Αίτημα προς την Εισαγγελία για έφεση κατά των αθωώσεων στην υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης

Οι συνήγοροι των θυμάτων, Δήμητρα Κεραμυδά και Αντωνία Λεγάκη προαναγγέλλουν την υποβολή αιτήματος προς την Εισαγγελία Εφετών.

Τη δυνατότητα του Εισαγγελέα Εφετών να ασκήσει από την πλευρά του έφεση κατά της εν μέρει αθώωσης (για τη μία υπόθεση, της Χ.) και της αναγνώρισης ελαφρυντικού του καταδικασμένου για σωματεμπορία αστυνομικού Δ. Μπουγιούκου καθώς και κατά της αθώωσης του πατέρα της Ε. που η επιζήσασα κατήγγειλε για πολλαπλούς βιασμούς από την ηλικία των 11 ετών, θα επικαλεστούν με σχετικό αίτημά τους οι συνήγοροι των θυμάτων, Δήμητρα Κεραμυδά και Αντωνία Λεγάκη.

Όπως αναφέρουν αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους, η διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (την οποία καλύψαμε ζωντανά μέσω Twitter και Facebook από τη στήλη μας, The Case) αλλά και η ίδια η δικογραφία ήταν ελλειπείς, πράγμα που δίνουν στην Εισαγγελία Εφετών τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά των αθωωτικών τμημάτων της απόφασης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των συνηγόρων:

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ TRAFFICKING ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Υπό συνθήκες που ήδη έχουμε καταγγείλει ως παραβιαστικές για τα δικαιώματα των θυμάτων και προωθητικές για την αθώωση των κατηγορουμένων από την Πολιτεία (ελλιπέστατη δικογραφία, παράλειψη από τις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές ερευνητικών πράξεων για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, σιωπηρή ή ρητή απόρριψη εγγράφων αιτημάτων των παθουσών από το δικαστήριο, παράλειψη κλήσης στο ακροατήριο συγκεκριμένων μαρτύρων κ.ά.) ολοκληρώθηκε η δίκη στις 23/12. Παρά ταύτα, το δικαστήριο καταδίκασε δύο από τους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο, για εμπορία ανθρώπων (και μαστροπεία για τον δεύτερο), σε ποινές κάθειρξης πέντε ετών και έξι μηνών και δώδεκα ετών αντιστοίχως.

Οφείλουμε κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι θεωρούμε το γεγονός αυτό μεγάλη νίκη των παθουσών και της κοινωνίας που τις διέσωσε αρχικά και στάθηκε συλλογικά στο πλάι τους σε όλη τη διάρκεια της δίκης.

Περαιτέρω σημειώνουμε τα εξής:

  • Αθωώθηκε ο πατέρας που βίαζε το 11χρονο παιδί του, παρ’ ότι το παιδί είχε μιλήσει και στον πρώτο σύντροφό του ήδη από 16 ετών και αργότερα στα 18 στον αστυνομικό, τον οποίο εμπιστεύτηκε για να τη σώσει από τον πατέρα. Παρ’ ότι δηλ. το παιδί, δεν θα είχε γίνει θύμα trafficking αν δεν προσπαθούσε να φύγει από το σπίτι για να γλυτώσει τους βιασμούς του πατέρα, το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι αυτοί δεν συνέβησαν….
  • Αθωώθηκε ο κατηγορούμενος για τον οποίο οι Αρχές αρνήθηκαν να ερευνήσουν και να συλλέξουν στοιχεία, από την πρώτη στιγμή ως το ακροατήριο…
  • Αθωώθηκε ο αστυνομικός για τη δεύτερη κοπέλα, η οποία, πάσχουσα από μετατραυματικό στρες, επέλεξε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της να μην παραστεί στη δίκη και εξ αυτού του λόγου κρίθηκε αναξιόπιστη…
  • Ο αστυνομικός – έμπορος ανθρώπων, έφερε στο δικαστήριο έγγραφο της ΕΛΑΣ στο οποίο αναφέρεται ως πολύτιμο στέλεχος για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων (!) όταν τον Ιούλιο του 2021, η ΕΛΑΣ εξέδιδε ανακοινώσεις ότι δεν είναι καν αστυνομικός γιατί ήταν σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης!
  • Αναγνωρίστηκε στον αστυνομικό το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με την αιτιολόγηση ότι του χορηγήθηκε από τον εισαγγελέα της φυλακής όπου κρατείτο, διήμερη άδεια και αυτός επέστρεψε! Να σημειωθεί ότι οι προφυλακισμένοι δεν δικαιούνται άδεια, συνεπώς θα πρέπει να εξηγηθεί από την Εισαγγελία γιατί του χορηγήθηκε σκανδαλωδώς ένα προνόμιο που δεν χορηγείται σε άλλους κρατούμενους. Το γεγονός δε ότι δεν απέδρασε, δεν διέπραξε δηλ. κι άλλο αδίκημα σε δύο μέρες, πολύ απέχει από την «καλή συμπεριφορά μετά την πράξη»…

Έτσι, για τις ίδιες πράξεις, ο ένας κατηγορούμενος καταδικάζεται σε 12 έτη και επιστρέφει στη φυλακή και ο άλλος σε πέντε έτη και έξι μήνες και αποφυλακίζεται με αναστολή ως το εφετείο…

Κατόπιν αυτών, θεωρούμε ότι συντρέχει νόμιμη περίπτωση άσκησης έφεσης κατά της ανωτέρω αποφάσεως από τον Εισαγγελέα Εφετών, στον οποίο θα προσφύγουμε με αίτησή μας, θα προβούμε δε σε σχετική παράσταση ενώπιον της κ. Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών.

Δήμητρα Κεραμυδά                                     Αντωνία Λεγάκη

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο