Καταγγελία για απόπειρα αναγκαστικής σίτισης του απεργού πείνας και δίψας, Θάνου Χατζηαγγέλου

Όπως αναφέρεται σε ενημερώσεις από τον διευθυντή της παθολογικής κλινικής, οι ενέργειες αυτές γίνονται «με προφορική εισαγγελική εντολή»

Σύμφωνα με ενημέρωση από το περιβάλλον και τους οικείους του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας, Θάνου Χατζηαγγέλου, το βράδυ του Σαββάτου, 31 Δεκεμβρίου, γιατροί και νοσηλευτές αποπειράθηκαν να προβούν σε υποχρεωτική σίτιση, παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών του νοσοκομείου και του διευθυντή της κλινικής:

Νοσοκομείο Σερρών | Σύμφωνα με πληροφορίες, ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό μπήκε με ορό στο δωμάτιο του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν αναγκαστική σίτιση. Ο σύντροφος πήρε τον ορό και τον έσπασε, με τους γιατρούς να μην προβαίνουν σε κάποια επιπλέον κίνηση μέχρι ώρας. Έξω από το δωμάτιο – κελί του Θάνου βρίσκεται η κρατική ασφάλεια και η εξωτερική φρουρά της φυλακής. Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες θα ξαναγίνει απόπειρα για αναγκαστική σίτιση και αύριο [σ.: 1/1/2023], με τον διευθυντή του νοσοκομείου να παραμένει αρνητικός. Αλληλέγγυος κόσμος βρίσκεται έξω από το νοσοκομείο για συμπαράσταση στον απεργό.

Νωρίτερα, στις 29 Δεκεμβρίου, ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής ενημέρωσε τον διοικητή του νοσοκομείου ότι με βάση την ιατρική δεοντολογία δεν μπορεί να προβεί σε κάποια ιατρική πράξη χωρίς τη συγκατάθεση του απεργού πείνας. Στην ενημέρωση του διευθυντή αναφέρεται επίσης ότι η νοσηλεία του Θ. Χατζηαγγέλου γίνεται με «προφορική εισαγγελική εντολή»:

Ο απεργός πείνας και δίψας ζητάει να του γνωστοποιηθεί επίσημα ο λόγος της ξαφνικής μεταγωγής του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας από τις 19/12/2022, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Θ. Χατζηαγγέλου είχε ενημερώσει και πάλι ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής με πληροφοριακό σημείωμά του στις 28/12:

Η κατάστασή του σήμερα 28/12/2022 κρίνεται πλέον οριακή, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των σημερινών κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά δέχτηκε σήμερα να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκαλιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκαλιαίμιας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου από το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών:

Από τις 24/12/2022 νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών κατόπιν προφορικής (;;;) εισαγγελικής εντολής ο κρατούμενος στις Φυλακές Νιγρίτας Αθ. Χ.
Στις 19/12/2022 πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του Αθ. Χ. στις φυλακές Νιγρίτας από τις φυλακές Κορυδαλλού. Έκτοτε ο Χ. ξεκινά απεργία πείνας και δίψας ώστε να του ανακοινωθούν οι λόγοι τις μεταφοράς του αλλά και η ανάκληση αυτής.

Α) Σχετικά με την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας. Όπως περιγράφεται σε πληροφοριακό σημείωμα στις 28/12 του διευθυντή της Παθολογικής «Η κατάστασή του σήμερα 28/12/2022 κρίνεται πλέον οριακή, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των σημερινών κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά δέχτηκε σήμερα να υποβληθεί. Σε αυτές φάνηκε επηρεασμός της νεφρικής λειτουργίας του με συνοδό υπερκαλιαιμία και υπερνατριαιμία. Τονίζεται εδώ η σημασία της υπερκαλιαίμιας, που οδηγεί μαθηματικά σε καρδιακή ανακοπή στο άμεσο μέλλον».

Η κατάσταση του ασθενούς είναι οριακή. Αν δε λυθεί άμεσα η απεργία πείνας και δίψας κινδυνεύει η ζωή του.

Β) Ως γιατροί δεσμευόμαστε νομικά από το άρθρο 12 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που περιγράφει ότι «Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή» και αναφέρει τις προυποθέσεις τις έγκυρης συναίνεσης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Γ) Προκαλεί εντύπωση η μεταφορά ενός κρατουμένου, που δηλώνει την πρόθεσή του να προβεί σε απεργία πείνας και δίψας από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις φυλακές Νιγρίτας. Μεταγωγή σε μια φυλακή υπερπλήρη (σύμφωνα με στοιχεία σωματείων της φυλακής από τους 600 κρατουμένους που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει η φυλακή, αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 800) και υποστελεχωμένη.

Μεταγωγή από την πρωτεύουσα της χώρας με τριτοβάθμια Νοσοκομεία, σε μια φυλακή στο Νομό Σερρών με ένα δευτεροβάθμιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο.

Μεταγωγή παραμονές εορτών και με προφορική (;;;;) εντολή για νοσηλεία παραμονή Χριστουγέννων.
Ως ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών δηλώνουμε ότι:

Α) αρνούμαστε να μένουμε παρατηρητές στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου.

Β) η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όποιος άλλος εμπλέκεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ασθενούς και να δώσουν λύση σε ένα αδιέξοδο που οδηγεί στο θάνατο.

Γ) δε δεχόμαστε να γίνονται στις πλάτες μας παιχνίδια. Δεν ανεχόμαστε οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ωθεί προς το θάνατο έναν νέο άνθρωπο, να γίνονται «ανεύθυνοι» και να προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στους γιατρούς και κυρίως στο Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής.

Δ) οι γιατροί θα συμπεριφερθούμε απέναντι στον ασθενή μας, όπως ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας ορίζει, άσχετα με τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός μας.

Ε) Η εισαγγελία Σερρών οφείλει να δώσει γραπτή εντολή προς τους ιατρούς του Νοσοκομείου Σερρών, λαμβάνοντας υπόψη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και να μη μένει στις προφορικές εντολές γιατί ως γνωστόν «Verba volant, scripta manent».

ΣΤ) δε δεχόμαστε μπροστά στην πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου να γίνονται παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών, αντί να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Ζ) ως γιατροί και κάτοικοι του Νομού Σερρών δε δεχόμαστε η περιοχή μας να γίνεται χωνευτήρι ανθρώπινων ψυχών.

Το ΔΣ
Ο Προεδρος Η Γραμματεας

Παπαμιχαλης Β. Σπεντζου Ε.

Ακολουθεί σχετικό κείμενο φίλων, συγγενών και συναδέλφων του απεργού πείνας και δίψας:

Τη Δευτέρα 19/12/22 πραγματοποιείται η μεταγωγή του αναρχικού πολιτικού κρατούμενου Θάνου Χατζηαγγέλου από τη Δ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού όπου βρισκόταν προφυλακισμένος στις φυλακές της Νιγρίτας. Ο Θάνος συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων τους τελευταίους δύο μήνες ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, ενός κυβερνητικού νομοθετήματος που στην ουσία διαλύει κάθε δικαίωμα για αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση που είχαν κατακτήσει οι κρατούμενοι/ες στο πέρασμα των χρόνων. Η μεταγωγή του Θάνου μόνο ως εκδικητική μπορεί να χαρακτηριστεί απέναντι του, λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις. Από εκείνη τη στιγμή, πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας με αιτήματα τη γνωστοποίηση του λόγου μεταγωγής του και την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Εμάς δεν μας αναλογεί να μιλήσουμε για την πολιτική κατεύθυνση και πορεία του Θάνου. Αυτό το έχει κάνει ο ίδιος και διάφορες πολιτικές οργανώσεις. Εμείς θα μιλήσουμε για το Θάνο ως άνθρωπο και αγωνιστή. Μοιραστήκαμε μαζί του την καθημερινότητα μας, ο καθένας και η καθεμία μας με διαφορετικό τρόπο. Ο Θάνος ήταν στη πρώτη γραμμή του αγώνα σε διάφορα μέτωπα. Από τη συμμετοχή και τη στήριξη του σε κοινωνικές/ ταξικές διεκδικήσεις, αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης, ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο και πολλά άλλα.

 Τους τελευταίους δέκα μήνες που είναι έγκλειστος, συνέχισε με το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα και συμμετείχε ενεργά στην επιτροπή κρατουμένων ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα μέλη της επιτροπής αγώνα της Δ πτέρυγας φυλακών Κορυδαλλού “ο Θάνος είναι υπόδικος και δεν έχει πειθαρχικές τιμωρίες που να συνιστούν την απομάκρυνσή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, γεγονός που καταδεικνύει την ακροφασίζουσα προσέγγιση τους, εν είδει παραδειγματισμού των υπολοίπων”. 

Την Κυριακή 25/12, με την κατάσταση της υγείας του να έχει επιδεινωθεί, εισήλθε στο νοσοκομείο Σερρών όπου και κρατήθηκε υπό την ασφυκτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, μια κατάσταση που παραβιάζει κάθε πρωτόκολλο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βράδυ της ίδιας μέρας, δόθηκε προφορική εντολή από τον εισαγγελέα για την υποχρεωτική σίτισή του. Μία τέτοια κίνηση, η οποία συνιστά βασανιστήριο με απρόβλεπτες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι μία ακόμη εκδικητική κίνηση προς το Θάνο, πόσο μάλλον την στιγμή που το κράτος δεν ασχολείται με τα δίκαια αιτήματά του.

Εμείς από την πλευρά μας δεν ζητάμε κάποια ειδική ή ευνοϊκότερη μεταχείριση. Ζητάμε να σταματήσουν οι εκδικητικές αυθαιρεσίες εναντίον του Θάνου. Ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων του Θάνου, αιτήματα που αποτελούν ζήτημα  αξιοπρεπούς διαβίωσης κάθε κρατούμενου. Γιατί θέλουμε το Θάνο ζωντανό και υγιή. Γιατί δεν θέλουμε να υποθηκευτεί καμία ανθρώπινη ζωή.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΆΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΨΑΣ ΑΠΟ 19/12 ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ:

ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΊ Ο ΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΓΩΓΉΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΎ

ΦΙΛΟΙ, ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο