Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Ούτε καν επίπληξη στους αστυνομικούς από την ΕΛ.ΑΣ.

Τέσσερα χρόνια μετά το δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε να μην επιβληθεί καμία ποινή, σε κανέναν από τους εννέα αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.  

Το ερώτημα είναι πώς έφτασε το Πειθαρχικό Συμβούλιο στην πλήρη αθώωση τους, όταν η ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε και φέρει τις υπογραφές ενός Υποστράτηγου και ενός Ταξίαρχου, είχε κρίνει πειθαρχικάελεγκτέους με το ερώτημα της επιβολής της πειθαρχικής ποινής της «Απόταξης», δηλαδή της μεγαλύτερης πειθαρχικής ποινής, τους τέσσερις αστυνομικούς που παραπέμφθηκαν σε δίκη. Οι υπόλοιποι πέντε κρίθηκαν πειθαρχικά ελεγκτέοι με το ερώτημα της επιβολής της «Αργίας με Απόλυση», της δεύτερης μεγαλύτερης πειθαρχικής ποινής, μετά την απόταξη.  

Πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί κάθε υπαίτια και καταλογιστή παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος με πράξη (ενέργεια ή παράλειψη). Στην απόφαση του Υποστράτηγου Ανδρέα Βασιλόπουλου και του Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου που διενήργησαν την ΕΔΕ, η απόφαση τους να παραπέμψουν τους εννέα αστυνομικούς σε πειθαρχικό με το ερώτημα των μεγαλύτερων ποινών που μπορούν να επιβληθούν, ήταν πλήρως αιτιολογημένη.  

Σε αυτή απαριθμούνται μια σειρά από ενέργειες και παραλείψεις που αποτυπώθηκαν στο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε από εκείνη την ημέρα. Μεταξύ αυτών προέκυψε σύμφωνα με την ΕΔΕ ότι «αποτυπώθηκε και αποδεικνύεται η μη επαγγελματική κατάρτιση των αστυνομικών, με τη μη επαγγελματική προσέγγιση, τη μη επαρκή διαχείριση του περιστατικού και τη μη διατήρηση του ανέπαφου της σκηνής του εγκλήματος».  

Σύμφωνα επίσης με την ΕΔΕ ούτε ο τρόπος χειροπέδησης του θύματος ήταν σωστός, αφού: «Οι αστυνομικοί κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης και κάτω από συνθήκες που ψυχολογικά και ηθικά βρέθηκαν, δεν κατόρθωσαν να δείξουν με τη συμπεριφορά τους σεβασμό στις κοινωνικές αξίες ενώπιον τωνπαραβρισκόμενών πολιτών, με αποτέλεσμα να καταγραφεί η αρνητική εικόνα εννέα (9) αστυνομικών με φοβική και αγχώδη στάση πάνω από το αδρανοποιημένο σώμα του Ζαχαρία Κωστόπουλου, πρηνηδόν στο έδαφος».  

Εντύπωση προκαλεί ότι δεν ελήφθη υπόψιν ούτε καν το σκέλος στο οποίο αναφέρεται πως «Δέον δε όπως σημειωθεί ότι το άγχος, η ελλιπής εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων στην πράξη αστυνομικών προκύπτουν ως στοιχεία και από την εξέταση του Αστυνόμου Β’ Α. Ι. της Δ/νσης Άμεσης Δράσης Αττικής, πιστοποιημένου εκπαιδευτή στην αυτοάμυνα, αυτοπροστασία, οπλοτεχνική – αμυντική σκοποβολή, ο οποίος εξεταζόμενος δήλωσε ότι η εκπαίδευση των ομάδων Ζ και ΔΙ.ΑΣ. διαρκεί μόνο έξι (6) ημέρες το χρόνο». 

Παρά το ότι όταν η ΕΔΕ καταλήγει σε πρόταση για ποινή, τα Πειθαρχικά Συμβούλια συνηθίζεται να την υιοθετούν, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αμφισβητηθεί όλη η διαδικασία, παρά τη σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων που αναφέρονται στην πρόταση της ποινής, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε -για άλλη μια φορά- πως δεν πρέπει να τιμωρηθεί κανείς από τους εννέα εμπλεκόμενους αστυνομικούς, ούτε με τα ελάχιστα, δηλαδή με επίπληξη.  

Όλο το περιεχόμενο της ΕΔΕ που δεν έλαβε υπόψιν το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. :  

  1. Αναφορικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών, από τη μελέτη και παρατήρηση όλων των βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, διαπιστώθηκε ότι τόσο από την εικόνα όσο και από τον ήχο οι συμμετέχοντες αστυνομικοί είχαν διαφοροποιημένες κινήσεις, άλλες σε ισχυρότερο και άλλες σε ασθενέστερο βαθμό.  
  2. Οι πολίτες ως θεατές, τόσο οι παρευρισκόμενοι όσο και οι του διαδικτύου, βλέποντας την τελική φάση- πράξη ακινητοποίησης του φερόμενου δράστη Ζαχαρία Κωστόπουλο και την κοινωνική συμπεριφορά των αστυνομικών, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ακριβέστερα ως νομική πράξη, απεκόμισαν αρνητική εικόνα για το ρόλο του σώματος.  
  3. Στην υπό έρευνα υπόθεση, τα στοιχεία που συγκροτούν τα πειθαρχικά παραπτώματα και την αμελή συμπεριφορά των αστυνομικών, αυτά προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια από τασυλλεγέντα βίντεο- αψευδή μάρτυρα- που έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.  
  4. Ως αποδεικνύεται εκ των ανωτέρω, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί καθορίζουν οι ίδιοι την ενοχή των για αυτό που έπραξαν ή παρέλειψαν. Στην ποινική και την ηθική ενοχή, η μομφή αποδίδεται μόνο εκεί όπου ο δράστης θα μπορούσε να είχε πράξει αλλιώς. Εν τούτοις είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι στο πλαίσιο του δικαίου η ενοχή καταλογίζεται ως μομφή, ψόγος, αποδοκιμασία και αποδίδεται λόγω παραβάσεως ηθικών κανόνων ή αξιωμάτων και προσβολής του συστήματος των κοινωνικών κανόνων συμπεριφοράς.  
  5. Στο δια ταύτα της έρευνας, η χειροπέδηση του ύποπτου σε όρθια, γονυπετή ή πρηνηδόν θέση απαιτεί από τον αστυνομικό γνώση τεχνικής, η άγνοια της οποίας μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη χειροπέδηση, γεγονός που εν τέλει προκύπτει. Βεβαίως αυτό αποτυπώθηκε και αποδεικνύεται η μη επαγγελματική κατάρτιση των αστυνομικών, με τη μη επαγγελματική προσέγγιση, τη μη επαρκή διαχείριση του περιστατικού και τη μη διατήρηση του ανέπαφου της σκηνής του εγκλήματος.  
  6. Η προσπάθεια δέσμευσης του φερόμενου δράστη προκειμένου να εξουδετερωθεί γίνεται όχι με θεμιτή μέθοδο επέμβασης, αλλά με άσκοπη βία προσβάλλοντας την προσωπικότητα του. Αποτυπώνεται περίτρανα από τα συλλεγέντα βίντεο του διαδικτύου ότι ο δράστης μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκεται στο έδαφος, όντας αδύναμος και ακίνδυνος, ενώ τελικώς «εγκαταλείπει». Αντιθέτως, οι κανόνες ασφαλούς προσέγγισης σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική κατάρτιση, αποτελούν χωρίς αμφιβολία τα εχέγγυα για μια ασφαλή και αναίμακτη σύλληψη, χειροπέδηση και ακινητοποίηση καταξιώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κοινωνικό ρόλο του αστυνομικού. Οι αστυνομικοί κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης και κάτω από συνθήκες που ψυχολογικά και ηθικά βρέθηκαν, δεν κατόρθωσαν να δείξουν με τη συμπεριφορά τους σεβασμό στις κοινωνικές αξίες ενώπιον των παρευρισκόμενων πολιτών, με αποτέλεσμα να καταγραφεί η αρνητική εικόνα εννέα (9) αστυνομικών με φοβική και αγχώδη στάση πάνω από το αδρανοποιημένο σώμα του Ζαχαρία Κωστόπουλου, πρηνηδόν στο έδαφος.  
  7. Το αξιόμεμπτο συγκροτείται από πολλά κριτήρια και στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες πολιτών που βρέθηκαν στο χώρο και διαπιστώνεται ότι οι ένοχοι είναι όπως και το άδικο έννοια που υπόκειται σε κλιμάκωση, δηλαδή υπάρχει μικρότερη και μεγαλύτερη ενοχή. Η στάση πέντε αστυνομικών εκ του συνόλου δεν πραγματώνει ούτε μερικώς την αντικειμενική υπόσταση του πειθαρχικού παραπτώματος και του ποινικού αδικήματος των υπόλοιπων τεσσάρων που έρχονται σε επαφή με το σώμα του δράστη, αλλά συνδράμει στην κύρια πράξη. Η συνδρομή δε αυτή είναι ψυχική και πρακτική με στρεσογόνες ηχητικές προτροπές και συμβουλές όπως «βαλ΄του, βαλ΄ του χειροπέδες – τα πόδια, τα πόδια», που εξουδετερώνουν τυχόντες δισταγμούς των άλλων για χρήση βίας κατά τη χειροπέδηση.  
  8. Όσον αφορά τις συνθήκες θανάτου του θύματος, αφού αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία, τόσο της ποινικής όσο και της διοικητικής έρευνας, διαμορφώθηκε η γνώμη ότι πρέπει με βάση το κριτήριο της αιτιώδους συνάφειας και της ιατροδικαστικής εκθέσεως να επιλέξουμε εκείνο το οποίο με την κοινή πείρα, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, είναι πρόσφορο να επιφέρει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Την κρίση και την προσφορότητα της πράξεως  την στηρίζει η θεώρηση «εκ των υστέρων πρόγνωση», παίρνουμε δηλαδή τα πράγματα όπως έχουν διαμορφωθεί και προσπαθούμε γυρίζοντας προς τα πίσω να αξιολογήσουμε όλα τα στοιχεία που υπήρχαν κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης. Με τον τρόπο αυτό βρίσκεται τελικά αν ήταν η όχι πρόσφορη η πράξη των προαναφερόμενων τεσσάρων υπό έλεγχο αστυνομικών να επιφέρει το αποτέλεσμα.  
  9. Δέον δε όπως σημειωθεί ότι το άγχος, η ελλιπής εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων στην πράξη αστυνομικών προκύπτουν ως στοιχεία και από την εξέταση του Αστυνόμου Β’ Α. Ι. της Δ/νσης Άμεσης Δράσης Αττικής, πιστοποιημένου εκπαιδευτή στην αυτοάμυνα, αυτοπροστασία, οπλοτεχνική – αμυντική σκοποβολή, ο οποίος εξεταζόμενος δήλωσε ότι η εκπαίδευση των ομάδων Ζ και ΔΙ.ΑΣ. διαρκεί μόνο έξι (6) ημέρες το χρόνο.  
  10. Τα τελεσθέντα πειθαρχικά παραπτώματα προκάλεσαν δημόσιο σκάνδαλο, αφού υπήρξαν στο τύπο σχετικά με την υπόθεση δημοσιεύματα, τα οποία έθιξαν σοβαρά το κύρος του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.  

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο