ως υπόπτων για ανθρωποκτονία.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=679979496724857&id=111836563539156
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=679979496724857&id=111836563539156

Οι επτά εμπλεκόμενοι στη δολοφονία αστυνομικοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, χωρίς περιοριστικούς όρους, αμέσως μετά τις απολογίες τους.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο