Συνεχίζεται στο Εφετείο η δίκη του Βαγγέλη Σταθόπουλου

Συνεχίζεται σήμερα, 1/7/2022, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση του αναρχικού Βαγγέλη Σταθόπουλου.

Θυμίζουμε ότι ο Βαγγέλης Σταθόπουλος καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό σε 19 έτη κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με μόνο αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του ένα μίγμα γενετικού υλικού που βρέθηκε σε μηχανή που χρησιμοποιήθηκε σε κλοπή στον ΟΠΑΠ Χολαργού.

Παρών στο Εφετείο είναι πλέον και ο Δ. Χατζηβασιλειάδης που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Σταθόπουλος συνέδραμε τον τραυματισμένο Χατζηβασιλειάδη, εξασφαλίζοντας φάρμακα και πρώτες βοήθειες, θεωρήθηκε πρωτοδίκως ως απόδειξη «ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση».

Το δικαστήριο έχει ήδη κάνει τρεις συνεδριάσεις. Στην τελευταία συνεδρίαση της 30/5, εξετάστηκαν μάρτυρες αστυνομικοί για επιθέσεις της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», για τις οποίες όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί πρωτοδίκως. Πιο σημαντική κατάθεση από άποψης κατηγορητηρίου ήταν αυτή του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Φ.Μ. Ο μάρτυρας της Αντιτρομοκρατικής επανέλαβε αυτούσιες (με παπαγαλία) τις μαρτυρικές καταθέσεις της προδικασίας. Από το περιεχόμενο της κατάθεσής του προέκυψε η στοχοποίηση του Βαγγέλη Σταθόπουλου, καθώς το πρόσωπό του αναγνωρίστηκε σε κάμερες έξω από το σπίτι του και το νοσοκομείο χωρίς καν να αντιπαραβληθούν φωτογραφίες ταυτότητας ή αρχείου.

Ήδη την μεθεπομένη της κλοπής στον ΟΠΑΠ, ανώνυμα τηλεφωνήματα στην Αντιτρομοκρατική ονομάτισαν τον Σταθόπουλο ως δράστη της κλοπής. Εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο το γεγονός ότι η Αντιτρομοκρατική δεν προσκόμισε στη δικογραφία έλεγχο του βίντεο της κλοπής, με αντιπαραβολή των σωματότυπων των δραστών με τον σωματότυπο του Βαγγέλη Σταθόπουλου, αν και τέτοιες εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης είναι συνήθεις σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Συνολικά, όλες οι πληροφορίες και οι καταθέσεις της Αντιτρομοκρατικής αποσκοπούσαν μονομερώς στην κατάδειξη της ενοχής του Βαγγέλη Σταθόπουλου.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, ο Φ.Μ. προχώρησε προδικαστικά σε συμπληρωματική κατάθεση στην οποία μετέφερε «εκτιμήσεις» και «πληροφορίες» για την ενοχή του Σταθόπουλου, με σκοπό να «δεθεί» η υπόθεση.

Παρά τις ερωτήσεις της Προέδρου του δικαστηρίου, ο Φ.Μ. δεν έδωσε καμία εξήγηση πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται ο Βαγγέλης Σταθόπουλος στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το σπίτι του, 50 λεπτά μετά την κλοπή στον ΟΠΑΠ, τη στιγμή που σύμφωνα με το αφήγημα της Αντιτρομοκρατικής ο ίδιος ήταν ήδη στον Χολαργό ως δράστης και αναζητούσε βοήθεια. Ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στην πρωτόδικη απόφαση ότι ο Σταθόπουλος γύρισε στο κέντρο για να ξεφορτωθεί ενοχοποιητικό αντικείμενο, πετώντας το στον κάδο σκουπιδιών έξω από το σπίτι του, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ούτε καν από τα «λαγωνικά» της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Κατά τα λοιπά, ο Φ.Μ. δήλωσε αδυναμία να ορίσει τις «θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας» που, κατά το άρθρο 187Α, πλήττονται στο πλαίσιο της «τρομοκρατικής δράσης».

Το δικαστήριο θα συνεχίσει σήμερα με την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων του κατηγορητηρίου, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί και άλλες συνεδριάσεις εντός του μήνα Ιουλίου.

  • Περισσότερα σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο μπορείτε να δείτε στη συνέντευξη των συνηγόρων του Β. Σταθόπουλου:
  • Περισσότερα σχετικά με την υπόθεση γενικά μπορείτε να ακούσετε σε παλιότερη συνέντευξη του Β. Σταθόπουλου:
  • Ενώ μπορείτε να δείτε τις ανταποκρίσεις μας από την δίκη σε πρώτο βαθμό εδώ:

https://omniatv.com/t/β-σταθόπουλος/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο