Δολοφονία Ζακ: Αίτηση από το ΕΠΣΕ στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για άσκηση έφεσης στην αθώωση των αστυνομικών

Aίτηση προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλειώτα, υπέβαλλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ). Σε αυτήν ζητά με βάση το σκεπτικό της μειοψηφήσασας Προέδρου του Δικαστηρίου και δύο ενόρκων, να ασκηθεί έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς ώστε να επανεξετασθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση.

Στην αίτηση του το ΕΠΣΕ αναφέρει ότι το δικαστήριο αθώωσε με οριακή πλειοψηφία (4-3) τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, παρότι το θύμα ήταν στον έλεγχό τους, άρα με βάση τη νομολογία του ΕΔΔΑ έπρεπε να υπάρξει αντιστροφή του βάρους απόδειξης, κάτι που προφανώς δεν έκανε η πλειοψηφία των συνέδρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο νομικός Κώστας Παπαδάκης σε σχετική παρέμβασή του, δεν είναι εφικτή η άσκηση έφεσης αλλά μόνο αναίρεσης της απόφασης του δικαστηρίου αφού αυτή καθαρογραφεί.

Ολόκληρη η αίτηση του ΕΠΣΕ προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

4 Μαΐου 2022

Αίτηση για άσκηση έφεσης κατά μερικά αθωωτικής απόφασης της 3 Μαΐου 2022 για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατά του Ζακ Κωστόπουλου

Κύριε Εισαγγελέα

Χθες, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στη μεγάλου δημόσιου και διεθνούς ενδιαφέροντος δίκη για το φόνο του ακτιβιστή ΛΟΑΤΚΙ+ και μέλους του ΕΠΣΕ Ζακ Κωστόπουλου καταδίκασε δύο πολίτες αλλά, με οριακή πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου), αθώωσε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, παρότι το θύμα ήταν στον έλεγχό τους άρα με βάση τη νομολογία του ΕΔΔΑ έπρεπε να υπάρξει αντιστροφή του βάρους απόδειξης, κάτι που προφανώς δεν έκανε η πλειοψηφία των συνέδρων.

Για το λόγο αυτό, και με βάση το σκεπτικό της μειοψηφήσασας Προέδρου του Δικαστηρίου και δύο ενόρκων, παρακαλούμε να ασκηθεί έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς ώστε να επανεξετασθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο