Μισογυνική διαδικτυακή εκδήλωση από τους «Ενεργούς Μπαμπάδες»

Καταγγελία της καμπάνιας «Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια»

Σε διαδικτυακή εκδήλωση για την “Παγκόσμια Ημέρα Ψευδών Καταγγελιών” καλεί, αύριο 9 Σεπτεμβρίου, ο ακροδεξιός εσμός των ενεργών μπαμπάδων, λίγες μέρες μετά την ενορχηστρωμένη καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης. Η λίστα Πέτσα σε διατεταγμένη υπηρεσία, κατ’εντολή κυβέρνησης και ισχυρών ανδρών, και η Υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και η ΓΓ Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε συνένοχη σιωπή. 

Στις 29 Αυγούστου τις καλέσαμε να πάρουν θέση για την καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης, η οποία επικαλούνταν πρόσβαση σε πηγές της ελληνικής αστυνομίας. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. 

Θα επιμείνουμε.

Η θέση που κατέχουν τις υποχρεώνει να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα παιδιά, θύματα κακοποίησης.

Διαφορετικά, υπάρχει και  ο δρόμος της παραίτησης. 


Προς την Υφυπουργό Δημογραφικής Πολιτικής

Προς τη Γενική Γραμματέα Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Με μεγάλη θλίψη και απερίγραπτη οργή παρατηρούμε την εξέλιξη (ακόμη) μιας  καλά οργανωμένης μισογυνικής καμπάνιας στα μέσα ενημέρωσης, η οποία κλιμακώνεται και με τη διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας για την “Παγκόσμια Ημέρα κατά των ψευδών καταγγελιών”. 

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο στην ενημερωτική πύλη in.gr, το οποίο φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, με τίτλο «Fake καταγγελίες για κακοποιήσεις – Τι λένε οι αστυνομικοί για το φαινόμενο», συνοδευόμενο από φωτογραφία γυναίκας που κακοποιείται σωματικά. Ο δημοσιογράφος και η αρχισυνταξία του in.gr αναπαράγουν τη μισογυνική ρητορική και αντίληψη που θέλει τις γυναίκες που καταγγέλλουν έμφυλη βία και ενδοοικογενειακή κακοποίηση να ψεύδονται, με μοναδικό στόχο να πλήξουν ή να εκδικηθούν κάποιον άντρα. Αυτό, όμως, που μας ανησυχεί εδώ είναι η επίκληση του αρθρογράφου σε στοιχεία τα οποία του παραθέτουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, οι μισές καταγγελίες βιασμού αποδεικνύονται ψευδείς στο κέντρο της Αθήνας. Επικαλούνται περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει, πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας, ή άλλες στις οποίες, αφού δεν βρέθηκαν σημάδια κακοποίησης στο σώμα από τον ιατροδικαστή και οι γείτονες δεν άκουσαν φωνές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ψευδείς. Η ρητορική αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εθνική νομοθεσία (άρθρο 336 του ΠΚ: «Όποιος τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη») αλλά και τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Καμία άλλη απόδειξη πέρα από τη μη παραχώρηση συναίνεσης από το θύμα δεν χρειάζεται για το έγκλημα του βιασμού.  

Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους επικαλείται ο αρθρογράφος, φέρονται να παρείχαν στοιχεία και για τη σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών από συγγενικά ή φιλικά του πρόσωπα, έγκλημα ειδεχθές και συχνότερο από όσο θα θέλαμε να ελπίζουμε. Αναπαράγοντας στο ακέραιο την αφήγηση από τις ομάδες των «ενεργών μπαμπάδων» και των «δικαιωμάτων των ανδρών», η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή ανήλικων παιδιών και των μητέρων τους, και έχει καταδειχθεί ως τέτοια από τις αρμόδιες επιστημονικές ενώσεις, το in.gr υποστηρίζει ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας αναφέρουν:  «Οι fake καταγγελίες προέρχονται συνηθέστερα από μητέρες – κυρίως κοριτσιών – και αφορούν δήθεν ασελγείς πράξεις σε βάρος των ανηλίκων από τους πατεράδες τους, με τους οποίους βρίσκονται σε διάσταση ή σε δικαστικές διενέξεις για την επιμέλεια των παιδιών». Και αυτά γράφονται ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο σχέδιο δράσης “Ένα στα πέντε – Σπάστε τη σιωπή” του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την εποπτεία της Έλενας Ράπτη, και έχει δεσμευτεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Σύμφωνα με  τα επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στοιχεία που επιβεβαιώνει η ίδια η Ελληνική Αστυνομία αλλά και ο αρμόδιος κρατικός φορέας το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης από πρόσωπα του οικείου τους περιβάλλοντος, ένα στα τρία παιδιά δεν θα μιλήσει ποτέ σε κανέναν για την κακοποίηση του και μόλις δύο στα εκατό περιστατικά φτάνουν στις αρχές.

Ο μύθος των μαζικών ψευδών καταγγελιών, είτε για σεξουαλική κακοποίηση είτε για ενδοοικογενειακή βία (κατά των παιδιών ή/και της μητέρας), εισάγεται στη χώρα αντιγράφοντας τα διεθνή μισογύνικα κινήματα για τα δικαιώματα των αντρών και των πατέρων (father’s/men’s rights movements).  Κάποια από τα κινήματα αυτά (όπως το «Supporting Victims of Unfounded Allegations of Abuse» – «Υποστήριξη των θυμάτων αβάσιμων ισχυρισμών κακοποίησης») έχουν ορίσει και την 9η Σεπτεμβρίου ως “Παγκόσμια Ημέρα κατά των ψευδών καταγγελιών”, ημέρα που έσπευσε στην Ελλάδα να αγκαλιάσει ο  «Σύλλογος Συνεπιμέλεια», με διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία καλεί να συμμετέχουν όσοι έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση! Συντονίζει δηλαδή τους κακοποιητές! 

Ούτε στο μισογυνικό λίβελο που φέρει την υπογραφή του Λαμπρόπουλου αλλά ούτε και στο ακροδεξιό κίνημα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, δεν αναφέρονται οι πηγές τις οποίες επικαλούνται, πως προκύπτουν τα ποσοστά, ποιος τους δίνει τις πληροφορίες. Τηρείται αρχείο ψευδών καταγγελιών από την ελληνική αστυνομία και δεν το γνωρίζουμε; Έχουν πρόσβαση στη δικογραφία, και αν ναι, με ποια ιδιότητα;  Αναρωτιόμαστε, είναι ενήμερη η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας γι’ αυτά τα στοιχεία που το άρθρο ισχυρίζεται ότι είναι από την αστυνομία; Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων; Ο εισαγγελέας ανηλίκων; 

Η καμπάνια του Υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων καλεί συνεχώς τις γυναίκες να καταγγείλουν την κακοποίηση, δική τους αλλά και των παιδιών, και  υπόσχεται προστασία και στήριξη μέσα στο πλαίσιο των κρατικών δομών και υπηρεσιών. Μας καλεί να εμπιστευτούμε την Ελληνική Αστυνομία, παρά τη μεγάλη σειρά αστοχιών και αποτυχιών της να μας προστατεύσει, που πολλές φορές οδήγησε στο θάνατό μας, και να καλέσουμε σε βοήθεια. 

κ. Συρεγγέλα, 

κ. Γούλα, 

Έχετε θεσμική υποχρέωση να αντικρούσετε δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να κατονομάζουν την πηγή, όταν υπάρχουν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς για την παροχή στοιχείων, όπως το Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων, όταν υπάρχουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως το 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών, όλα υπό την εποπτεία σας και τον πολιτικό σας έλεγχο, τα οποία συστηματικά παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα, σε σχέση με αυτή που σχηματίζουν στο άρθρο οι…διαρροές στελεχών της ΕΛΑΣ. 

Από αυτή τη θέση, 

Σας καλούμε να απαιτήσετε από την ΕΛ.ΑΣ. να παραθέσει τα επίσημα στοιχεία ή αλλιώς να διαψεύσει το περιεχόμενο του άρθρου. Σας καλούμε, επίσης, να τοποθετηθείτε δημόσια ενάντια στη ρητορεία των “μαζικών ψευδών καταγγελιών” από τις μητέρες για τη σεξουαλική κακοποίηση των ανήλικων παιδιών τους δήθεν στη διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού, η οποία έχει πάρει τη μορφή καμπάνιας με σωρεία άρθρων στον τύπο. 

Απαιτούμε την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου ως προς το ζήτημα της επιμέλειας, μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, ενάντια στην προνομιακή μεταχείριση, που φτάνει στο βαθμό της κατά παραγγελίας νομοθέτησης, συγκεκριμένων ομάδων ισχυρών ανδρών με εξίσου ισχυρές προσβάσεις στην εξουσία. 

Απαιτούμε πραγματική τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ούτως ώστε να  υπάρχει ασφαλές πλαίσιο καταγγελιών για τις επιζώσες έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας. Η προτροπή στα θύματα να μιλήσουν και να καταγγείλουν χωρίς ένα δίκτυο δομών και υπηρεσιών τέτοιο που να διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία αλλά και την επόμενη μέρα, οικονομικά και κοινωνικά, για εκείνες και τα παιδιά τους, είναι μία ανέξοδη και επικίνδυνη πολιτική. 

Η θέση που έχετε σας καλεί να υπηρετήσετε στο ακέραιο τα παραπάνω. 

Διαφορετικά, υπάρχει και  ο δρόμος της παραίτησης. 

Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια 


Βρείτε την καμπάνια Όχι στην Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια στο Facebook, εδώ:
https://www.facebook.com/Όχι-στην-υποχρεωτική-συνεπιμέλεια-300911227888276

Το λινκ για την αναφερόμενη διαδικτυακή εκδήλωση: https://www.synepimelia.gr/?post_type=post&p=6941&feed_id=86

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο