Θερινή προβολή: THE PARADE (Σερβία, 2011) & συζήτηση | 08/09

ΠΕΜΠΤΗ 08 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στον κοινωνικό χώρο Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Σας προσκαλούμε όλες και όλους στη δημόσια προβολή της ταινίας “The Parade”. Πρόκειται για μια σερβική ταινία του 2011 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Srđan Dragojević.

Ο Mirko είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και το όνειρό του είναι να διοργανώσει την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση PRIDE στο Βελιγράδι. Αυτό είναι μια σχεδόν «αδύνατη αποστολή». Τότε ένας Σέρβος ομοφοβικός γκάνγκστερ εμφανίζεται και αναγκάζεται να περιφρουρήσει τo Pride του Βελιγραδίου, κανένας όμως δεν δέχεται να σταθεί στο πλευρό του. Θα αναγκαστεί, λοιπόν, να γυρίσει όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία για να δημιουργήσει μια ομάδα ατόμων πρόθυμων να εκτεθούν σε μια κοινωνία που είναι γεμάτη από ανισότητες και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ, με κωμικοτραγικό τρόπο, αφηγείται την ιστορία της συνεχιζόμενης μάχης μεταξύ 2 κόσμων στη σύγχρονη μεταπολεμική σερβική κοινωνία. Οι συμπεριφορές των χαρακτήρων καθώς και σκηνές της ταινίας σχετίζονται με πραγματικά γεγονότα που διεξήχθησαν στο πρώτο Belgrade Pride το 2010 το οποίο, έπειτα από επίθεση ακροδεξιών, κατέληξε σε αιματοχυσία με πάνω από 100 τραυματίες. Την ταινία είχε καταδικάσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Σερβίας τότε. Το Belgrade Pride πραγματοποιείται τακτικά από το 2014, αλλά πάντα με σημαντική αστυνομική παρουσία.

“PΑRADA” (Srdjan Dragojevic, 2011, 115′, Σερβία)

* Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα του Trise, με αυτοοργανωμένο μπαρ & κινηματικό υλικό.

* Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Σήμερα, 12 χρόνια αργότερα, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη – εθνικιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις προκαλούν εκ νέου και αμφισβητούν τη διεξαγωγή της παρέλασης υπερηφάνειας της LGBTI+ κοινότητας, το EuroPride. Το EuroPride 2022 προβλέπεται να διεξαχθεί στο Βελιγράδι 12 με 18 Σεπτεμβρίου, με μία εβδομάδα εκδηλώσεων και μια πορεία την παραμονή της λήξης του. Αυτή η πανευρωπαϊκή εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη από το 1992. Το Βελιγράδι θα γίνει η πρώτη πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που φιλοξενεί αυτή τη διοργάνωση, αποτελώντας έτσι ένα σημείο καμπής στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, ένα συνονθύλευμα από φασίστες, θρησκόληπτους και ομοφοβικούς προχώρησε πριν από λίγες μέρες σε μια διαδήλωση-λιτανεία στη Σερβία κατά του EuroPride με σταυρούς, εικόνες και κεριά. Χέρι χέρι φασίστες, φιλοπουτινικοί και η μεσαιωνική ορθόδοξη εκκλησία. Με φωτογραφίες ενός φασίστα του παρελθόντος, του Ντράγκολιουμπ «Ντράζα» Μιχαήλοβιτς, του βασιλόφρονα των αποσπασμάτων Τσέτνικ, καθώς επίσης και με τη φωτογραφία ενός σύγχρονου δικτάτορα, του Πούτιν της Ρωσίας, με μπόλικες εικόνες και με πλακάτ με το Ζ, Σέρβοι διαδήλωσαν (υπό την αιγίδα της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας) για τη συρρίκνωση των ελευθεριών της lgbtq+ κοινότητας. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε την ακύρωση της διεξαγωγής του EuroPride, όμως οι διοργανωτές του αμφισβήτησαν αμέσως την απόφασή αυτή, που αιτιολογήθηκε λόγω μιας «δύσκολης κρίσης» στο Κόσοβο, λέγοντας πως αυτή η μεγάλη συγκέντρωση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως έχει προβλεφθεί.

Διοργάνωση: “Αυτενέργεια

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο