Καμπάνια για τα δικαστικά έξοδα της Βιρχίνια, θύματος οικογενειακής βίας στη Λάρισα

Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης από τη φεμινιστική συλλογικότητα Μέδουσες

Η Βιρχίνια, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι επιζώσα έμφυλης βίας. Όπως καταθέτει η ίδια, ο σύζυγός της εδώ και 15 χρόνια την κρατούσε αιχμάλωτη σε ένα καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης και τρομοκρατίας, ασκώντας σε βάρος της βία διαφόρων μορφών, σωματική, ψυχολογική, οικονομική, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, στερώντας της κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικούς της ανθρώπους. Της είχε αφαιρέσει τον έλεγχο της ζωής της, την είχε απομονώσει από τον κοινωνικό της περίγυρο ενώ ακόμα και όταν εργαζόταν, την παρακολουθούσε μέσα από κάμερες. Την τρομοκρατούσε για να μην φύγει, με απειλές για τη ζωή της και για την επιμέλεια των παιδιών της.

Στις 24/1, η Βιρχίνια ήταν επιβάτρια του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη και εγκλωβίστηκε στο τρένο λόγω της χιονόπτωσης. Ο σύζυγός της αρνήθηκε να της δώσει τα εισιτήρια, εμποδίζοντάς την να διεκδικήσει την αποζημίωση των 1.000 ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να μην έχει δικά της χρήματα. Άλλωστε για όσα χρόνια εκείνη εργαζόταν στην επιχείρησή του, δεν είχε πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.

Η Βιρχίνια στις 24/2 κατάφερε να δραπετεύσει και να πάει στην Αθήνα. Στις 4/03 κατέθεσε στο Α.Τ Αγίας Παρασκευής μήνυση για ενδοοικογενειακή βία. Ο σύζυγός της την κατήγγειλε σε αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και ο εισαγγελέας Λάρισας της άσκησε λανθασμένα ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου. Λίγες ημέρες αργότερα, έξω από την πρεσβεία της Βενεζουέλας εμφανίστηκε ο εν διαστάσει σύζυγος με άλλους τρεις άντρες. Η Βιρχίνια οδηγήθηκε στο Α.Τ. Χαλανδρίου, όπου υποχρεώθηκε για τέσσερις ώρες να παραμείνει στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή της, ο οποίος προσπαθούσε να την αγκαλιάσει με σκοπό να τη μεταπείσει, ενώ ένας αστυνομικός παρίστανε τον σύμβουλο γάμου, προτρέποντάς τους “να τα ξαναβρούνε”, γιατί “είναι κρίμα να χωρίσει ένα τόσο νέο και ωραίο ζευγάρι”. Μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα Αθηνών, η ποινική δίωξη για αρπαγή του εισαγγελέα Λάρισας, μετατράπηκε ορθά σε ποινική δίωξη για αυτοδικία και η Βιρχινία αφέθηκε ελεύθερη.

Στις 14 Μαρτίου, ο εν διαστάσει σύζυγος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στη Λάρισα με αίτημα την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών. Στις 16 Μαρτίου συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή και η Πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας απέρριψε το αίτημα του συζύγου.

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου με απόφαση του δικαστηρίου η Βιρχίνια κέρδισε την 1η της νίκη σε μια μάχη που επρόκειτο – που πρόκειται να κρατήσει καιρό: πήρε την προσωρινή επιμέλεια των παιδιών της! Ο αγώνας της όμως συνεχίζεται και η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να καλύψει μόνη της το κόστος των δικαστικών εξόδων της αλλά και των λοιπών τρεχόντων εξόδων, για την ίδια και τα παιδιά της.

Την Πέμπτη 5/5 επιδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, η προσωρινή διαταγή, νέας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο εν διαστάσει σύζυγος και την Τρίτη, 10/05 στην Αθήνα, διεξάγεται η κύρια συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών που κατέθεσε η Βιρχίνια.

Η Βιρχίνια χρειάζεται τη συμπαράσταση του κινήματος που βρέθηκε στους δρόμους ενάντια στον νόμο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, του κινήματος που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις γυναικοκτονίες και που έχει στηρίξει δεκάδες ακόμη επιζώσες έμφυλης βίας.

Η Βιρχίνια δεν είναι μόνη.

Καμία μόνη/κανένα μόνο απέναντι στην ετεροπατριαρχική έμφυλη βία!

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο